Din Rusia, cu dragoste, la bustul gol

Publicat în Dilema Veche nr. 397 din 22-28 septembrie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Cu puţin noroc, cei ce au vizitat Moscova în august a.c. ar fi putut fi martorii unui eveniment public nu tocmai obişnuit: un spectacol de striptease stradal susţinut de trei domnişoare studente foarte mîndre de cei 20 de ani ai lor, de sînii înfloriţi promiţător şi în deplin acord cu gravitaţia şi, mai ales, mîndre de preşedintele Dimitri Medvedev şi de politica antialcool pe care acesta a legiferat-o (şi va intra în practică din 2013). Ei bine, în numele acestei mîndrii – şi pentru a atrage atenţia bărbaţilor asupra justei cauze –, mai multe june rusoaice s-au grupat în ceea ce presa numeşte „Medvedev Girls“ şi, prin tehnici precum cea citată, doresc printre altele să-l convingă pe dl Medvedev să mai candideze o dată, la un al doilea mandat. Pentru că şi la Moscova această toamnă promite să fie lungă şi caldă şi încă nu-s necesare haine groase, la mijlocul lui septembrie a.c. „Fetele lui Medvedev“ au recidivat: cinci dintre ele, îmbrăcate cochet cu minijupe în culorile Rusiei, au traversat Piaţa Roşie cîntînd acel „Happy Birthday Mr. President“ pe care altădată Marilyn Monroe l-a cîntat pentru JFK şi, urmate de un cîrd de fotoreporteri ce le hăpăiau din priviri, s-au îndreptat spre Kremlin şi i-au lăsat acolo preşedintelui (a cărui aniversare era) un mic cadou: un telefon iPhone4G, simbol al modernizării şi progresului. 

Pînă la urmă, nimic senzaţional aici; marketingul politic n-a fost inventat în Rusia, iar la acest capitol cu siguranţă aţi auzit trăznăi încă şi mai mari. S-o recunoaştem: între a vedea cîteva busturi obraznice ale unor tinere nimfete ce te îndeamnă să nu-ţi bei creierii (cum propun „Fetele lui Medvedev“) şi a admira cîteva găleţi de plastic goale plus sticle de ulei pline (cum oferă oameni politici dintr-o ţară de la vest de Rusia) e ceva diferenţă, măcar de ordin estetic. 

Totuşi, în aceste exotice happening-uri ruseşti există şi alte detalii ce pot fi discutate. Primul dintre ele priveşte evoluţia ca atare a utilizării sociale a corpului feminin în ţara Matrioşkăi. Acum aproape 70 de ani, rusoiaca despre care se vorbea cel mai mult era probabil Zoia Kozmodemianskaia, tînăra partizană eroină spînzurată de hitlerişti; acum 60 de ani, trebuia să fii stahanovistă şi/sau mamă eroină şi/sau kolhoznică fruntaşă etc. ca să apari într-o fotografie de ziar din ţara lui Stalin; acum 50 de ani, în ţara lui Hruşciov puteai fi ingineră, directoare de întreprindere sau poate chiar sperai să fii prima femeie cosmonaut. Acum 20 de ani, o rusoaică pe care sigur v-au căzut privirile a fost malenkaia Vera, tînăra eroină a unuia dintre filmele-fanion ale perestroikăi, în care URSS trage să moară pe muzică de rock & roll iar micuţa Vera era tunsă precum nemţoaica CC Catch. Altfel spus: la epoci diferite, rusoaice diferite. Să mai spună cineva că nu s-a schimbat nimic pe-acolo! 

Al doilea detaliu ce merită amintit: nu numai dl Medvedev are propriile groupies care-i susţin moralul, ci şi premierul Putin – a cărui virilitate politică impresionează un grup de tinere ce s-au grupat sub steagurile (sau mai curînd tricourile) organizaţiei informale „Putin Army“. Spun „tricourile“ pentru că şi aceste tinere sînt gata să-şi rupă bumbacul de pe ele, pentru o cauză justă: cauza fiind aici sprijinul pentru o eventuală revenire a dlui Putin în biroul prezidenţial al Rusiei. Şi aici, în „Armata lui Putin“, ai ce vedea (nu mai intru în detalii – parafrazîndu-l pe poet, nici nu voi ca să vă sperii, nici nu voi să vă-nfierbînt!). Cum puteţi bănui, între „Fetele lui Medvedev“ şi „Armata lui Putin“ există o aprigă concurenţă – şi mai că îmi pot imagina bărbaţi cu greutate de pe cinci continente (să nu ne-audă DSK, liber acum!) care şi-ar dori aprig să asiste la meciul final dintre cele două echipe, în care tricourile să zboare prin aer şi concurentele să zburde. Să mai reamintim în context şi cazul altor tinere de la Răsărit ce par a uza într-un mod spectaculos şi libertin de textila de pe ele: şarmantele ucrainence care, adesea, în semn de protest (ultima dată după arestarea ex-premierului Iulia Timoşenko), zdup! şi ele tricourile sus. Sindicalistele din Occident ar face bine să-şi mai updateze, la rîndu-le, tacticile de luptă. 

În fine, mai există un detaliu: peste şase luni, în martie 2012, în Rusia vor fi alegeri prezidenţiale. Va candida dl Medvedev pentru un nou mandat? La ora la care scriu nu e sigur. Va candida iarăşi dl Putin? Nici asta nu e sigur. De unde putem reţine măcar o constantă la Moscova, dincolo de toate schimbările: ca şi acum 70, 60, 50 sau 20 de ani, e mult mai uşor să vezi o fată frumoasă pe stradă (fie ea eroină a muncii sau studentă) decît să ştii cu cîteva luni înainte de alegeri cine, cum, cînd şi care dintre bărbaţi va candida.

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. El scrie pe blogul Geopolitikon.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.