Bine este să fim noi aici

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
Cum am trăit Păltinișul jpeg

Cred că putem găsi arhetipul sihăstriei spirituale sau filozofice în pericopa evanghelică despre schimbarea la față a lui Iisus Hristos (lat. transfiguratio Christi) pe Tabor: „Și după șase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru și pe Iacov și pe Ioan, fratele lui, și i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Și S-a schimbat la față înaintea lor, și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-a făcut albe ca lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El. Și răspunzînd, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una și lui Ilie una.“ (Matei, 17, 1-4). Așadar, revelația maximă, legătura cu tradiția profetică și bunăstarea contemplativă se obțin prin ascensiunea către un „munte înalt“, urmată de fixarea „de o parte“ (așadar printr-o separare) și la adăpostul simbolic al unor „colibe“, în care se cuvine să descifrăm metafora miniaturală a cetății, turnului de veghe și arcei noahitice, supraviețuitoare a potopului.

Un moment întemeietor pentru o îndelungată tradiție (care conduce spre Occident o arhaică structură mentală orientală). Pe munte, într-o colibă, omul religios – dacă aceasta nu e o tautologie – nu doar se simte, ci chiar este mai aproape de Dumnezeu, ca sursă a lumii, vieții și sensului vieții. E ca atare nesurprinzătoare persistența acestui model și polimorfa lui întrupare episodică, la nivel fizic sau metafizic, în toată evoluția ulterioară a relației spațiale dintre gîndire și adăpostul ei (supra)natural. Coliba ascetului din pustia ascetică, la începuturile egiptene ale monahismui creștin, este o variantă, adaptată geografic, a tiparului taboric. La fel, coloana pe care trăiesc sfinții „stîlpnici“, într-un coș de răchită (salvator, precum în cazul pruncului Moise, cel abandonat pe Nil), ilustrează „muntele artificial“ al unei ascensiuni analoge: stilitul se apropie de Dumnezeu prin izolarea pe verticală și se situează voluntar într-o stare perpetuă de criză, adică de judecată. Și tocmai înțelesul prim al cuvîntului grecesc krisis (acela de judecată) explică de ce, în plină modernitate, regăsim alegoria retragerii alpine în viața altor profeți, zguduiți acum, în conștiința lor, de cutremurul nihilismului. E drept, Kierke­gaard a făcut din celibatul voluntar (ca jertfă oferită libertății de cugetare) un simbol deghizat al sihăstriei urbane. Avem însă la îndemînă și cazuri explicite de reluare a tradiției la care mă refer: ­Nietzsche, peripateticul silvestru din Alpi, n-a făcut decît să-i inspire pe urmașii săi asumați sau indirecți (precum Heidegger, locuitor al unei cabane montane, Wittgenstein – retras periodic în căsuța lui de pe malul celui mai adînc fiord norvegian, sau, la noi, Constantin Noica, instalat la Păltiniș). În toate aceste cazuri, filozoful regăsește nu doar răgazul reflecției, ci și vastitatea confruntării cu necunoscutul, departe de zgomotul lumii, de turpitudinea umanității și de obligațiile curente, moralmente legitime, dar mereu deviante.

În toate exemplele amintite, muntele, pădurea, solitudinea și asceza (sau minimalismul funcțional) devin instrumentele unei recentrări ascensionale și revelatorii, grație căreia gînditorul se adîncește în sine, rupt de cotidianul vieții colective și de iluzia unei cugetări utile. Interesantă e și articularea posterității respectivilor filozofi tocmai în jurul retragerii lor, care inspiră pelerinaje laice și stări de emulație ritualizate. Așa cum creștinii vizitează peșterile marilor asceți (de la cele scobite în faleza verticală a chinoviei Sfîntului Sava, din Țara Sfîntă, pînă la cea a lui Daniil Sihastrul sau a Teodorei de la Sihla), „ucenicii“ gînditorilor citați anterior urcă spre sanctuarele lor însingurate pentru a trăi comuniunea deplină cu duhul care le-a dat cîndva înțelesul cel mai înalt (sau cel mai profund). Mansarda legendară a lui Cioran (situată sub acoperișul lumii insomniace a negației iluminatoare) intră de asemenea în această serie mereu deschisă către ea însăși. 

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi