Biografii

Publicat în Dilema Veche nr. 194 din 28 Oct 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Despre cazul scriitorului-asasin polonez Krystian Bala s-a scris cîte ceva în presa noastră. Nu voi face decît să reiau datele principale ale acestei afaceri uimitoare. În decembrie 2000, nişte pescari scot din fluviul Oder cadavrul unui bărbat, legat la mîini, şi cu o frînghie în jurul gîtului. Cadavrul este al unui anume Dariusz Janiszewski, director al unei agenţii de comunicare. Ancheta stabileşte că Janiszewski fusese răpit cu o lună în urmă, torturat şi aruncat de viu în fluviu. Vreme de cîţiva ani, investigaţiile nu duc nicăieri, pistele urmărite se dovedesc neconcludente. În 2005, anchetatorii dau de urma unui telefon mobil vîndut pe Internet şi care aparţinuse victimei. Din aproape în aproape, se ajunge la un personaj ce fusese suspectat în 2000 şi lăsat liber din lipsă de probe: scriitorul Krystian Bala. Acesta tocmai publicase un roman cu titlul Amok. Citind cartea, poliţiştilor nu le vine să creadă: romanul are drept protagonist un scriitor ratat, alcoolic, care îşi omoară partenera cam în acelaşi mod în care fusese ucis Dariusz Janiszewski. De aici încolo, ancheta înaintează vertiginos. Victima fusese amantul fostei soţii a lui Krystian Bala. Motivul crimei - gelozia. Recent, Bala a fost condamnat la douăzeci şi cinci de ani de închisoare. Corespondentul din Polonia al ziarului Le Monde relatează că inculpatul a primit sentinţa cu calm. A anunţat apoi că a şi început să scrie o continuare a romanului Amok. După cum se vede, moda autoficţiunii îmbracă cele mai neaşteptate ipostaze. Narcisismul lui Bala este de domeniul evidenţei, dar ambiţia de a fi romancier a fost mai puternică. A compus un roman "cu cheie" presupunînd că el va fi citit doar la nivelul ficţiunii. A neglijat faptul că există cititori interesaţi, înainte de orice, de "adevărul" naraţiunii. Nu-mi amintesc, în schimb, să fi găsit în ziarele noastre ceva despre Caroline Aigle. A murit în urmă cu două luni, pe 21 august, în vîrstă de 32 de ani. A fost prima franţuzoaică ce a obţinut brevetul de pilot de vînătoare. A avut o carieră extraordinară. La 14 ani a intrat la Liceul Militar de la Saint-Cyr. A fost admisă în acelaşi timp la Şcoala Politehnică şi la Şcoala Normală Superioară, două "grandes écoles" ce sînt mîndria francezilor. A optat pentru Politehnică, după care a absolvit Şcoala de aviaţie. Brevetul i-a fost acordat în 1999, a totalizat, pe avionul Mirage, 1600 ore de zbor (iau datele din Figaro Magazine, 15 septembrie a.c.). Practica sporturi de înalt nivel (campioană mondială la triatlon militar) şi se pregătea să devină astronaută (avea o diplomă în astrofizică şi începuse un doctorat). "O personalitate excepţională", o caracterizează Claude Haign

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic