Lazăr

Publicat în Dilema Veche nr. 736 din 29 martie – 4 aprilie 2018
Lazăr jpeg

În pofida unui straniu „mutism“ al textelor de pînă în secolul al III-lea, după cum observa într-o frumoasă carte Alain Marchadour (Lazare, Bayard, 2004), creștinii din primele veacuri erau foarte atașați de episodul învierii lui Lazăr. Mărturiile din catacombele romane, dintre care cea mai veche ar data din secolul al II-lea, sînt foarte grăitoare: Lazăr, înviat de Hristos după patru zile, devenise de timpuriu un simbol al renașterii spirituale și o prefigurare a învierii de la sfîrșitul veacurilor, cînd „trîmbița“ îngerului va suna la fel de puternic ca glasul lui Iisus chemîndu-și prietenul din Sheol. Dînd tonul exegezei alegorice din toate timpurile, Origen exclama: „Sînt și alți Lazări printre voi!“ Iar Grigorie Teologul, într-unul dintre poeme, se ruga astfel: „Trei dintre cei morți au văzut lumina: fiica unei căpetenii / copilul văduvei / și Lazăr ieșit din mormînt pe jumătate descompus. / Fă să fiu cel de-al patrulea!“ Și nici Ieronim nu aștepta altceva, „în mormîntul păcatelor“, decît să fie strigat pe nume, ca în episodul evanghelic: „Ieronim, vino afară!“

Este lesne de observat că învierile rememorate de Evanghelii indică, prin succesiunea lor, o intensitate crescută, un sens din ce în ce mai înalt, o putere care se dezvăluie în relație cu situații tot mai neverosimile: copila este înviată în taină, în camera sa; fiul este redat mamei sale în drum spre locul de îngropare, iar Lazăr este readus la viață după ce zăcea deja în mormînt. Cu perspicacitatea sa hermeneutică, Augustin a sesizat că cele trei învieri ar exprima trei sensuri ale renașterii spirituale prin Hristos: eliberarea de răul consimțit, dar care nu este încă vizibil prin fapte; apoi de păcatul care devine act public, iar în cele din urmă de păcatul devenit obicei, care strînge sufletul ca într-un giulgiu și duce la descompunere lăuntrică. Astfel, prin rechemarea la viață a lui Lazăr și desfacerea trupului său din legăturile care-l țineau în mormînt, Iisus oferă o spectaculoasă parabolă a salvării din moartea păcatului și, de fapt, a redobîndirii libertății spirituale.

Sînt însă mai multe detalii care au atras atenția primilor comentatori: plînsul lui Iisus, chemarea cu „glas înalt“, strigarea numelui celui care avea să fie înviat – toate dezvăluind relația dintre umanitatea și dumnezeirea lui Iisus și răspunzînd, de fapt, la întrebarea cine este cel care îl înviază pe Lazăr? Miracolul a fost interpretat ca o „inițiere“ a ucenicilor și, prin ei, a tuturor celor care vor crede în taina lui Dumnezeu și a omului, Lazăr avînd să fie asumat pentru secole ca orizont universal al speranței, așa cum vor face cei care, în catacombe, pictau chiar deasupra mormintelor scena învierii sale sau primeau în nișele care le adăposteau trupurile statuete minuscule simbolizîndu-l pe Lazăr. Hristos, spunea Ambrozie, episcopul Milanului, „nu l-a înviat numai pe Lazăr, ci a trezit credința în toți. Iar cînd citești, duhul tău, mort fiind, reînvie odată cu acest Lazăr“.

Nu trebuie să ne uimească rostul acordat episodului de Dostoievski în Crimă și pedeapsă: de la aparent pasagera evocare în dialogul lui Raskolnikov cu Porfiri („Credeți și în învierea lui Lazăr?“) pînă la scena tulburătoare a lecturii Soniei și la finalul romanului, care lasă întredeschisă o fantă spre realitatea „nouă“ a renașterii spirituale. Fascinația față de Lazăr a continuat și în forme îndepărtate de sensul pe care marea tradiție a Bisericii i l-a conferit. De pildă, la Leonid Andreev, prin al cărui Lazăr, revenit printre cei vii cu urmele încremenite ale morții, acel „dincolo de neconceput îi privea pe oameni“, sau la Eugene O’Neil, în Rîsul lui Lazăr, unde personajul proclamă în fața lui Tiberiu: „Nu există decît viața, Cezare, viața și rîsul!“ În ambele cazuri, Lazăr va fi condamnat din nou, lumea nesuportîndu-i mărturia, deși este irezistibil atrasă de misterul său. Și poate nu întîmplător Malraux, arestat în 1944, recitea din Evanghelia după Ioan…

De la cel în care creștinii se recunoșteau cu speranță la simbolul omului care nu se mai recunoaște în propria viață, străin și inadaptat, de la Origen la Henri Michaux, de la catacombe la Caravaggio și Van Gogh, Lazăr continuă să ne vorbească despre condiția umană, deși atunci, în Betania, a păstrat tăcerea. 

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. Cea mai recentă carte publicată este Corpul îngerilor. Fragmente dintr-o istorie a ierarhiilor cerești (Humanitas, 2017).

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.