(Iar) filme de Crăciun

Publicat în Dilema Veche nr. 514 din 19-23 decembrie 2013
La drum – propriul road movie jpeg

Recunosc că nu mă pot abţine să nu scriu cîte ceva despre filmele de Crăciun, în fiecare an, pe vremea asta. Mai ales că la Diva Universal pot fi văzute de trei ori pe zi, de la sfîrşitul lui noiembrie...
Desigur, e clarisim cam „ce vor să spună“ filmele de Crăciun – majoritatea lor. De la Scrooge încoace, ne tot învaţă cum să fim mai buni şi să ne iubim unii pe alţii în practică, măcar o dată pe an...

Şi totuşi, deşi asemănătoare în multe, unele dintre respectivele filme se remarcă şi prin propriile excentricităţi, detalii pitoreşti ori accente care le particularizează, măcar un pic... Filmul meu preferat de Crăciun rămîne It’s a Wonderful Life (Frank Capra, 1946), în care George Bailey, personajul interpretat de James Stewart, întrupează ideal „spiritul Crăciunului“, aplicat vieţii de zi: îşi construieşte întreaga viaţă ţinînd cont de nevoile celorlalţi şi renunţînd la ale sale. Şi, mai mult de atît, reuşeşte să fie fericit aşa...

Al doilea este A Christmas Carol (1999, în regia lui David Hugh Jones), cu Patrick Stewart – din punctul meu de vedere, cea mai corectă adaptare a poveştii lui Dickens. Poveste din care pasionantă mi se pare, în continuare, posibilitatea schimbării, a modificării viitorului – revocabilitatea...

The Bishop’s Wife (Henry Koster, 1947) reprezintă o variantă mai soft a poveştii cu îngerul coborît pe pămînt, de Crăciun, să pună lucrurile la punct. Cary Grant, în rolul îngerului Dudley, face filmul fermecător: ideea e că e nevoie de un bărbat din exterior ca să-l facă pe soţ să-şi reevalueze soţia; şi, desigur, de un înger, ca totul să se păstreze în cheie inocentă.

Mrs. Santa Claus (1996, Terry Hughes) are haz pentru că e feminist: dna Crăciun se revoltă, temporar, în preajma Ajunului, şi pleacă puţin de-acasă pentru a face dreptate în Manhattan. În final, Moş Crăciun o recuperează (dar după ce relaţia – şi lumea – se reaşază uşor).

Noel (2004, Chazz Palminteri) face parte din categoria filmelor cu tentă mai întunecată, care ne fac să vedem şi reversul obişnuitei feţe luminoase de sărbători. Singurătatea, îngrozitoare, şi tragediile, cu grea întoarcere, însoţesc personajele filmului: pe Rose (Susan Sarandon), căreia i-a murit copilul şi a cărei mamă are Alzheimer, pe Artie (Alan Arkin), care s-a făcut vinovat de moartea soţiei, din gelozia lui absurdă... Atît situaţia, cît şi Rose sînt salvate de Charlie (Robin Williams), care, de astă dată, nu e un înger, ci un pacient din spitalul unde se afla şi mama ei, care are o experienţă extracorporală...

Lista s-ar fi putut opri aici. Totuşi, am mai descoperit cîteva filme – de serie să zicem B –, văzute la Diva Universal, în ultimii ani, care au... cîte ceva şi merită pomenite. Noëlle (2007, David Wall) ne înfăţişează povestea, mereu de succes, a unui preot care se îndrăgosteşte şi renunţă la preoţie. Se îndrăgosteşte de o bibliotecară păcătoasă, varianta de Fecioară Maria contemporană, a unui orăşel îngheţat şi uitat de lume. Interesantă este varianta de preot pe care părintele local, Simeon Joyce, o impune: unul relaxat, apropiat de credincioşi, care chiar bea cu ei...

