Gossip Girl şi adolescenţii fiţoşi

Publicat în Dilema Veche nr. 467 din 24-30 ianuarie 2013
Spital, în Franţa jpeg

Din vorbă-n vorbă cu băiatul meu, adolescent, mi-a trecut pe la ureche... serialul Gossip Girl. La care se uită o serie de colege de-ale lui, fane ale unui oarecare Chuck Bass.

Chuck Bass s-a dovedit a fi un personaj: e adevărat că nu unul oarecare, ci chiar erou principal (printre alţii) al serialului în cauză. Serial creat în 2007, pentru televiziunea CW, de Josh Schwartz şi Stephanie Savage, după seria de cărţi a lui Cecily von Ziegesar.

Încă un serial cu şi pentru adolescenţi, pînă la urmă. Dar unul cu teenageri „de lux“, peste cei din Beverly Hills 90210. Locuitori ai Upper East Side din Manhattan şi descendenţi ai unora din cele mai bogate familii locale.

Un Tînăr şi neliniştit cu adolescenţi, veţi spune. În loc de nenumăratele combinaţii de intrigi personale şi profesionale cu adulţi bogaţi, ni se oferă aproape aceeaşi poveste cu teenageri.

Nu e chiar aşa. Poveştile adolescenţilor sînt, cel puţin la începutul serialului, diferite, de altă factură decît cele ale adulţilor. De asemenea, serialul mai are un... catch: Gossip Girl însăşi.

Ce este Gossip Girl? E un site pe care sînt postate tot soiul de lucruri, de cele mai multe ori injurioase, despre tinerii locuitori ai Manhattan-ului. Foarte la curent cu toate mişcările grupului vizat. Cum intră autoarea site-ului, zisa Gossip Girl, în posesia informaţiilor despre eroii şi eroinele serialului? Simplu: prin turnătorii de la unul şi de la altul, care rămîn anonime.

Dacă adolescenţii din alte seriale au diverse atribute care îi fac puternici, aici se pare că informaţia e atuul. Eroii nu sînt neam de vampir, nici de vrăjitor. Nu fac parte din nici o societate secretă. Pur şi simplu, trăiesc într-o lume în care informaţia şi imaginea sînt esenţiale.

Informaţia şi imaginea sînt, evident, interdependente. Gossip Girl contribuie în mod esenţial la imaginea pe care grupul iniţial de elevi de liceu, apoi de studenţi din „lumea bună“ a Manhattan-ului şi-o face. Există personaje care sînt complet distruse de Gossip Girl şi, de asemenea, unele pe care site-ul bîrfitor le reabilitează.

Apare o întrebare de bun-simţ: de ce contează atît imaginea unor adolescenţi? Oricît de bogaţi ar fi, sînt, pînă la urmă, nişte copii. Răspunsul e simplu: contează în comunitatea din care fac parte. Cea a liceului Constance, pentru început, unde Blair Waldorf (Leighton Meester) e regina (oficială). Iar Serena van der Woodsen (Blake Lively) e un fel de... regină informală.

Ai zice că a fi elev de liceu înseamnă doar să-ţi vezi de lecţii şi să ai cîţiva prieteni cu care să stai de vorbă în pauze. Evident, şi după cum nenumăratele cărţi şi filme cu teenageri şi problemele lor de popularitate şi bullying ne învaţă, lucrurile sînt mai complicate.

Şi mult mai crude: Blair Waldorf, în calitatea ei de Queen Bee a liceului, manevrează, manipulează şi minte. Pe elevele mai mici le foloseşte ca pe nişte servitoare. Nu se dă înapoi de la a plăti sau mitui pe oricine e nevoie, de la cameriste la detectivi particulari.

Perechea masculină a lui Blair este Chuck Bass (Ed Westwick), care locuieşte într-un hotel, bea tărie cînd se scoală, aduce, mai în fiecare zi, femei şi se deplasează într-o limuzină neagră. Şi totuşi, nu e chiar un prinţ interlop, ci fiul unui om de afaceri respectat în Upper East Side (care, e drept, se dovedeşte, mai spre final, ca fiind dubios şi criminal).

O imagine horror a adolescenţei, veţi spune, şi pe bună dreptate. De altfel, serialul chiar a fost comentat şi contestat de diverse asociaţii de părinţi.

Asta dacă îl luăm... ad litteram. Pentru că, de fapt, nu trebuie luat aşa: după cum comentează o cronică din New York Times, nu trebuie căutată veridicitatea personajelor. Ele sînt îngroşate, precum cele din poveşti: vîrsta (adolescenţa – ajunsă un soi de deziderat universal temporal) şi Manhattan-ul (deziderat spaţial) sînt doar nişte plasări simbolice. Povestea lui Blair, Chuck, Serena etc. e un basm postmodern, care pînă la urmă se reduce la aceleaşi lucruri: iubirea (veşnică, cea care trece peste toate obstacolele) şi puterea (aici dată de bogăţia dobîndită, dar şi de imagine şi informaţie).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

episcopia tulcii jpg
Ierarhi menționați în scandalul sexual cu deputatul Bălășoiu în prim-plan. Scrisoarea care poate arunca în aer BOR
Numele a patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe apar menționate într-o scrisoare adresată Patriarhului României, în care înaltelor fețe bisericești li se aduc acuzații grave de natură sexuală. Prelații se apără și spun că acuzatorul este un frustrat.
 Mobilizare partiala - rusi trimisi la razboi FOTO Profimedia
Bătaie între soldați și recruți la o bază militară din regiunea Moscova: Poliția Militară a intervenit pentru a calma spiritele
Soldați aflați sub contract și bărbați recent mobilizați pentru război s-au luat la bătaie la baza Alabino, din regiunea Moscova, după ce aceștia din urmă s-au opus confiscării telefoanelor mobile.
foto 1 luminite jpg
Primăria care sfidează criza energetică. La Craiova, luminițele de Crăciun se aprind din 11 noiembrie
Primăria Craiova a hotărât ca în acest an luminițele de Crăciun să fie aprinse cu trei săptămâni mai devreme decât în 2021. Autoritățile susțin că beculețele din oraș consumă pe lună cât 13 calorifere electrice.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.