Hotărîri de Anul Nou

Publicat în Dilema Veche nr. 516 din 31 decembrie 2013
Oameni, locuri şi şocuri jpeg

Mulţi dintre noi se străduiesc, la început de an, să-şi formuleze faimoasele New Year’s resolutions. Şi, evident, să se ţină de ele.

Desigur, orice final de an e un moment al bilanţului. Aşa cum ştim şi de la Scrooge, de altfel, orice bilanţ e dificil, chiar dacă, la prima vedere, pare pozitiv: dacă ai realizări profesionale formidabile, ştim – (şi) din filmele de Crăciun – că nu e în regulă: înseamnă că ţi-ai neglijat, pe undeva, viaţa personală. Că ai pierdut din esenţele afective şi ai plusat pe aparenţele corporatiste... E cazul ca niscaiva spirite să te aducă pe calea cea bună, cea în care nu ai pierdut contactul cu adevăratul tău eu. Hotărîrea pe care o iei, în acest caz, este să „te regăseşti pe tine însuţi/însăţi“.

Ultima parte sună în genul conferinţelor Avon, Amway şi a discursurilor Zepter pe care le-am auzit prin anii ’90 şi 2000. Pe acestea le consider singurele mele incursiuni în capitalismul persuasiv şi recunosc că numai amintirea lor mă sperie: ideea de a lega niscaiva produse cosmetice, de curăţat şi nişte oale de reuşita ta în viaţă îmi face, în continuare, părul destul de măciucă.

Poate tocmai de aceea, cu siguranţă nu am intrat şi nu voi intra în categoria celor puşi în situaţia rezoluţiei deja menţionate. Voi trece în mod evident în cea de-a doua categorie: cea din care fac parte persoanele neîndemînatice financiar, ineficiente, cele care nu şi-au dedicat viaţa nici unei corporaţii şi propăşirii acesteia. Cele care, în faţa foii albe şi lungi de hîrtie, de Anul Nou, iau hotărîrea să... supravieţuiască mai departe. Să-şi plătească facturile mai la timp – cînd nu uită de ele –, şi la fel taxele, impozitele... etc. A celor care îşi propun să înveţe, prin nu ştiu ce minune, să cîştige bani... şi să-i păstreze pe termen (ceva) mai lung.

Un alt tip de rezoluţii se leagă, desigur, de înfăţişarea persoanei care le face. Oricine – nu-i aşa? – trebuie să fie în formă, orice persoană de sex feminin trebuie măcar să facă eforturi să fie... fata visurilor cuiva. Altfel – cel puţin conform revistelor de specialite, gen Cosmopolitan –, trăieşte cam degeaba: dacă nu are cu 10 kilograme sub înălţime şi un ten de invidiat, e ieşită din uz şi din competiţiile de orice fel. Aşa că vei scrie (tu, persoană de sex feminin, prinsă pe picior greşit), asemenea lui Bridget Jones, hotărîri măreţe în privinţa numărului de calorii şi a diverselor gimnastici ce trebuie prestate, cu zile şi ore fixe.

Un alt punct sensibil al listei este... programul însuşi. Am şi acum nenumărate foi din diverse timpuri, unele îngălbenite şi devenite istorie, cu programe. Foarte exacte, pe ore, chiar cu jumătăţi. Incluzînd activităţi diverse şi raţional alternate – precum gimnastica cu cititul, şi nu orice fel de citit: cel de cărţi esenţiale vs frunzărirea ziarelor...

Praful s-a aşternut. În mare, şi peste diversele aranjamente de programe. Evident, o linie generală a rămas pînă-n ziua de azi: dacă acolo scria „9,30 – gimnastică zilnică“, cu siguranţă că pe la 11, la două-trei zile, a fost executată. La fel cu cărţile esenţiale: din 30 de pe listă, cred că sînt citite vreo opt – ce-i drept, cu multe adnotări. Pentru cineva fără simţul timpului (ori cu un simţ deficitar al timpului...) ca mine, cred că e OK.

Ce înseamnă să n-ai simţul timpului? În ce mă priveşte, pur şi simplu, să nu poţi accepta trecerea lui. Să nu te poţi resemna cu schimbarea, cu ideea că atît lucrurile, cît şi – mai grav – oamenii pot trece... În virtutea acestui manc, cît şi a unui conservatorism aproape acerb, are de suferit şi o altă categorie de rezoluţii: cele sentimentale. Şi acolo, de Anul Nou, trebuie să fii o divă făr’ de inimă şi intransigentă, care taie de pe listă toate personajele masculine care au greşit în vreun fel.

În practică, rezoluţii de genul „nu voi mai vorbi niciodată cu nenorocitul...“ înseamnă „nu-l voi mai semna două săptămîni pe...“

Dar... sîntem fiinţe omeneşti, trecătoare, precum am mai amintit, şi pe atît de imperfecte. Tocmai de aceea, cred că rostul rezoluţiilor de Anul Nou e să traseze nişte linii directoare, şi nu nişte trasee punctuale... 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

drapel steah sua america rusia foto shutterstock
SUA condamnă noile anexări efectuate de Rusia și impun sancțiuni
SUA au anunţat vineri că impun noi şi „severe” sancţiuni împotriva Rusiei, condamnând anexările „frauduloase” de teritorii în Ucraina.
Scurgeri de gaz din conductele Nord Stream FOTO EPA-EFE
Scurgerile de gaze din Marea Baltică: Rusia acuză direct Occidentul. Suedia evocă un act comis de un actor statal
Şeful Serviciului de Informaţii Externe (SVR) al Federației Ruse, Serghei Narîşkin, a susţinut vineri că deține „dovezi” despre implicarea unei „piste occidentale” în fisurarea gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică.
image png
Noi imagini spectaculoase cu luptele de la Azovstal: „Rușii aveau totul, noi nu aveam nimic” VIDEO
Război în Ucraina. Un soldat din batalionul Azov, eliberat recent de Rusia în urma schimbului de prizonieri, a postat pe Telegram un video cu secvențe din timpul luptelor care au avut loc la oțelăria Azovstal din Mariupol.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.