În Expecting Mary (2010, Dan Gordon), previzibila Sue Ellen din Dallas (Linda Gray) face un rol chiar simpatic: ea este Darnella, o fostă vedetă sexy de music-hall, eşuată într-un casino din New Mexico. Vecina ei, din parcul de rulote în care locuieşte, e o doamnă care are un cult al porcilor şi are totul în formă de porc, inclusiv casa. Mary, o adolescentă gravidă, nimereşte în acest stabiliment ciudat şi descoperă că prejudecăţile nu-şi au sensul, că oamenii nu trebuie judecaţi după aparenţe şi că ajutorul poate apărea din locurile cele mai neaşteptate.

În fine, Christmas in the Clouds (2001, Kate Montgomery) – care plasează o poveste de dragoste într-o staţiune de ski a indienilor din America – e posibil datorită aceleiaşi toleranţe faţă de imperfecţiunile personajelor: imperfecţiuni care le fac mai umane şi care se înscriu în liga mică, dar confortabilă, a aceluiaşi spirit al Crăciunului.

Evident că există multe alte filme de Crăciun, dintre care unele cu siguranţă mai bune decît cele menţionate. Dar cum orice selecţie e subiectivă... 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Am cîntat Go West la Moscova
Îmi tot fuge gîndul la fata deloc înaltă din Ucraina, care m-a oprit zîmbind pe holul Teatrului Bolșoi și mi-a făcut poze în timp ce imitam balerinele. Sper că va dansa toată viața, așa cum a visat.
Zizi și neantul jpeg
Balonzaid
Odată intrată în grupul de școlari și protejată de el, din potențială Scufiță Roșie deveneai pitic.
965 18 Adina jpeg
Pisicile și oamenii lor
Așadar sînt foarte mulți oameni care se adună în jurul acestor pisici ale nimănui – de la cei cărora „li se face milă”, ca mie, și se îndură să adopte, la donatori, la oengiști și la doctori.
965 19 Stela jpg
„Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire” – interviu cu Erwin KESSLER, directorul MARe/Muzeul de Artă Recentă –
Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire, o corvoadă culturală, din spectrul instruirii obligatorii.
p 20 WC jpg
Despre Marin Tarangul: cum începe lectura
Despre Marin Tarangul a scris Andrei Pleșu două propoziții care m-au făcut să nu mă las pînă nu îl citesc în întregime.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Francisc și Clara
Într-o istorie a prieteniilor spirituale, Francisc și Clara au o întîietate necontestată.
640px Bucharest city jpg
Zgomotul curățeniei
Dacă ne uităm în Planul de acțiune pentru aglomerarea București disponibil pe versiunea veche a site-ului Primăriei Municipiului București, observăm că măsurile sînt direcționate către zgomotul generat de traficul rutier, feroviar (tren, tramvai), aeroportuar și industrial.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O cercetătoare vorbește despre emoțiile animalelor și spune că cimpanzeii sînt capabili să se împace după ce au avut o dispută. Asta schimbă cu totul perspectiva asupra semenilor noștri care rămîn supărați ca văcarul pe sat.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.

Adevarul.ro

Liz Truss FOTO EPA EFE jpg
Marea Britanie: În gravă pierdere de popularitate, Truss luptă să-şi afirme autoritatea
La doar o lună de la instalarea ei la putere, noua şefă a guvernului britanic Liz Truss este deja mai puţin populară decât au fost vreodată predecesorul ei Boris Johnson sau fostul lider al Partidului Laburist Jeremy Corbyn, arată un sondaj YouGov citat miercuri de dpa.
Coada la punctul de trecere Vailivka FOTO Twitter jpg
Cortina de Fier ridicată de Putin în Ucraina: Situația disperată a oamenilor care vor să scape de ocupația rusească
Anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia a izolat un număr necunoscut de oameni într-un teritoriu vast. Este, practic, o nouă Cortină de Fier, relatează BBC, care prezintă obstacolele întâmpinate de cei vor să treacă de această barieră.
barbat cu catuse jpg
Ion Șoricică, fost şef al Poliţiei Rutiere din Capitală, reţinut de DNA
Ion Şoricică, fost şef la Poliţiei Rutiere din Capitală, în prezent avocat, a fost reţinut DNA pentru complicitate la trafic de influenţă şi va fi dus miercuri la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.