Creștinismul ca meniu

Zaharia S. COTOI
Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
image

Îmi place creștinismul american! Privesc cu admirație și puțină invidie vitalitatea și prospețimea sa, iar formele neritualice prin care creștinii americani participă la realitatea lui Hristos mă interesează, indiferent dacă mă emoționează sau mă amuză. Ca unul care a mai umblat prin lume și a mai citit o carte sau două, știu bine că ritualul prin care eu, ortodox român, mă apropii de Hristos nu este unic, chiar dacă El este Calea unică. Știu că Hristos spune același Adevăr în toate limbile, căci pentru toate urechile, și prin toate obiceiurile, căci pentru toate inimile lumii. 

Dar mai ales îmi plac creștinii Americii pentru că asumă cu mai multă seriozitate idealul creștinismului ca mod integral de viață. Adică încearcă să ducă fondul de credințe creștin în viața de zi cu zi, în toate deciziile pe care le iau, americanii fiind mai conștienți decît europenii că creștinismul presupune integralitate. Spiritul european, mai categorial poate, mai înclinat spre lene, pesemne, a negociat confortabil cu modernitatea modelul administrării lumii prin separarea elementelor ei: una-i una, alta-i alta, le luăm pe rînd, fiecare e altceva. Pentru european, creștin ești la Biserică, poate și în intimitatea ta. Însă în afaceri ești omul firmei tale, în politică ești cetățean (membru sau nu de partid), în magazin sau la ghișeu ești client, la școală ești elev, la spital ești bolnav (în ambele aceste cazuri, fiind contribuabil, ai drepturi), cînd faci sport ești membru al echipei tale – creștinismul rămîne destinat Bisericii și nu are a se amesteca în alte spații sociale. În America, dimpotrivă, mi se pare că oamenii caută mai degrabă coerența și continuitatea, creștinii americani caută să fie creștini oriunde în societate. Cel puțin deocamdată...

Anul acesta, americanii sînt chemați să aleagă președintele Statelor Unite. Sigur că la urne vor merge toți cetățenii, dar creștinii sînt, cel puțin din perspectiva acestor rînduri, cei mai interesanți. În America, idealul creștinismului integral despre care vorbesc îl face pe creștin să-și definească opțiunile de vot politic din perspectiva valorilor creștine și nu din perspectiva valorilor politice laice, cum sîntem îndemnați să facem și chiar facem noi, europenii. În America, creștinii, grupați în denominațiuni diferite, sînt o forță electorală anume prin asta: că sînt creștini grupați, care se exprimă la vot în numele acestor grupări. Ei bine, alegerile din 2024 vor pune serioase probleme creștinilor americani, căci le pun la mare încercare ambiția creștinismului integral.

Și acum creștinii americani vor avea de ales între exponenții celor două „armate ideologice” care se confruntă în „războiul cultural” de decenii: progresiștii și conservatorii. Dar dacă cei doi candidați vor fi Joe Biden și Donald Trump, cum se prefigurează, alegerea va fi dificilă cu adevărat. Primul, progresist, este un catolic defect, corupt din cîte se pare, promotor al unor politici care subminează viziunea creștinilor americani asupra lumii și vieții, precum căsătoria homosexuală (legalizată deja), avortul sau contracepția. Al doilea, conservator, este un egoman iresponsabil și mincinos, cu o viață scandalos de necreștină, care a sfîrșit primul său mandat de președinte al Americii subminînd însuși fundamentul constituțional al Statelor Unite numai ca să nu piardă puterea, fapte pentru care este destul de probabil să fie condamnat. Ambii candidați cad cel mai indulgent examen după criteriile moralei creștine.

Astfel, provocarea majoră a anului 2024 pentru creștinul american este că va fi dificil să mai vrea să fie creștin integral. Așa se face că creștinii sînt acum divizați, de nu chiar antagonizați după cum răspund acestei dificultăți. Unii valorizează mai mult justiția socială și economică,  solidaritatea cu săracii și perdanții, fără să aibă vreo problemă cu ideologia LGBT+, avortul sau eutanasia, după cum alții favorizează opoziția la ideologia LGBT+, la contracepție și la avort, ignorînd, ca și cum ar fi necreștine („comuniste”), ideile de egalitate socială și justiție economică. Sigur că intervin zeci de nuanțe în argumentele care conving pe diferiți creștini americani să aibă aceste diferite opțiuni. Dar adevărul este că creștinismul înseamnă toate acestea împreună: și opoziție la căsătoria homosexuală, dar și solidaritate cu năpăstuiții soartei, și generozitate față de emigranți, dar și opoziție la sexualizarea educației, și împărtășirea idealului justiției sociale, dar și opoziția la avort. Numai că unui creștin american îi este, de-acum, imposibil să își mai ghideze opțiunea electorală după proiectul unui creștinism integral. Nu e de mirare că mulți atei sau, în orice caz, necreștini americani îi ironizează pe cei care afirmă credința lor în Hristos folosind metafora creștinismului ca meniu: ai meniul atitudinilor creștine și fiecare alege, în 2024, ce-i place. 

Zaharia S. Cotoi este avocat și realizator al emisiunii Europa Christiana la postul Trinitas TV.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.