Despre parizer și adevărul suprem

Publicat în Dilema Veche nr. 764 din 11-17 octombrie 2018
Despre parizer și adevărul suprem jpeg

Am asistat de curînd la următoarea scenă, în Obor, în hala nouă – mamă, tată, doi copii, 7 și 5 ani, la un magazin de mezeluri pe care îl frecventez datorită etichetelor „curate“ – aproape nimic altceva în afară de nitrit de sodiu. Nici un „plastic“, nici un potențiator de gust, se strică în două zile dacă nu le mănînci. Tatăl și-a luat cîrnatul ambalat, iar vînzătoarea, extrem de ambilă și de simpatică (așa cum orice vînzător ar trebui să fie într-o economie de piață, sper că acesteia să i se acorde o primă, la un moment dat!), i-a întrebat pe cei doi părinți dacă au gustat/încercat parizerul lor de vită. Cei doi părinți au strîmbat din nas de parcă li s ar fi oferit rahat de șobolan. Vînzătoarea, din nou serviabilă, le-a văzut fețele profund ofuscate de o asemenea ofertă și s-a adaptat pe loc – a propus un „mușchi Azuga“, la peste 50 de lei kilogramul. „E numai cărniță, e perfectă pentru cei -mici!“, a zis ea și le-a oferit cîte o feliuță copiilor, sub privirile siderate ale părinților. Mama n-a mai avut ce face și a comandat trei feliuțe de mușchi, pe care cu siguranță le va arunca la primul coș de gunoi, pentru că nu corespund planului de nutriție al copiilor, în vreme ce tatăl își îndesa vinovat cîrnatul pentru care venise în sacoșă, iar puștiul de 7 ani, care gustase „cărnița“ și-i plăcuse, se trăgea deja de șireturi cu vînzătoarea: „Mai vreau cărniță!“ Îmi imaginez scandalul în drum spre casă: „Tu și cîrnatul tău, nu te puteai abține să le dai un prost exemplu copiilor!“

Mie uneia, tema nutriției de astăzi mi se pare oarecum bizară, guvernată de legi și de postulate apărute peste noapte pe care nu le mai pot înțelege. Sau cel puțin nu mai țin pasul cu ele – ceea ce înainte cu doi ani, să zicem, „era bun“, acum ne otrăvește pe toți, mai ales pe copii, ei sînt ținta predilectă a unor conspirații din umbră în care banditul de zahăr se înhăitează cu mîrșavul cartof prăjit și cu mafia organizată a șuncii de Praga. Am fost la rîndul meu copil, iar nutriția mea și a altora asemeni mie ținea în primul rînd de supraviețuire, adică „să-i dăm copilului ceva să mănînce!“ Mai exact, cînd se băga parizer sau salam la Gostat, stăteau părinții la coadă și aveam, la școală, niște sandvișuri care puțeau îngrozitor a gospodărie de partid și de stat, dar țineau de foame. În mod paradoxal, am supraviețuit. Un moment absolut remarcabil a fost atunci cînd am mîncat la prînz la prietena mea, Ami, de la etajul 2, o tocăniță „de vacă“ minunată. M-am întors acasă și mama m-a întrebat: „Ce ai mîncat la Ami?“ „O tocăniță de vacă“, am răspuns. „Am mîncat tot din farfurie!“ – așa făceam pentru că eram politicoasă și mă gîndeam că mîncarea, și așa puțină, nu trebuia să se risipească. Mama, contrariată, a sunat-o pe mama lui Ami și a întrebat-o: „Dragă, mi-a zis Adina că a mîncat la tine o tocăniță de vacă… zi-mi și mie unde ai găsit carne de vacă?“ Mama lui Ami a răspuns: „Dragă, nu era cu vacă, era cu salam!“

