Sfîntul Nicolae. De la Myra și Bari la Coca-Cola

Publicat în Dilema Veche nr. 772 din 6-12 decembrie 2018
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

Este, cu siguranță, sfîntul cel mai popular din istoria creștinismului. O ierarhie, știm, e greu de stabilit. Criteriile sînt numeroase și cartografia lor rămîne extrem de laborioasă. Vechime, frecvență, continuitate, număr de biserici dedicate, forme conexe de devoțiune, impact asupra vieții sociale și culturale, în fine, toate laolaltă, studiate cu acribie, îl pot plasa pe Sfîntul Nicolae imediat după Fecioara Maria.

Istoria începe la Myra, în Licia, unde, în vremea împăratului Constantin, episcop era Nicolae, de origine din Patara. După unele documente, fusese un laic ce devenise capul comunității creștine în urma descoperirii pe care un preot a primit-o în vis. A participat, potrivit unor liste din secolul al VI-lea, la Sinodul ecumenic de la Niceea, dar nu a lăsat nimic scris. Era însă o prezență a cărei autoritate spirituală venea din slujirea celor aflați în nevoie și în primejdie. De altfel, cel mai vechi episod atestat al Vieții sale relatează tocmai intervenția pe care o face pentru a salva trei condamnați la moarte de către un judecător corupt. Textul, Praxis de stratelatis, redă portretul unui episcop care nu rabdă nedreptatea și nu ezită să înlăture sabia din mîna călăului și să-l înfrunte pe guvernator. Este limpede că episcopul Nicolae beneficia de autoritatea judiciară acordată de împăratul Constantin, dar nu e mai puțin adevărat că sensul intervenției sale lasă să i se întrevadă personalitatea și pune la rădăcina autorității în materie de dreptate o cunoaștere mai adîncă, singura capabilă să dea dreptății de pe pămînt ceva din strălucirea adamantină a adevărului.

Sfîntul nu era doar un restaurator al ordinii civile, ci, întîi de toate, o inimă largă, discretă și eficace. Episodul celor trei fete salvate de la prostituție prin darurile strecurate noaptea în casa părintelui lor scăpătat rămîne, alături de cel evocat mai înainte, o emblemă a sfințeniei care avea să dăinuiască peste secole. Episcopul Nicolae își trăia sfințenia printre oameni: salva marinari, găsea provizii de grîu la vreme de foamete, sărea în ajutor cu o promptitudine pe care, potrivit mărturiilor adunate pînă în prezent, nu și-a pierdut-o nici dincolo de această lume. Dimpotrivă, și-a extins-o treptat: de la mormîntul său din Myra, din care -curgea un ulei parfumat, pînă la Bari, unde moaștele sale ajung în 1087, în urma intervenției decise a 47 de marinari care reușesc să le fure înaintea venețienilor! Circumstanța atenuantă era, desigur, căderea Myrei în mîinile turcilor selgiucizi. Uleiul de la Myra devine, la Bari, o rouă transparentă, izvorîtoare și astăzi de 9 mai, ziua aducerii moaștelor pe pămînt italic.

Bari devine, astfel, centrul cultului Sfîntului Nicolae, care se va răspîndi de aici în toată Europa occidentală. Ar fi de ajuns să amintim de Saint-Nicolas-de-Port în Lorraine, unde avea să predice Bernard din Clairvaux în 1153, iar Jeanne d’Arc se va ruga în 1429. Devoțiunea pelerinilor care străbăteau drumul către Compostela va purta cu sine memoria episcopului Myrei. Răsăritenii continuă să meargă la mormîntul gol din Myra, unde se mai afla o icoană miraculoasă, pe care, în cele din urmă, în 1362, Pierre I de Lusignan o va oferi catedralei din Famagusta. Lumea ortodoxă post-bizantină nu renunță însă la atașamentul său față de sfîntul episcop al Myrei nici după ce locurile de pelerinaj nu îi mai sînt accesibile. Arta medievală rusească sau românească, de pildă, este o dovadă a acestei exemplare fidelități.

Din Occident, prin olandezi, sfîntul Nicolae ajunge în Lumea Nouă, unde își primește o biserică în locul care, devenit din 1664 posesiune engleză, se va numi New York. Tradițiile migrate pe tărîm american aveau să dea naștere unui personaj-întruchipare a generozității: de la O vizită a Sfîntului Nicolae (1823) pînă la campania publicitară a Coca-Cola din 1931. Nici vechea Europă nu-l uită: povestea învierii celor trei copii, redată de Gérard de Nerval în 1842, va fi citată de Charles de Gaulle în memoriile sale… De la Myra și Bari la „spiritul Crăciunului“, povestea sfîntului Nicolae este cea a creștinismului devenit viața noastră cea de toate zilele, fără să ne mai dăm seama.

P.S. Bibliografie esențială: Michele Bacci, San Nicola. Il grande taumaturgo, Laterza, Roma-Bari, 2009; pentru cei grăbiți: Odile Haumonté, Saint Nicolas, Le Figaro / Presses de la Renaissance, 2016.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.