Dragostea cu/de diplome

Publicat în Dilema Veche nr. 397 din 22-28 septembrie 2011
Despre Descîntece jpeg

Se aşeză pe-o cărămidă şi trase cu nesaţ dintr-o „ceva“. Nu i-ar fi zis ţigară că nu era, nici trabuc că n-avea „clasă“, nici… dracu’ ştie ce putea fi tutunul ăsta învelit în foiţă de ziar… Mărioara lui nu-l lăsa să dea banii pe nimic, totul era calculat: chiria, mîncarea, băutura… Îl cam luase gura pe dinainte şi se lăudase cu cît poate el să cîştige, aici, la reconstrucţia Israelului, şi, pe loc, Mărioara îi făcu socoteala… aşa că de unde bani de-o ţigară… Uneori, seara mai repara o ţeavă, mai schimba un robinet, mai spăla un WC, pe unde se găsea, pe unde apuca, fără să-i spună Mărioarei. Că altfel de unde bani de ieşit cu băieţii la o bere? A dracului muiere, Mărioara asta a lui… Se trezi într-o zi cu faţa la cearşaf şi-i zise: „Petrică, de mîine, io mă duc la facultate. Păi ce, Petrică, io-s mai proastă ca alea din birou? Şi le-arăt io lor cum se face facultatea. La stat. Le dau clasă Petrică, la toate proastele alea“. Află apoi că Mărioara era anul I la administraţie, la o mare universitate din Bucureşti. 

Nici n-o întrebă cum dracu’ ajunsese acolo, bănuia doar, că ştia că e la fel de proastă ca şi el. O mai auzea din cînd în cînd că are examene şi-i spunea aşa… cu mare, mare vanitate, cît îi ea de ocupată cu lucrările astea... Şi se tot întreba care dracu lucrări că prin casă nu zări o carte sau vreo notiţă sau ceva „din alea de facultate“, dar iar nu zise nimic. Apoi află că Mărioara se gîndi că n-ar fi rău s-o „deştepte“ şi pe soru-sa, Gina, plecată de mult la muncă în Italia. „De ce, fato, să nu faci şi tu o facultate d-asta? Uite relaţii internaţionale, că tot eşti p-afară“, îi strigă soru-sii cînd aia îi zise că ce să facă cu „hîrtia“ aia, „să-i şteargă undeva pe boşorogii ei?“. „Lasă, fată, că nu să ştie niciodată“, o încurajă Mărioara. Şi-i dădu înainte cînd cu administraţia, cînd cu relaţiile internaţionale. Cum Gina nu prea avea timp de alde de-astea, Mărioara era pe baricade şi trecea examen după examen, cînd ca Gina, cînd ca Mărioara. Şi n-o luă nimeni la ochi, şi n-o întrebă nimeni cum de-i Gina cînd e Mărioara, şi cum de-i Mărioara cînd îi Gina. Trecu aşa, şi de engleză, şi de franceză, şi de multe alte texte, ba cu-o floare, ba cu-o cutie de bomboane, ba cu multe altele, atunci cînd nu se putea altfel. Deh, vremuri grele, nevoie de diplome… „A dracului muiere“, mai înjură o dată în gînd. Da’ nici nu-şi duse bine gîndul la capăt că începu telefonul să urle. Ştia că-i ea. Să nu-i răspundă? Ar fi fost vai de el. Şi răspunse. „Ascultă, Petrică. Tocmai ai terminat liceul şi acu’ vreau să te înscriu la şcoala de poliţie. Ai înţeles?“ Nici n-apucă bine să respire, şi telefonul se închise. Aşadar, „visuri mari“ şi pentru el. Termină liceul, cînd? Că el… e la reconstrucţie în Israel… de trei ani buni pune ţevi şi instalează WC-uri. 

Mărioara nu este ficţiune, ci o realitate de netăgăduit a zilelor noastre, cînd goana după o diplomă a devenit o obsesie. Cînd acum vreo cîţiva ani s-a auzit aşa un zvon prin administraţiile locale că toţi cei fără diplomă de facultate vor fi daţi afară, cu mic, cu mare, toată lumea s-a înscris la facultate. Printre ei şi Mărioara. N-a prea dat pe la şcoală, nu că nu i-ar fi plăcut, dar o plictisea de moarte să stea în bancă şi s-asculte. Nici nu înţelegea prea multe din toate cele cîte le ziceau profesorii ăia. Da’ cînd deveni şi Gina, adică soru-sa, se topi cu totul. Uit-o ce-a ajuns: Femeie deşteaptă, ce mai! „Diplomată“, ce mai! Să stea ea în bancă trei ore şi să-l asculte pă unu, tot sugrumat de-o cravată, şi parfumat…. vorbind despre Obama ăsta, că atîta înţelese… într-o engleză… de te ungea pe suflet… Îi crescu stima de sine şi pe loc îşi zise că ea nu mai poa’ să stea cu Petrică dacă ăsta nu-şi termină liceul şi nu se face măcar poliţist. Da’ Petrică cu ale lui, cu ţevi, cu chiuvete, cu şuruburi, cu praf, cu vaselină, cu mirosuri transpirate, cu băieţii, cu berică, cu seminţe… şi se simţea bine printre ai/ale lui. Doar nevesti-sii începuse să-i pută mirosul banilor lui… Aşa că n-o băgă prea tare în seamă pînă cînd îşi văzu poza pe diploma de liceu. Şi munci apoi Mărioara să-l vadă şi la şcoala de poliţie, dar ambiţiile ei erau prea mari pentru viaţa tihnită de instalator „prima“ pe care şi-o dorea el. Se însurase cu Mărioara cu gînd să aibă o casă, copii, ceva pe masă, o vacanţă… şi cam atît. Dar Mărioara voia din ce în mai mult… şi diplomele îi cam luară minţile… Şi înscrise la master… 

Între timp, Mărioara termină masterul, tot în administraţie, fugi c-un jandarm, „cu diplomă“,… şi se făcu chiar şi asistentă medicală, că află că se caută asistente prin Italia… Cîtă risipă… de hîrtie! 

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.