Astăzi avem de toate – părinții de acum care fac parte din generația mea, de altfel (adică cei care au trecut prin experiențe similare aceleia cu tocănița de salam), pot să aleagă între vacă, văcuță, porc și porcușor, oaie și oiță etc., în diferite forme, semipreparate sau nu. În general, mezelurile (din România) sînt dezastruoase, însă e clar că va exista pînă și un parizer care, în cantități rezonabile, „nu ucide“ – a se citi eticheta! (Însă cine citește etichete, cine se informează cu adevărat ce reprezintă fiecare ingredient în parte?). Recunosc, am o slăbiciune pentru parizer (nu o poftă, nici o nostalgie), reprezintă spiritul unei epoci pe care, dacă o uităm, dacă n-o recuperăm pas cu cu pas prin detalii, există șanse s-o trăim din nou, sub o altă formă, fără să ne mai dăm seama că, de fapt, lucrurile se repetă. Și, în fond, cu ce este mai „otrăvitoare“ o felie de parizer decît o aripioară de pui (de la KFC, să zicem) care conține, printre altele: esteri ai acizilor grași și acid ascorbic și extract de tocoferol; antispumant E900, potențiator de aromă glutamat monosodic, colorant annatto (E160b, amidon modificat din porumb)? Aripioara e acceptată la limită în societate, pare decentă, în schimb bietul parizer e blamat. Parizerul muncitorului și al studentului, parizerul „pe ziar“, trei felii groase de parizer într-o jumătate de pîine pufoasă, mîncate în parc, atunci cînd nu ai bani și ți-e foame, te gîndești ce ar fi mers și un strop de muștar. Apoi, parizerul pane – acel șnițel de pe timpuri „în lipsă de altceva“. De la parizer pînă la șunca de Pragă, tăiată subțire, fandosită, și pînă la feliuțele inconsistente de salam de Sibiu, îmbibate în unt, scufundate în pîine doar atît cît să-i dea gust era o diferență de ani-lumină. Cine le avea era ștab, securist, abonat pe la bufete dubioase de întreprindere, pilos, stătea la coadă cu orele și nu prindea, șmecher – făcea speculă și vindea și pe la alții. Oare chiar atît de repede am uitat tot? Nu le mai putem da copiilor un pic de „cărniță“?

Trăim într-o societate din ce în ce mai ipocrită, pentru că mulți dintre acești copii protejați in extremis, fără zahăr „care ucide“ (desigur), parizer și salam de Sibiu (nici ăsta nu mai corespunde), crescuți de generația noastră, a celor de 30-40 de ani, acești copii „programați“ să trăiască cît mai mult, mai sănătos și să reușească în viață (pentru că noi n-am prea reușit, asta e, de vină e conjunctura, Dragnea etc.) vor pleca. Cu cît vor fi mai bine crescuți și educați, cu atît vor își vor dori mai mult să plece în lumea „civilizată“ unde parizerul nu mai este o opțiune, dar noodleșii chinezului de la colț, da – și, în fond, orice fast-food devine, la un moment dat, un loc frecventabil, merge și o aripioară de pui cînd ți-e foame. Acolo, dragi părinți care vă plimbați acum copiii prin Piața Obor și îi învățați că tot ce e verde e bun și orice mezel e nociv, nu-i va mai supraveghea nimeni ce mănîncă, cît dorm, cît beau, ce fumează și cît de mult muncesc. Dar probabil ideea este că părinții și-au făcut „datoria“, au respectat cu sfințenie toate legile și postulatele care apar peste noapte. Mai departe, fiecare face ce vrea! Totuși, nu înțeleg de ce nu putem duce o viață „normală“. Fără excese (de parizer) la vîrste mici, desigur, dar și fără bucătării-laboratoare de chimie unde toate substanțele trebuie să se combine la un mod ideal. „Normală“ și în alte privințe – să nu mai punem noi etichete, mai bine să le citim pe cele care există deja, să nu mai dăm verdicte, să încercăm să-i mai ascultăm și pe alții chiar dacă sîntem convinși că nu au dreptate. Astăzi, fiecare dintre noi deține adevărul suprem, chiar dacă e vorba de nutriția copilului (e copilul meu, „proprietatea“ mea, îl hrănesc cum vreau eu, pentru că îi vreau numai binele devine cumva opusul expresiei la fel de păguboase din popor „Eu te-am făcut, eu te omor!“), de familie, „tradițională“ sau nu, de binele țării, de valori creștine sau idei progresiste. Numai noi știm perfect cum să ne trăim viața. Și pe a altora, în același timp.

Foto: wikimedia commons

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.