Comedii feministe

Publicat în Dilema Veche nr. 591 din 11-17 iunie 2015
O lume aproximativă jpeg

Am văzut, de curînd, două comedii pe care le-aş putea numi feministe:

2015, în regia lui Paul Feig) şi

2012, în regia lui Jason Moore). Amîndouă duc ceea ce aş putea numi „feminismul populist“ dincolo de limitele trasate, cîndva, de alte filme mai vechi ale genului. 

e chiar o comedie bună, cu o Melissa McCarthy spumoasă în rolul principal, care detronează multe prejudecăţi despre eroismul masculin, pe de o parte, şi despre femeile rubiconde şi neîndemînarea lor, pe de alta. Susan Cooper, analista CIA jucată de Melissa McCarthy, după o viaţă de stat într-un subsol plin cu lilieci şi şobolani (la propriu), o viaţă în care era doar vocea invizibilă din urechea adevăratului agent, Bradley Fine (Jude Law), devine o spioană în toată puterea cuvîntului. Nu doar isteaţă, descifrînd corect situaţiile, ci şi capabilă să se lupte şi chiar să iasă victorioasă din înfruntări, să se angajeze în urmăriri spectaculose şi să seducă bărbaţi. 

În mod evident, rotunda Susan reabilitează imaginea femeii aparent neatractive şi prăfuite, exilată în planul doi, al rutinei şi al hîrţogăraiei. Împreună cu foarte înalta ei prietenă Nancy (o altă savuroasă actriţă de comedie, Miranda Hart) formează un „cuplu formidabil“ care se descurcă în orice situaţie (chiar dacă apelează la soluţii extreme, cum ar fi să se arunce peste 50 Cent sau să se agaţe de un elicopter). Ele două sînt învingătoare împotriva femeilor sexy: Karen Walker, colega lor care se dovedeşte a fi agentă dublă (Morena Baccarin), şi răufăcătoarea Rayna Boynaov, care încerca să vîndă o bombă nucleară (Rose Byrne). 

Cea din urmă, însă, reabilitează, cumva, specia feminină a frumoaselor prostuţe: e salvată de un soi de inocenţă nativă, care o face să acţioneze impulsiv într-un mod stupid, şi prin lipsa ei de răutate absolută. Ea devine chiar prietenă cu Susan (deşi intră la închisoare în final). În ce priveşte reprezentanţii sexului masculin, toţi cei trei agenţi sînt satirizaţi cu graţie şi indulgenţă (la modul în care erau prezentate, altădată, personajele feminine din filmele mai vechi de acţiune): frumosul şi vanitosul Bradley Fine, mitomanul şi prostovanul, dar şi băiatul de treabă Rick Ford (Jason Statham) şi cuceritorul de meserie Sergio de Luca (Bobby Canavale). 

În

personajele masculine sînt la fel de ilare, pe cînd cele feminine se conturează mai pline de personalitate. Personajul principal e unul colectiv: un cor de fete care cîntă

una mai diferită decît alta. De fapt, foarte politic corect alese: una mică şi subţire (Beca – Anna Kendrick), alta supraponderală (Fat Amy – Rebel Wilson), alta latino, alta asiatică, una lesbiană, una tipul de lider, una blondă şi frumoasă, o alta creativă etc. Împreună – doar pe mai multe tonuri –, bune să întrupeze „eternul feminin“… 

The Barden Bellas (căci ăsta e numele corului) îşi propune să promoveze valorile să zicem reale feminine, într-o lume în care rolul femeii e în continuă schimbare: vocea frumoasă, dar nu oricum, ci asociată cu creativitatea, diversitatea, loialitatea, morala şi independenţa, desigur, cu limite. Relaţiile cu bărbaţii ale membrelor corului se aseamănă cu cele ale spioanei din filmul cu acelaşi titlu: cînd Fat Amy are o idilă cu un membru al altui cor de

desigur masculin (Bumper – Adam DeVine), ea e cea care refuză, iniţial, un ataşament mai serios, pe motiv că vrea să-şi păstreze independenţa. Iar el e cel care îi declară, explicit, că s-a îndrăgostit de ea. De altfel, mai toate bancurile fizice din comediile cu bărbaţi – şi aici mă refer la chestiuni fiziologice dizgraţioase – sînt transpuse în cheie feminină. 

