Februarie și micul kitsch

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image png

Mult timp, luna februarie mi s-a părut una dintre cele mai insignifiante. Nu se întîmpla mai nimic în ea. Crăciunul și fericirea lui trecuseră, dorința de iarnă cu zăpadă și zburdat se epuizase și ea. Rămînea, mereu, doar un soi de parte de umplutură a iernii, în care, de cele mai multe ori, zăpada se topea și devenea o mocirlă cenușie în care trebuia să înoți. 

Doar pe la sfîrșitul lunii începea să se întrezărească cîte un semn de schimbare: primăvara cu dinți și timidă se făcea întrucîtva simțită. Lumina zilei devenea mai puțin mohorîtă și se întrezărea în ea, dacă erai atent, o geană de prospețime. Culorile nu mai erau chiar cele complet terne, dacă erai pe fază puteai detecta nuanțe de roz pal în cenușiul inform. De asemenea, apăreau, exact ca-n literatura idilică despre ei, primii ghiocei. Chiar de sub zăpadă, așa cum n-ai fi crezut, aparent complet inadecvați. Dar, de fapt, la locul lor și îndrăzneți.  

Tot pe la sfîrșitul lui februarie, chiar pe vremea lui Ceaușescu, iarna mohorîtă mai era înveselită de apariția mărțișoarelor. Care se vindeau, și atunci, la tarabe. Era o bucurie să te preumbli printre ele, să cauți, cu oarece înfrigurare, ce ți s-ar potrivi. Printre coșarii, trifoiurile și ghioceii de atunci tot se mai ascundeau și altele, mai... posibile. Existau, mereu, animale, din sticlă sau din blană, simpatice, unele drăgălașe și altele înduioșătoare în hidoșenia lor. La fel, fete, zîne ori păpuși, care mai de care mai cochete, cu păr de ață și capete din te miri ce, de la nasturi la scoici. 

Scoicile, de altfel, erau la mare trecere. Prin anii 1980 circulau un soi de mărțișoare „fantezie”, gen Fondul Plastic, din scoici și imortele, lipite pe cîte-un petic de pînză mai groasă ori de catifea. În general, între noi fie vorba, urîte. Dar, nu știu exact de ce, dădeau bine, chiar înmînate profesoarelor: erau din materiale naturale și să zicem nonfigurative, așa că-ți puteai da frîu liber gîndului cînd le vedeai și le puteai interpreta după plac. 

Tîrziu au apărut și mărțișoarele de argint, care au invadat acum piața. Pe atunci cele mai multe erau din tinichea. Mai toate, în general, nu erau din materiale „nobile” și nu costau cine știe ce. Puteau să mai fie din sticlă, plastic, blană, material, hîrtie. Dar tocmai ăsta era farmecul mărțișoarelor de atunci: rămîneau în liga lor distinctă, nu încercau să fie altceva. 

Nu țineau ca, din categoria lor de „obiecțele”, să migreze în cea de „obiecte”. Nu se străduiau să se upgradeze și să devină daruri de preț. Le plăcea să rămînă strict mărțișoare, să fie mici, ieftine, kitsch și inutile. Și, de multe ori, nici măcar „drăguțe”...

Cu trecerea timpului, s-au înnobilat. Efortul lor de parvenire a dus, bineînțeles (căci tocmai asta era ideea) la o creștere a prețurilor. Dar și la o standardizare a lor. A dus la pierderea simpaticei hidoșenii stîngace și asimetrice. Au intrat și ele, cele mai multe dintre ele, cel puțin, cu timpul, în armata obiectelor medii, fără vreun chichirez. S-au aliniat.

Noroc că, între timp, orînduirile s-au schimbat și anii au trecut. A venit, din fericire, revoluția. Și odată cu ea mult contestatele sărbători internaționale. Printre care și Valentine’s Day, Ziua Îndrăgostiților. Sărbătoarea inimii. Mai curînd, a inimilor: fie ele din pluș, turtă dulce, bezea, catifea, plastic, ciocolată și mai ales din blană. Uriașe, pufoase, moi. Dar și hidoase, supradimensionate, diforme, chiar horror, inimi din blană. 

Din fericire, într-un mod paradoxal. Pentru că, odată cu apariția lor, cel puțin la începutul fenomenului, ne-am putut întoarce la statutul, mai rudimentar, al obiecțelelor. Nedevenite, încă, obiecte cu normă întreagă. 

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.