Adolescenţi magici

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Spital, în Franţa jpeg

În serialul Once Upon a Time, despre care scriam în numărul trecut, personajele îşi caută adevăratele identităţi. În principal, în două moduri – esenţial-umane, de cînd lumea şi pămîntul: iubirea şi puterea.

Iubirea înseamnă găsirea adevăratei perechi, a acelei true love cu care ni se împuie capul de cînd sîntem mici şi despre care citim în poveşti; puterea, într-o lume de basm, se manifestă, deseori, prin magie. Personajul Rumpelstiltskin (Robert Carlyle) este, pe lîngă Mama vitregă, cel ce are putere prin magie. Magia lui le face pe celelalte personaje să aibă nevoie de el, şi specialitatea lui e să încheie deal-uri pe muchie de cuţit: care să îi pună pe cei implicaţi în situaţii nefireşti, în care sînt obligaţi la concesii morale.

Una dintre temele unui alt serial, The Secret Circle (2011), este tot relaţia dintre magie şi putere. E un serial cu şi, probabil, pentru adolescenţi, departe de a fi o capodoperă. Îl găsesc interesant din perspectiva evoluţiei serialelor de acest tip, de la Beverly Hills, 90210 încoace.

Dacă în Beverly Hills grupul de adolescenţi era surprins pur şi simplu în viaţa lor de toate zilele, la şcoală şi acasă, cu probleme amoroase şi de carieră, pe un ton pînă la urmă moralizator (fiecare episod trata o anumită temă, care trebuia „rezolvată“ pînă la sfîrşitul episodului), în The Secret Circle toate trec prin sita magiei. Pînă la urmă, sînt aceleaşi probleme adolescentine, legate de amoruri şi formare, relaţii cu părinţii etc.: dar fundalul suprarealist, à la Harry Potter şi Saga amurg, pe care sînt prezentate, speră să le asigure o altă aură, să le facă mai… puternice şi mai puţin banale.

Adolescenţii din The Secret Circle trebuie să fie mai cu băgare de seamă decît alţii asemenea lor, în felul cum îşi gestionează responsabilităţile, pentru că sînt supereroi: sînt vrăjitori, înzestraţi cu puteri magice. Tocmai de aceea, orice gest al lor poate fi nu doar supărător pentru alţii, ci chiar fatal. În stilul unui alt serial oarecum asemănător, Buffy, spaima vampirilor, adolescenţii sînt obligaţi să dovedească o maturitate – cel puţin în anumite privinţe – peste vîrsta lor.

În The Secret Circle, lucrul acesta e subliniat prin inflexiuni ale vocilor eroilor sau prin atitudini – să le zicem – de conştientizare. Eroina serialului, Cassie Blake, interpretată de Britt Robertson, de pildă, adoptă atît o voce, cît şi o privire specială atunci cînd îşi ia misiunea în serios: din păcate, în loc să fie convingătoare, e, în atari momente, de-a dreptul comică…

De altfel, Cassie Blake e blonda tipică în rol principal: cu trăsături regulate, care nu spun mare lucru, şi o mină ce trece uşor de la sensibilă şi implicată la transfigurată şi ameninţată de atingerea răului.

Rău care, în cazul lui Cassie, vine şi din ea însăşi (desigur, şi acest lucru e facil interpretabil, fără adaosul de magie): ea se descoperă descendenta unui periculos neam de vrăjitori care au practicat magia neagră.

Răul e transcenderea limitelor, excesiva gestionare a darurilor cu care eşti înzestrat. Hybris-ul din tragediile antice, simplificat. Rău care poate veni şi din orgoliile, ambiţiile sau slăbiciunile tale, precum şi din ceilalţi, din fanatismele lor.

Rău care, în The Secret Circle, nu-i ocoleşte nici pe părinţii sau bunicii adolescenţilor, atunci cînd e vorba de putere şi manipulare cu ajutorul ei. De altfel, în toate filmele şi serialele cu adolescenţi, în special în cele fantasy sau horror, părinţii acestora sînt o specie care mă intrigă: niciodată nu-i înţeleg pe copiii lor, nu sînt acolo cînd aceştia au nevoie de ei.

În The Secret Circle, părinţii sînt şi ei vrăjitori. De multe ori mai iresponsabili chiar decît copiii lor, mai puţin conştienţi de consecinţele acţiunilor lor, uneori de-a dreptul criminale. Mai curînd nişte exemple de „aşa nu“, decît de „aşa da“.

Iar copiii, din noile şi fantasticele seriale pentru adolescenţi, se uită la noi, spectatorii, cu ochi mari şi zice-se plini de semnificaţii, schimbă soarta lumii şi atunci cînd fac amor, împlinesc destine sau blesteme. Pe scurt, cam aceeaşi Mărie cu o altă pălărie, una mai sclipitoare, de magician…

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.