Cele două comedii, prima fiind de departe mult mai suculentă decît cea de-a doua, fac parte dintr-o altă fază a comediilor feminine şi feministe. Mai dezinhibată, cu rolurile specifice genurilor mult mai estompate şi amestecate. Mai aproape de cel puţin unul dintre straturile de mentalitate şi comportament ale timpurilor noastre.  

Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.
Zizi și neantul jpeg
Spre prima zi de școală
În prima zi de școală, cîndva prin anii ’70, aveam părul foarte scurt. Arătam ca un băiețel trist. Nu numai că eram tunsă băiețește, ci și părul meu, pînă atunci plin de bucle, stătea turtit și parcă apăsat de o uriașă rocă.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Armînlu nu cheari! – despre călătoria mea în Albania (4) –
Doi oameni drăguți, deschiși, prietenoși, ca mai toți oamenii pe care i-am întîlnit în Albania și de care m-am simțit încă din primele momente legată afectiv. Acum mi-e dor de ei de parcă toți ar fi rudele mele.
p 19 WC jpg
Cacealmaua de la Airport Plaza
Sînt un român cu domiciliul în străinătate care, la ultimul lui sejur în România, a fost jefuit cu sălbăticie de compania de închiriat mașini.
p 20 WC jpg
Cei neștiuți care întîrzie
Despre katechon, cuvîntul misterios al Sfîntului Apostol Pavel din 2 Tesaloniceni 2, 6-7, s-a scris enorm.
640px Faculty of Theology (personification) 1 jpg
Spre o teologie laică (2)
Lumea nu era nici ea privită ca un stadiu trecător. Ea a devenit în şi de la sine, aşa cum atestă într-adevăr Scripturile, „foarte bună“ (Gen. 1: 31), dacă nu de-a dreptul sacră.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe stradă, o tanti cu o geantă de plastic pe umăr, colorată în nuanțe de albastru, pe care scrie: „În interior am armonie“. Ce să zic, bravo ție!
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vîrsta de mijloc, fără prospect
A jongla pe un pod de sfoară între ce cunoști și ce te așteaptă încă.
Zizi și neantul jpeg
Urși
Ursul respectiv intră și prin curțile oamenilor. Sare gardurile, fără probleme, și te trezești cu el la geam ori dormind pe gazon, sau devorîndu-ți mîncarea pentru pisici. Devine o realitate tragicomică a existenței tale, care nu pare a avea mari șanse de rezolvare.

Adevarul.ro

Rusia Japonia FOTO Shutterstock jpg
Japonia cere Rusiei să prezinte scuze oficiale după arestarea unui diplomat nipon
Japonia a solicitat "scuze oficiale" din partea Rusiei, după arestarea şi relele tratamente aplicate, potrivit Tokyo, consulului său general la Vladivostok.
politist rutier local
Interlopul care a amenințat un polițist local, condamnat cu executare. „Îți dau de leșini”
Un interlop din Alba Iulia, recidivist, s-a ales cu o pedeapsă cu închisoarea, cu executare, pentru că a amenințat un polițist local și a tulburat ordinea și liniștea publică.
Dr. Marian Gașpar FOTO arhivă
Chirurg renumit din Timișoara, acuzat că a luat șpagă de la pacienți. Dr. Marian Gașpar, prins în flagrant delict
Medicul chirurg Marian Gașpar, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, a fost ridicat de polițiștii de la DGA în urma unui flagrant delict, în care doctorul ar fi primit 1.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.