Ce nu ştiu femeile despre sărut

Publicat în Dilema Veche nr. 455 din 1-7 noiembrie 2012
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Privind-o pe Alicia cum sta pe pat cu o mînă sub cap şi cum muşca din smochina movalie, mi-am spus că femeile nu-s deloc conştiente de importanţa pe care (totuşi!) bărbaţii o dau unui sărut – şi mai ales primului sărut din relaţia lor cu femeia care-i atrage într-un fel mai aparte.

Bărbaţii tineri, pînă foarte tîrziu, nu-s fiinţe sărutătoare; iar unii poate că nu devin niciodată (ceea ce face sărutul unui bărbat cu atît mai valoros – nu văd de ce femeile nu ar lua în calcul şi acest aspect!). Masculul prepuber are mai curînd o aversiune faţă de pupături, pe care le vede, oare de ce, ca pe un fel de atingere invazivă. De pe la cinci ani în sus, băieţeii se feresc chiar şi de săruturile propriilor lor mame; ca să nu mai spun că ipoteza ca vreunuia să-i treacă prin cap să-şi sărute colega de la grădiniţă ţine mai curînd de imaginarul publicitar al zilelor noastre decît de trăsăturile veritabile ale speciei. Notaţi, bunăoară, oroarea băieţeilor de a fi pupaţi de bunicile lor – deşi simt că bunicile îi iubesc cum probabil nu-i va mai iubi nimeni, deşi mai tîrziu vor pricepe că bunicile nu-s făcute să rămînă acolo pentru totdeauna.

Din motive hormonale probabil, ca şi dintr-un dat al speciei care face femela (în miza perpetuării) cu mult mai importantă decît masculul, majoritatea fetiţelor, de la vîrste foarte mici, îşi sărută păpuşile şi se pupă mai mult sau mai puţin în joacă între ele. Şi, deşi rareori o vor recunoaşte ulterior, unele tinere fac inclusiv exerciţii de sărutat în faţa oglinzii (nici una dintre femeile pe care le cunosc nu ar recunoaşte azi acest lucru; dar, de regulă, le dau de gol mamele, în măsura în care le-au surprins în copilărie ţuguindu-şi buzele şi făcînd pe protosenzualele în faţa vreunei oglinzi). Mi-aş dori ca, ceva mai jos, să nu uit a spune cum, la un moment dat, Alicia a început să-şi sărute mîinile, în faţa mea – şi, mai ales, de ce.

Biologic vorbind – mi-a explicat un fost coleg de liceu ajuns neurolog –, un bărbat nici nu trebuie să sărute de la o vîrstă fragedă. Tocmai pentru că mecanismul său e mai greoi, e mai bine să strîngă în el cît mai multă energie sau tensiune erotică – pentru ca mai apoi s-o elibereze, seminal vorbind, mai cu spor. Băieţeii care îşi pupă mătuşile pe la şase-şapte ani (spunea colegul), sau cei care în clasa a II-a sînt disperaţi să fie îmbrăţişaţi de învăţătoare, sau cei care îşi sărută vreo vecină congeneră pe la garduri ş.a.m.d. nu vor fi niciodată buni amanţi. La fete este altceva: poate tocmai pentru că universul lor de trăiri intime va conduce, cu presupusă obligativitate, la consumarea unor atingeri prin natura lor invazive, ele se pregătesc din vreme şi foarte tenace pentru acest rol care le va şlefui definitiv fertilitatea şi, cu cît flăcăruia lor se aprinde mai devreme, cu atît mai tîrziu se va stinge.

Cum spuneam, femeile nu-s foarte conştiente că, în aceste condiţii, bărbaţii sînt mai afectaţi decît s-ar crede de primul lor sărut schimbat cu o femeie care cu adevărat îi interesează. În cazul unei relaţii de durată, probabil că-şi vor aminti şi prima noapte de amor – dar e cu totul improbabil să uite primul sărut: unde s-a petrecut, cum anume sau cînd, gustul indicibil al buzelor ei, parfumul de pe gîtul ei şi toate stările ei din momentul acelei prime atingeri atît de trecătoare. Numai imaturii iremediabili îşi numără amantele sau fac clasamente între ele – dar toţi bărbaţii în regulă păstrează locul cuvenit pentru acea magie primă a gurii ei în rendez vous inaugural cu gura ta. Cifra totală a bărbaţilor care spun că ar da un miliard de dolari pentru o singură secundă din primul sărut este mai mare decît credeţi – şi cu siguranţă mai mare decît numărul miliardarilor la scară mondială (sau decît al celor care ar da o sută pentru retrăirea primei lor acuplări; aceştia chiar că sînt rari, dacă cumva trăieşte vreunul!). Ceea ce nu ştie femeia – şi poate că e mai bine – este că doar atunci un bărbat e sută la sută vulnerabil faţă de respectiva din faţa lui: doar în acea clipă, în care-i pîndeşti respiraţia şi măsori cu precizie atomică fiecare milimetru ce te desparte de latura sudică a feţei ei de femeie. Doar atunci, cînd umezeala şi căldura şi aroma cărnii ei despicate roz-roşiatice de mai sus de bărbie te plonjează într-o hipnoză dulce şi pasageră, care te face literalmente să-ţi pleci coloana vertebrală şi să înaintezi iremediabil tremurător către gura ei – unde te aşteaptă, spuneam, primul sărut. Din acea clipă, ADN-ul tău şi-al ei s-au înfrăţit – dar ceea ce simţi tu faţă de ea nu mai are de-a face nicidecum cu frăţietatea.  

fragment din romanul Adulter cu smochine şi pescăruşi (Curtea Veche Publishing), ce va fi lansat pe 24 noiembrie a.c. la Tîrgul Gaudeamus

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Epoca de aur a incertitudinii, Editura Curtea Veche, 2011. 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.