Numele îngerilor

Publicat în Dilema Veche nr. 768 din 8-15 noiembrie 2018
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

„Numele îngerilor au venit odată cu cei ce s-au întors din Babilon“: această mărturie a rabinului Simeon ben Laquish din secolul al III-lea î.Hr. atestă individualizarea tîrzie a lumii mesagerilor cerești. E un indiciu intern al impactului pe care l-a avut asupra monoteismului iudaic civilizația proteiformă babiloniană și persană, dar și o constatare pe care învățații moderni au putut-o confirma prin studierea angelologiei iudaice din perioada post-exilică și, mai ales, din literatura apocaliptică. Astăzi, un cititor al textelor cuprinse în canonul ebraic și creștin poate observa cu ușurință că primele apariții ale îngerilor sînt denumite generic „(un) înger al lui Dumnezeu“ sau „un heruvim“ care păzește cu o sabie rotitoare grădina din care sînt alungați Adam și Eva. Treptat însă, pe măsură ce avansăm în textele profetice, îngerilor le sînt atribuite roluri și profiluri distincte.

Astfel, în cartea profetului Daniel îl întîlnim pentru prima dată pe Mihail, „cel dintîi dintre îngerii păzitori“ (Dn. 10, 13). El este, de fapt, evocat de un alt înger, Gabriel, care i se înfățișează profetului, cu strălucire înfricoșătoare, pentru a-i transmite mesajul divin și a i-l explica (Dn. 10, 5-12). Avem, dintr-odată, într-un context vizionar, două ipostaze ale lumii angelice: pe de o parte, îngerul mesager și hermeneut, iar pe de alta, îngerul protector și combatant, atașat poporului ales ca reprezentant al său: marea căpetenie sau „marele voievod care îi ocrotește pe fiii poporului“ lui Dumnezeu (Dn. 12, 1). Gabriel va reapărea în Evanghelia după Luca, o dată pentru a-i anunța preotului Zaharia nașterea fiului său, Ioan, și a doua oară pentru a aduce Vestea cea Bună Fecioarei din Nazaret. În prima apariție, provocînd stupoare și teamă prin prezența sa intensă, își rostește numele pentru a-și întări mesajul în fața lui Zaharia, care, nelămurit și ezitant, va fi pedepsit prin muțenie, dar cînd intră în casa Mariei, strălucirea sa cerească se înveșmîntează în reverență, iar el devine, din mesager solemn, un interlocutor-hermeneut care primește răspunsul așteptat. După cum fusese anunțat în cartea lui Daniel, Mihail revine în contextul marii înfruntări eshatologice descrise în Apocalipsă (12, 7), precum și în Epistola apostolului Iuda (9), într-o scenă care reflectă tradiții iudaice despre soarta trupului lui Moise.

Alături de Gabriel, îngerul vestirilor, și Mihail, cel al războiului nevăzut, apare în Cartea lui Tobit, care ne-a parvenit integral doar în versiunea greacă (Septuaginta, splendid tradusă în românește în vol. 3/2005 al seriei editate de Colegiul „Noua Europă“ și Polirom) și în cele ale Vulgatei și ale Vechilor latine, îngerul Rafael. Trimis de Dumnezeu ca să-i vindece pe Tobit de orbire și pe Sarra, fiica lui Raguel, de demonul Asmodeu, Rafael intră în lumea oamenilor sub chipul lui „Azaria, fiul lui Anania“, însoțindu-l și păzindu-l pe tînărul Tobias în călătoria sa plină de tîlc. El este călăuza prin excelență, care abia la finalul cărții-roman își dezvăluie identitatea cerească: „Eu sînt Rafael, unul dintre cei șapte îngeri care stau și umblă înaintea slavei Domnului“ sau „unul dintre cei șapte îngeri sfinți care poartă rugăciunile sfinților și le duc înaintea slavei Celui sfînt“. Iar mărturisirea numelui său angelic nu poate avea decît efectul unui mysterium tremendum: cei ce o ascultă cad cu fața la pămînt, copleșiți de frică.

În toate aceste apariții ale îngerilor înzestrați cu nume, avem, de fapt, personalizări ale unui triplu rost al lumii făpturilor nevăzute: ocrotirea victorioasă în lupta cu răul, transmiterea unui mesaj cu tot cu cifrul său și călăuzirea tămăduitoare. Epifanii ale puterii divine și chipuri ale solicitudinii, îngerii pe care tradiția creștină îi va cinsti ca pe arhangheli („cei dintîi“ sau „căpetenii“) își declină prin numele lor o identitate în relație cu noi și nu în raport cu ființa lor cerească: „Cine este ca Dumnezeu?“ (Mihail), „Puterea lui Dumnezeu“ (Gabriel), „Tămăduirea lui Dumnezeu“ (Rafael). Numele lor sînt transparențe ale proximității divine care aduce mîngîiere, cunoaștere și biruință. 

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. Cea mai recentă carte publicată este Corpul îngerilor. Fragmente dintr-o istorie a ierarhiilor cerești (Humanitas, 2017).

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.