Preumblare printr-o bibliotecă a îngerilor

Publicat în Dilema Veche nr. 714 din 26 octombrie – 1 noiembrie 2017
Preumblare printr o bibliotecă a îngerilor jpeg

Nu, nu e vorba despre o lume de unduiri duioase, de fantomatice figuri a căror dulceaţă e exanguă. Literatura pe care o parcurge cartea lui Bogdan Tătaru-Cazaban priveşte lumea, plină de densitate, de energii, a inteligenţelor contemplative. Cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor, cu formaţie în filozofie şi teologie, autorul a făcut din teza lui de doctorat şi din cîteva studii asociate o carte plină de nerv spiritual, de rafinament speculativ, de ştiinţă solidă şi atrăgătoare.

Corpul îngerilor. Fragmente dintr-o istorie a ierarhiilor cereşti (Humanitas, 2017) expune reflecţia prin care gîndirea creştină antică şi me-dievală s-a apropiat de zona mediană între transcendenţa divină şi condiţia omului. Referinţe biblice, datul revelaţiei, atmosfera culturală a vremii lor i-au angajat pe gînditorii creştini să se preocupe de nevăzutele supracosmice, să-şi îndrepte spre ele credinţa unită cu demersul raţional. Părinţi ai primelor veacuri creştine, gînditori răsăriteni şi apuseni, teologi şi mistici sînt „vizitaţi“ din unghiul unei tematici unde, în prelungirea dogmei, cercetarea a cunoscut de-a lungul secolelor o extraordinară creativitate. Despre ea, despre întrebările, ipotezele teologice, îndrăznelile hermeneutice, argumentele filozofice, contextele interpretative, modelele conceptuale din spaţiul alexandrin şi capadocian pînă la scolastică dă seamă volumul. Cu rigoare în expunerea -ideii. Cu fineţe în atenţia faţă de perspectiva, de nuanţele pe care fiece gînditor le aduce în acest cîmp tematic. Totul sprijinit pe fericite formulări şi pe o bibliografie impozantă, care include titlurile cele mai recente ale domeniului.

Descoperim astfel peisaje intelectuale şi spirituale pline de sevă, profiluri puternice de interpreţi, modulaţiile unei tematici care, în afara cercurilor de specialişti, rămîn în genere străine de cultura noastră, ignorate, uitate, continent scufundat al gîndirii europene. Descoperim de asemenea un statut al îngerului mai bogat decît identitatea lui curent invocată. În genere, el e înfăţişat potrivit numelui său (aggelos) care îi indică funcţia de mesager, orientat de Dumnezeu spre lumea oamenilor. Mai e conceput, potrivit alcătuirii lui, drept făptură necorporală (asomatos). Dar, de-a lungul veacurilor şi al textelor analizate de autor, îngerul apare în primul rînd ca făptură de contemplaţie, de cunoaştere-iubire a lui Dumnezeu, receptacul pentru revărsarea luminii Lui. Nenumărate sînt expresiile pentru această dimensiune a îngerilor. „Foc cunoscător“ (Clement Alexandrinul), „naturi intelectuale care nu pot fi sesizate decît prin intelect… rîu care curge din prima Lumină şi participă la ea“ (Grigore din Nazianz), „oglinzi perfect transparente care primesc raza luminii originare“ (Dionisie Areopagitul), prima triadă e „dans neîncetat în jurul veşnicei cunoaşteri a lui Dumnezeu“ transmisă triadelor inferioare (idem). Ierarhie contemplativ-intelectuală, care primeşte şi comunică radiaţia transcendenţei: iată dimensiunea în jurul căreia se organizează celelalte coordonate ale îngerului: liturgică, misionară, asistenţială, luptătoare, pedagogică, hermeneutică. În creştinism şi nu numai aici, îngerul e figura emblematică a unei cunoaşteri directe, interioare, sintetice, unitive. Autorul subliniază că aceasta e în primul rînd calitatea care îl face expresiv din punct de vedere spiritual. „Îngerii nu apar ca model al vieţii creştine întrucît nu au trup, ci datorită activităţii lor esenţiale: contemplarea şi vestirea lui Dumnezeu.“

Studiul e organizat pe cîteva mari teme: ierarhia, adică ordinea proprie lumii angelice; interogaţia asupra corpului şi a limbajului îngerilor; excelenţa îngerului comparată cu excelenţa omului. Bogdan Tătaru-Cazaban invocă adesea reflecţia lui Andrei Pleşu care, în Despre îngeri şi Limba îngerilor, a reconstruit filozofic tematica lumilor intermediare. Sprijinit pe date din mari tradiţii ale lumii, Andrei Pleşu a configurat o problematică a îngerului ca fiinţă de interval. Şi-a dat propria interpretare, a făcut din angelelogie suportul unei cercetări asupra gradelor existentului, a tipurilor de cunoaştere, a „dublului“ împreună cu care omul îşi împlineşte destinul spiritual. Bogdan Tătaru-Cazaban a ales ca, pentru cîteva dintre aceste teme, să analizeze „răspunsul“ creştin, înfăţişat în durata şi în diversitatea lui.

