Cărți poștale și bunica

Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
image png

Diverse ierni din anii adolescenței mi-au rămas în memorie prin întîmplări nu tocmai fericite. Iernile, în vremea anilor 1970 și 1980, erau, în general, cu zăpadă. Erau ceea ce azi am numi „ierni clasice” ori „precum din cărțile poștale”. 

Căci în vremea aceea chiar circulau cărți poștale. Chiar ne trimiteam unii altora, în țară sau în străinătate, în fiecare an, cel puțin de Crăciun. Imaginile cele mai frecvente erau cu un peisaj de iarnă, care conținea un brad, un om de zăpadă ori copii care se dădeau cu sania. Exista uneori chiar și Moș Crăciun, în varianta lui oficială de Moș Gerilă: care, de arătat, arăta cam la fel. 

Pe lîngă cărțile poștale propriu-zise, cele cu o imagine pe o parte și puțin loc pentru scris pe cealaltă, se mai găseau și felicitările. Acestea erau un carton împărțit în două, pe o parte imaginea și, pe alta, scrisul. Nu mai scriai direct pe verso, precum în cazul cărților poștale simple. Aveai o întreagă pagină albă numai pentru tine. 

Felicitările erau mai variate și ca subiect: puteau fi și cu artificii, colindători, animale. Cel mai mult îmi plăceau, pe vremea aceea, cele care aveau presărat pe ici, pe colo niscaiva sclipici și cele care erau puțin în relief. Aveam o colecție de felicitări și, în fiecare an, mă uitam iar și iar la ele. Nu mă săturam niciodată.

Așa cum nu mă săturam niciodată să trimit cărți poștale bunicii mele, în mod special. Scriam de obicei o mică dare de seamă din locul în care mă aflam, descriptivă cu vagi tendințe narative. Textele, departe de vreo profunzime, aveau o urmă de duioșie și un praf de umor. Totdeauna erau vreo două elemente strict informative și vreo două de entertainment. Mai tîrziu, cînd aveam să învăț categoriile jurnalistice, aveam să dau peste feature story-ul de sezon. Cam așa erau cărțile mele poștale.

I le scriam bunicii mele pentru că știam că ea nu doar le citește, bucurîndu-se cu adevărat de ele, ci le și păstrează la loc de cinste. Și anume, în geamul bufetului din bucătărie, cel din spatele scaunului meu, în care se afla mai toată vesela uzuală (cea bună își avea locul în bufetul din sufragerie). 

Știam că ea nu prea iese: doar duminica la verișoara ei, din cînd în cînd, cu mine la cofetăria de la Viilor și de aniversări la noi ori la unchiul meu. De aceea, orice contact cu exteriorul era cu atît mai prețuit. „Exteriorul” era o zonă seducătoare, dar în același timp înspăimîntătoare, în mrejele căreia nu trebuia să te lași atras cu orice preț. 

Contactul cu această zonă se făcea indirect, prin intermediul factorului poștal, care lăsa în cutia de scrisori urmele posibile ale acestui teritoriu fermecat: ziarul România liberă, în fiecare zi, și cărțile poștale și scrisorile din străinătate ori din țară, cînd era cazul. Ele erau suficiente pentru a păstra echilibrul interior-exterior: oricum, firesc era ca interiorul să aibă „partea leului”.

O singură dată a trecut și bunica mea de „partea cealaltă a baricadei”: cînd bunicul meu a cîștigat la Loto, căci s-a întîmplat și asta, la un moment dat, și a dus-o la Cap Aurora, la unul din hotelurile cu nume de pietre prețioase: și atunci, pentru prima dată, s-au inversat rolurile – eu am devenit reprezentanta interiorului, cea care primea, și bunica mea cea a exteriorului, cea care trimitea. A fost foarte fericită în acea vacanță. Care, de altfel, a mai fost urmată doar de una, și ea devenită legendară, la Sibiu, într-o deplasare a bunicului. 

În rest, în afară de verile la țară, lîngă Cîmpulung Muscel, bunica mea a rămas o vajnică exponentă a interioului. În bucătăria ei, iarnă sau vară, ea era cea care, neclintită și cu inima deschisă, primea pe oricine îi călca pragul. 

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Riscurile alcoolului la plajă: deshidratare, leșin, accident vascular, înec. Cum să bei prudent, dacă nu te poți abține
Deși e tentant și poate părea distractiv, consumul de alcool în apropierea apei și sub un soare arzător vine cu unele riscuri reale de siguranță. Yahoo Life a publicat sfaturile unor experții în sănătate pentru a evita deshidratarea, bolile cauzate de căldură și accidentele.
image
Un cunoscut economist român oferă un premiu de 100.000 de euro, cu o singură condiție. „Vi-i dau eu, mă angajez aici”
Economistul Andrei Caramitru se angajează să ofere un premiu de 100.000 de euro. Există însă și o condiție importantă pusă celor care ar vrea să se bucure de acești bani.
image
Ce ne spun accidentările repetate ale lui Halep: doctorul Alin Popescu a explicat cazul Simonei ca la carte EXCLUSIV
Accidentările repetate cu care se confruntă Simona Halep sunt des întâlnite în cazul sportivilor care revin în competiții după absențe îndelungate.

HIstoria.ro

image
Un asalt dincolo de orice imaginație, în „Historia” de mai
„Un asalt îndrăzneţ, dincolo de orice imaginaţie“. Așa a numit Churchill operațiunea de salvare a lui Benito Mussolini din hotelul Campo Imperatore, în ziua de 12 septembrie 1943. Dosarul de luna aceasta este dedicat unui raid ca în filme, prezentat pas cu pas. Revista vă așteaptă și cu alte surpri
image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.