Cişmelele

Publicat în Dilema Veche nr. 239 din 11 Sep 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

La creştini ca şi la musulmani, a face o fîntînă este considerat un fel de a-şi uşura povara de păcate a sufletului, dacă nu chiar a-şi asigura fericirea veşnică pe lumea cealaltă. S-ar zice că, oricîte biserici şi mănăstiri noi ar fi apărut în vremea din urmă, sîntem mai puţin creştini decît odinioară. Ultimele fîntîni care poartă numele celor care au pus să fie săpate sînt, după cîte ştiu, dinainte de război şi afară din Bucureşti. Adevărat că această cheltuială nu e la îndemîna oricui, dar mi se pare că, din averile care s-au încropit de curînd, s-ar mai putea pune de o parte cîte ceva pentru o asemenea binefacere, destinată vecinilor şi trecătorilor. De cînd avem apa acasă, la robinet, nu-i mai trece nimănui prin minte să o împartă cu alţii - ceea ce era, pe vremuri, datorită întîlnirii zilnice, un prilej de întărire a solidarităţii locale, o formă de sociabilitate. G.M. Cantacuzino chiar aprecia fîntîna cu cumpănă ca o emblemă a peisajului românesc! Dacă, astăzi, mai vezi una din tren, te miri de parcă ai fi zărit o girafă... Puţurile s-au închis, din motive higienice, şi statul a preluat, pe lîngă atîtea obligaţii, şi pe aceea de a adăpa oamenii. În Bucureştii copilăriei mele, adică mai degrabă alaltăieri decît ieri, nu era răspîntie la care să nu salte vesel un şuvoi de apă, pe care-l irizau razele soarelui în zile fierbinţi de vară. Acum s-au întors zilele dogoritoare, care încing pereţii şi ard tălpile care calcă pe pavajul incandescent, dar n-a mai rămas nicăieri nici o cişmea. Chiar numele, turcesc, al stropitoarei răcoritoare arată că era o tradiţie istorică, din epoca fanarioţilor. În capitala noastră modernă există în schimb fîntînile arteziene, ca o manifestare de ambiţie, ca o expresie a prestigiului. Lîngă Universitate şi de-a lungul bulevardului care proclama (cu anticipaţie!) "victoria socialismului", sau, mai nou, în grădina Academiei, care n-avea nevoie de acest bibil pretenţios. Ele nu potolesc setea nimănui, ba chiar, cînd e mai nemilos soarele, s-au oprit, au secat. Fundul bazinelor goale e indecent ca o nuditate senilă. Am văzut dispărînd una după alta cişmelele, cum au dispărut şi cutiile postale. Despre acelea se zvonea, sub regimul trecut, că eliminarea lor ar fi fost o precauţie contra atentatelor. Pînă la urmă, n-a explodat nici o bombă, dar cutiile de tablă albastră au rămas o amintire. Suprimarea cişmelelor a fost, poate, o măsură de economie. Să nu risipim apa cînd, în Africa, băştinaşii mor de sete! Dar un şurub, care să ţină închisă apa pînă cînd o apăsare ar face-o să ţîşnească, s-a inventat demult, nu-i aşa? Uite, vine, în fiecare an, o perioadă caniculară şi noi aflăm, dis-de-dimineaţă, deschizînd televizorul, că s-au mai împărţit avertismente, coduri viu colorate, prin nu ştiu cîte judeţe. Pe stradă au apărut corturile unde-i aşteaptă primul ajutor pe cei cărora li s-a făcut rău de căldură. Mai bine daţi-ne înapoi cişmelele!

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.