Detalii (la sfert... de secol)

Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
Detalii (la sfert    de secol) jpeg

Astă-vară, pe cînd mă întorceam dintr-o scurtă vacanţă la mare, lăfăit pe bancheta din vagonul aproape gol al trenului care mă ducea spre casă, în fereastra însorită pe care priveam absent, după mai multe peisaje largi şi profunde, a apărut brusc o mică pădure alergînd înapoi, dar atît de aproape, încît aş fi putut atinge cu mîna acel „Şi dacă ramuri bat în geam...“, trezit deodată la viaţă de prin cotloanele memoriei. 

Să fi fost starea de euforie contemplativă de după efort (căci, ca să ajung la trenul care pleca din Constanţa, pedalasem toţi cei aproximativ 50 de kilometri din Vama Veche) sau poate persistenţa impresiei halucinante pe care, noaptea precedentă, chiar înainte de culcare, o geamandură portocalie, suspendată în întuneric de Cineva (mînă de artist) într-unul dintre oţetarii foşnitori din curtea Casei cu Olane, mi-o lăsase, cert este că, plonjat pe neaşteptate în marea aceea de copaci alergători, au venit întrebările. 

M-am trezit gîndindu-mă aşa: în mod evident, trenurile româneşti nu mai sînt ce-au fost. E evident mai multă curăţenie, banchetele şi în general mobilierul par noi, mult mai puţine closete put cu adevărat, cu putoarea aceea năucitoare din trenurile adolescenţei mele, şinele sînt în general schimbate, plecările şi uneori chiar şi sosirile se respectă la minut, la ghişeu, în Constanţa, o casieră amabilă avea un vocabular de-a dreptul elevat, din tren se zăreşte, ca într-un SF, autostrada, pămînturile vizibil mai intens şi mai sistematic lucrate, avem smartphone-uri, tablete, laptopuri, informaţia circulă cu viteza luminii şi toate noutăţile tehnologice, artistice şi care or mai fi în lume ajung în cîteva săptămîni sau luni şi la Bucureşti, interacţionăm de la egal la egal, fără complexe, cu toţi europenii, mergem la Viena şi la Paris tot atît de uşor ca la Sinaia sau Dolhasca, mai nou avem şi hîrtie igienică cu tub dizolvabil (nici nu mai e nevoie să te oboseşti să te deplasezi ca să-l arunci la gunoi, îl arunci în closet, tragi apa şi gata – ce ne-am mai putea dori?)... ţara avansează, evoluează, fără îndoială. 

Eram pe punctul să mă las invadat de mîndrie, cînd a venit întrebarea: dar cum? Cum de a fost, totuşi, cum de este posibil aşa ceva? Să fie oare meritul aceluiaşi popor care, după eroismul impresionant pe care l-a dovedit în Decembrie ’89, nu a mai putut „dormi liniştit“ decît după evacuarea acelor „elemente de-a dreptul fasciste, grupuri organizate, de elemente incitate, multe din ele drogate...“* (printre care m-am aflat şi eu) şi împodobirea cu panseluţe a Pieţei Universităţii? (Vorba doamnei Ponta: „Bine mă, Victor, de-aia am mîncat noi bătaie pe 13 iunie?“). Care striga „IMGB face ordine“? (Care IMGB şi care ordine?) Care vibra de indignare la halucinaţia potrivit căreia la sediul ţărăniştilor se tipăreau dolari falşi? Care astfel oripila, pe bună dreptate, întreaga opinie publică şi bunul-simţ al Occidentului? Să mă fi înşelat eu atît de jalnic în acel iunie ’90, cînd, la cei 23 de ani ai mei de atunci, privind ce se întîmplă în jur, mi-am zis că ţara e definitiv condamnată la beznă, cel puţin pentru tot restul vieţii mele? Există un moment (care să-mi fi scăpat mie) în istoria ultimilor 25 de ani, cînd poporul ăsta a zis „Stai aşa, hai să ne suflecăm mînecile şi să ne punem pe treabă“? Am avut noi aici, pînă acum, un „cult“ al lucrului bine făcut? Aşadar, chiar căpuşată de marii infractori, cu gulere mai mult sau mai puţin albe, în toţi aceşti ani (şi care abia acum, după un sfert de secol, au început să cadă), România ajunge bine mersi, încet-încet, din urmă, ţările occidentale? 

Astăzi, la distanţă de cinci luni de la imersiunea mea feroviaro-talasso-selvică, şi la o lună după alegerile din 16 noiembrie, trebuie să recunosc că nu mai văd lucrurile în aceeaşi lumină. Îmi dau seama acum cît de relativ este totul şi mai ales cît de încet se urneşte istoria în raport cu aşteptările individului şi cît de mult depinde ea de detalii imprevizibile. Istoria, care uneori pare a nu fi altceva decît o moluscă uriaşă, care înaintează încet, aproape imperceptibil şi doar prin alunecare pe un fel de materie gelatinoasă alcătuită din micile noastre indignări, speranţe, aşteptări, spirite, vieţi malaxate... Pentru că iată,

detaliu, poate nu chiar imprevizibil (vorba lui Sebastian Ghiţă: „Am fost nişte fraieri!“) a făcut ca, după 25 de ani de la deziluziile din ’90 şi blazarea cronică ce a urmat, acelaşi popor, în frunte, de această dată, tocmai cu acele „elemente de-a dreptul fasciste, grupuri organizate, de elemente incitate, multe din ele drogate...“, pe care le credeam reduse la tăcere pentru vecie, să reuşească în noiembrie ceva care ne-a redat în mod aproape miraculos, nouă şi Occidentului, încrederea, aproape intactă din Decembrie ’89, în această ţară, iar mie bucuria de a mă mişca şi respira din nou normal printre semenii mei, fără stinghereală sau resentimente. Să dea Dumnezeu ca această stare de lucruri să dureze cel puţin tot pe-atît, iar noi... să fim sănătoşi. Pentru că, aşa cum spunea Nichita, „O călătorie lucidă în real te poate îmbătrîni. Numai o călătorie în ideea de real te modifică şi te face să fii adolescentul etern. Dar ideea de real este însăşi Arta.“  

Şerban GEORGESCU

* Din cuvîntarea lui Ion Iliescu în faţa minerilor, Bucureşti, Romexpo, 14 iunie 1990, vezi

, minutul 0,50.  

Foto: wikimedia commons

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.