Şi pentru fiecare temă, acest răspuns are densitate hermeneutică, o sumedenie de modele, de direcţii de interpretare. Cuprinde filiaţii, dezbateri şi tensiuni. E un cîmp de cercetare vie. Cum apare ierarhia angelică? În ce fel Unul divin creează multiplicitatea făpturilor cereşti? Reflectă ele egalitatea iradiantă a lui Dumnezeu şi se disting ierarhic pe criteriul unei îndepărtări de la contemplaţia incandescentă a Unului? Ori Dumnezeu le instaurează ierarhia, iar atunci ce distinge fiecare treaptă? Funcţia pe care o primeşte fiecare dintre ele? Ori tipul de cunoaştere propriu fiecăreia, adică „apropierea“ de transcendenţa căreia nu îi pot totuşi contempla decît manifestarea de lumină? În ierarhia lor mediatoare, sînt îngerii făpturi „încheiate“? Sau sînt capabile de progres spiritual? Se află ei mai aproape de Unu, căruia îi slujesc de oglinzi ale slavei, ori de oameni, cărora le împărtăşesc revărsările Luminii? Dinamica ierarhiei lor e doar coborîtoare sau cuprinde mişcarea complementară, de „convertire“, de întoarcere spre Unu?

Se poate concepe o corporalitate a îngerului, o materie pur spirituală ori subtilă? Dacă criteriul corporalităţii separă creatura de Creator, atunci îngerii trebuie să aibă corp. Dacă, în schimb, corpul e înţeles în mod sensibil, îngerii sînt asomatoi. Dar atunci cum se explică viziunile, intervenţiile în vizibil ale îngerului? Are el un trup „natural“, propriu condiţiei sale? Ori ia trup „instrumental“, „apariţional“, necesar misiunii către vizibil?

Iată cîteva mostre ale cercetării creştine despre îngeri. Studiul lui Bogdan Tătaru-Cazaban ne restituie substanţa ei. E vorba de o cercetare unde credinţa îmbinată cu reflecţia şi scînteia intuiţiei conduc spre familiaritatea cu nevăzutele şi, pînă la urmă, la actualizarea unor posibilităţi proprii fiinţei umane. În fond, cercetarea îngerilor e totodată cercetare a puterilor spirituale ale sufletului. E totodată cercetare despre realul total, cu încheieturile, treptele şi destinul lui.

Încă ceva despre demersul autorului. El vizitează în aceeaşi măsură gîndirea Răsăritului şi a Apusului creştin, se ocupă de circulaţia şi adaptarea concepţiilor de la un spaţiu la celălalt. Marchează de asemenea amprenta sau instrumentele pe care filozofia greacă le-a furnizat gîndirii creştine, ca şi influenţele venite dinspre reflecţia arabă şi cea iudaică. Teologie, filozofie şi ştiinţă medievală au contribuit la cercetarea ierarhiilor cereşti. În fond, studiul lui se mişcă în dimensiunile care au constituit soclul intelectual al Europei, atmosfera ei. Le reaminteşte, le ilustrează prin figura îngerului. Iar îngerul e cît se poate de potrivit pentru acest oficiu, el care e făptură mediatoare, mesager, creator de legături, de comunicare a cunoaşterii. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Schimbarea la față a celui mai folosit motor de căutare din lume: „Google va căuta pe Google în locul tău”
Noua viziune pentru cel mai mare motor de căutare din lume a fost prezentată de Google.
image
Nouă formulă de calcul pentru salariul minim, stabilită până pe 15 noiembrie. Care sunt criteriile
Ministerul Muncii trebuie să stabilească o nouă formulă de calcul pentru salariul minim brut garantat în plată, ținând cont de criteriile cerute de Comisia Europeană prin Directiva 2041/2022.
image
Cine este Mohamed Amra, supranumit „Musca“, deținutul evadat în ambuscada în care au fost uciși doi polițiști francezi
Doi ofițeri de poliție francezi au fost uciși și trei au fost răniți într-o ambuscadă asupra unei dube de penitenciar. Deținutul din vehicul a fugit.

HIstoria.ro

image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.