Academia oamenilor. De ştiinţă (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 695 din 15-21 iunie 2017
Academia oamenilor  De ştiinţă jpeg

Așa cum am promis în articolul de săptămîna trecută, revin cu prezentarea cîtorva membri „iluștri“ ai Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR). De ce o fac? Fiindcă: 1) Această „academie“ este susținută din bani publici, iar membrii ei primesc lunar indemnizații, spații pentru „proiecte științifice“, toate din bugetul sărac al statului; 2) Academia Română, cel mai ­înalt for de cultură și știință al țării, validează prin prezența cîtorva membri ai săi în rîndurile academiei „surori“, dar și prin proiecte realizate în comun, această instituție. Asta înseamnă că AOSR este o unitate de elită, nu-i așa? 3) Fiindcă, de fapt, este incredibil cum impostura, coteriile politice, interesele de partid şi de afaceri private pătrund în zone care ar fi trebuit rezervate „modelelor“. Și e incredibil cum oameni de anvergură, ditamai academicienii, stau, fără nici un fel de jenă, în aceeași bancă de „nemuritori“ cu niște cvasi-anonimi. Dar să ne întoarcem la „chipuri și măști“ ale AOSR:

Trei dintre membrii ei sînt fețe bisericești: ÎPS Nifon Mihăiţă, ÎPS Teodosie Petrescu și ÎPS Valentin Gogescu. Despre primul, aflăm numai de bine: doctorate și cursuri post-universitare în străinătate, participări la diverse conferințe internaționale, funcții mari în BOR înainte și după 1989. „Academicianul“ a scris numeroase cărți și articole, dar şi – conform site-urilor Evenimentul zilei si România Curată – note informative către Securitate. Mă rog, așa era pe atunci… Despre cel de-al doilea, ÎPS Teodosie Petrescu, lucrurile sînt la fel de tulburi: acte de caritate și investiții imobiliare în folosul Bisericii, amestecate, și ele, cu acorduri de colaborare cu Securitatea, alături de dosare penale deschise pentru corupție, fals intelectual, luare de mită etc. Despre cel de-al treilea, ÎPS Valentin Gogescu, nu putem afla prea multe: în afară de o ascensiune cuminte în ierarhia bisericească, mari opere științifice nu am găsit. Nici măcar unele mai mici…

Mai departe: Ion Basgan, membru fondator al AOSR. Este profesor, om de afaceri, doctor inginer. A publicat peste 1500 de lucrări cu caracter tehnico-științific (neconsemnate, din păcate, în CV-ul de pe pagina academiei). Sînt pomenite, totuși, unele articole și cărți ale profesorului. Iată-le: două articole despre tatăl domniei-sale, inventatorul Ion Șt. Basgan, o carte, în 1975, despre Condiţii generale pentru transportul mărfurilor în trafic internaţional, o alta, în 2002-2003, Evoluţia transporturilor, mijloace de transport, organizare şi management în context european, apărută la o editură din Rîmnicu Vîlcea (editură care a scos, pînă în 2010, cam 10-12 lucrări științifice pe an, iar apoi s-a reprofilat pe producerea unei game diverse de ambalaje și etichete). Alte cărți: Războaiele fiilor luminii (coautor), și Enciclopedia masoneriei universale.

Adrian Gorun, membru asociat. Pe site-ul academiei nu există un CV lămuritor și e păcat: de pe Internet aflăm că a publicat zeci de articole, cărți, conferințe (majoritatea apărute la edituri de mîna a doua sau la cea a universitărții la care este rector). Pe de altă parte, tot Internetul e plin de reclamații la adresa domnului Gorun și de liste negre ale mogulilor din universități (sursă: România Curată), în care domnia-sa apare cu acuzații privind incompatibilitatea funcțiilor pe care le deținea, cheltuieli nejustificate pentru amenajarea Universității „Constantin Brâncuși“, suspiciuni privind felul în care gestiona alegerile interne din aceeași universitate, administrarea banilor europeni, falimentarea universității etc.

Simion Cioată, membru de onoare. De pe site-ul academiei nu aflăm decît că este profesor universitar doctor și că are următoarele domenii de competenţă ştiinţifică: filozofie și publicistică. Pe Internet, informațiile sînt și mai sărace, și mai neclare: aflăm că un domn Simion Cioată a primit, în 1970, Ordinul Muncii clasa a III-a, în calitate de inspector în Ministerul Învățămîntului, mai aflăm că, în 1984, a scris o carte, Stadiile dezvoltării ontogenetice a personalității, iar în 2006 îl găsim consilier în Comisia pentru învățămînt din Camera Deputaților, cea care, „întîmplător“, tocmai pe-atunci, gestiona înființarea Academiei Oamenilor de Știință din România.

