De ce nemţii satisfac femeile atît de uşor

Publicat în Dilema Veche nr. 432 din 24-30 mai 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

De la o vreme am lăsat programele TV „grele“ (cum ar fi talk show-urile, emisiunile culturale, filmele artistice etc.) privitorilor mai inteligenţi decît mine şi m-am îndreptat decis către un segment de tele-nişă, căruia i se dă îndeobşte o mică atenţie – în total dezechilibru cu importanţa lui, după cum veţi vedea!

Cel care m-a inspirat în această analiză a fost un neamţ foarte simpatic, cu o chică blondă (seamănă cu personajul de benzi desenate Tintin al lui Hergé), care jonglează un mic aparat de bucătărie pe nume Robo Chef. Alăturea de neamţ – aflăm că el e Tommy bucătarul – se mai află, sceptică şi niţel acră (la început), o prietenă de-a lui, pe nume Beate. Cu o agilitate care te lasă mască, Tommy – cu ajutorul lui Robo Chef – îi prepară lui Beate ceea ce nici cu mintea nu gîndeşti: sosuri şi maioneze, pesto cu busuioc, café frappé, purée de mere, îi pisează nuci, îi sparge gheaţă, ba încă la final îi mai face şi o îngheţată cu fructe de pădure! De unde, la început, Beate era reticentă, la final femeia geme şi gustă, gustă şi geme – cu o tot mai mare satisfacţie întipărită pe chipu-i.

Impresionat în mod favorabil de performanţele lui Tommy, am început să fiu mai atent la programele de teleshopping şi am ajuns la concluzia că viaţa adevărată acolo este, şi nu în emisiunile pe care dvs., cu inconştienţă, le urmăriţi acum – deşi nu prea vedeţi în ele nici bărbaţi zîmbitori, şi nici femei mulţumite. Astfel, sînt cucerit iremediabil de programul răzătoarei Pro V: acolo apare un bărbat care probează răzătoarea pe cîteva fructe şi legume (de unde deducem că el mănîncă sănătos, fără sare, zahăr şi grăsimi), iar alături este vizibilă şi o ea purtătoare de sîni care, în tot acest timp, spune doar „Aah!“, „Ooh!“, „Ce simplu e!“, „Uimitor!“, „Aah!“, „Ooh!“ ş.a.m.d. – dacă n-ai vedea-o că stă în picioare, ai jura că se perpeleşte la orizontală. La fel, printre performerii mei favoriţi se numără alţi doi nemţi – bărbaţi – care prezintă un cuţit magnific, cu care mai întîi taie cuie, mai taie apoi şi o cutie de bere, ba parcă mai taie şi ceva lemn şi cabluri, iar în cele din urmă feliează fin o prea-frumoasă roşie şi mai retează dintr-o mişcare şi un ananas! Aşa cuţit mai zic şi eu! Dacă haiducii, pe vremuri, ar fi avut aşa scule, cu siguranţă că alta ar fi fost Istoria României! Aceiaşi doi nemţi mai apar şi în programul cutiilor magice Always fresh, în care pui mîncăruri, fructe ori salate şi cutia le ţine proaspete de zece ori mai mult decît o cutie obişnuită. Aşa mai da! Pe acelaşi principiu, vă mai aduceţi aminte că, prin anii ’80, Michael Jackson îşi făcuse un fel de sarcofag în care se odihnea pentru a-şi păstra tinereţea; e drept că nu i-a prelungit foarte mult viaţa, dar clar e că respectivul, de murit, a murit tînăr şi fresh!
 
Ştiu că îndeobşte dvs. vă cam hliziţi la astfel de programe – dar permiteţi-mi să vă spun cît greşiţi. Aici, şi nu în altă parte, veţi vedea minunile tehnologiei: magica tigaie Hot pan, alături de care veţi admira supraponderali care spun că ei mănîncă sănătos; veţi vedea o doamnă fără mulţi dinţi în gură care laudă bandaje elastice de susţinut genunchii; veţi vedea nişte uluitoare epilatoare cu leduri – poate spuneţi că-s kitsch, dar ia imaginaţi-vă ce fermecător poate fi să vă epilaţi în plin cîmp, într-o noapte fără lună!; veţi vedea detergentul Bio-stein, în a cărui reclamă apar iar doi bărbaţi – dintre care unul varsă lapte pe aragaz şi apoi îl şi arde cu flacăra oxicetilenică (ceea ce se ştie că bărbaţii fac atunci cînd nu-i vede nimeni!). Dar de mopul Whilry Mop, care mai că spală singur, ce spuneţi? Dar de soluţia Fix it Pro – nu-i aşa că v-o doriţi, mai ales după ce vă zgîriaţi maşina cu un cui, zgubiliticilor ce sînteţi? La fel, nu fiţi insensibili faţă de aparatul Pampered Toes, care vă masează degetele de la picioare (uau! ce bine o fi!) sau faţă de centura Seven Sauna Belt, despre care aflăm că incorporează „tehnologie NASA“, cu care practic stai încins şi slăbeşti, pe principiul „în sfîrşit veţi avea trupul mult dorit“ (nu se precizează dacă ceea ce obţii e trupul tău sau al vecinei).

Dintre toate acestea, favorita mea (detaşat!) e gama de stilouri Golden Line: un astfel de stilou sparge şi gheaţa (de cîte ori nu v-aţi dorit un whisky rece în timp ce îi scrieţi o scrisoare iubitei dvs. abstinente?), acelaşi stilou poate fi înfipt şi într-o cutie de bere (de cîte ori nu v-aţi dorit o bere atunci cînd n-ai poftă de un whisky în timp ce scrieţi o scrisoare... – vezi mai sus), tot el mai poate fi aruncat – şi se înfige – şi într-o tablă de darts, iar mai apoi veţi vedea că, totuşi, scrie. O, tu, Eminescu, cu un astfel de stilou indestructibil ce încă alte şi alte scrisori teribile nu i-ai mai fi trimis tu Veronicăi! 

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011. 

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.