La toate acestea, mai am de adăugat doar un detaliu: actuala Academie a Oamenilor de Știință spune că este „moștenitoarea“ celei înființate în 1935. Ce le deosebește? Iată: în 1943, coordonatorii secției de Istoria și Filozofia Științei erau Constantin Narly, licențiat și doctor în filozofie la Göttingen, și Vasile Voiculescu, medic și scriitor. Cine sînt reprezentanții de seamă ai aceleiaşi secţiuni de astăzi? ÎPS Teodosie, Ion Cristoiu, maestru, și ÎPS Mihăiță Nifon. Cam atît, deocamdată, pe acest subiect. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

peste carne istock jpg
Rețeta perfectă pentru Postul Crăciunului! Cartofii umpluți cu pește și ceapă
Deja înaintăm tot mai adânc în Postul Crăciunului, iar multora dintre noi ne poate fi dificil să ne menținem o dietă variată și gustoasă în această perioadă. Din fericire, acest post are nenumărate dezlegări la pește, iar această rețetă este perfectă pentru astfel de ocazii!
Sedință de guvern Kelemen Hunor 12 iunie 2023 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Kelemen Hunor: UDMR va anunţa pe cine susţine în turul 2 după alegerile parlamentare. „O competiţie foarte dură în următoarele săptămâni"
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat luni că formaţiunea politică pe care o conduce va anunţa ce candidat va susţine în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale imediat după cele parlamentare, adică pe 2 decembrie.
Vot europarlamentare locale 2024 Klaus Iohannis ID265067 INQUAM Photos George Calin jpg
Prima reacție de la Cotroceni în cazul Călin Georgescu: Klaus Iohannis nu a primit informări privind suspiciuni legate de campania de pe TikTok a candidatului
Administrația Prezidențială susține, într-un răspuns la solicitarea Adevărul, cǎ președintele României nu a primit informări de la instituțiile statului cu privire la ingerințe externe în alegerile prezidențiale sau referitor la suspiciuni legate de Călin Georgescu.
Kasîm Jomart Tokaev FB jpg
Kazahstanul îşi creează forţe de apărare teritorială după modelul Ucrainei
Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a ordonat luni ministrului său al apărării să dezvolte forţe de apărare teritorială în această ţară din Asia Centrală, vecină cu Rusia.
horoscop jpg
Horoscop marți, 26 noiembrie. O zodie are parte de trei ceasuri rele, Gemenii își pierd și ultima fărâmă de speranță, Vărsătorii visează cu ochii deschiși
Horoscop marți, 26 noiembrie. Află de la astrologul, Click!, Lorina, care este zodia ce are parte de o zi nefastă, dar și ce le așteaptă pe toate semnele zodiacale din punct de vedere astrologic.
amiralul rob bauer profimedia 0774966188 jpg
Şeful militar al NATO cere companiilor din statele aliate să se pregătească pentru un scenariu de război
Şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a îndemnat luni companiile să fie pregătite pentru un scenariu de război şi să îşi adapteze în consecinţă liniile de producţie şi distribuţie pentru a fi mai puţin vulnerabile la eventualul şantaj din partea Rusiei şi Chinei,
Mirel Radoi, Sportpictures jpg
Fotbalul l-a doborât pe Mirel Rădoi. Finul lui Gigi Becali a lăsat baltă antrenoratul și s-a pus pe afaceri
Cu eșecuri pe linie în antrenorat după mandatul de selecționer la naționala de tineret a României, Mirel Rădoi (43 de ani) și-a schimbat domeniul de activitate.
17 persoane dispărute marea rosie egipt pixabay jpg
17 persoane sunt date dispărute după ce un iaht turistic s-a scufundat în Marea Roșie
Autoritățile egiptene au anunțat luni, 25 noiembrie, că 17 persoane sunt date dispărute în Egipt, după ce un iaht turistic s-a scufundat în apele Mării Roșii. În urma tragediei, 28 de persoane au fost salvate.
ue china anti dumping foto euractiv
UE contestă măsurile antidumping ale Chinei privind importul de coniac din blocul comunitar
Comisia Europeană a anunţat luni că a iniţiat o acţiune în instanţă, la OMC, împotriva impunerii de către China de măsuri antidumping la coniacul importat din blocul comunitar, transmite Reuters.