A treia zi de luni din an

Publicat în Dilema Veche nr. 1031 din 11 ianuarie – 17 ianuarie 2024
Cea mai bună parte din noi jpeg

Sînt cîteva subiecte care se repetă în presă în preajma sărbătorilor de iarnă. Asta pentru că perioada este, de regulă, una mai calmă, mai săracă în evenimente (deși dacă ne uităm la scena internațională de acum nu prea mai știm ce să credem), dar și dat fiind că, pentru a putea avea niște zile libere, ziariștii trebuie să pregătească destule materiale în avans. Idei de cadouri pentru toate vîrstele, programul marilor centre comerciale, ofertele de ultim moment de la pensiunile montane sau de la mare, începutul aglomerației din gări și de pe șosele – cam asta vedem și auzim, iar luna ianuarie, pe lîngă cîteva sărbători religioase, vine inevitabil cu Blue Monday, anunțarea celei mai deprimante zile din an, în cea de‑a treia săptămînă, luni.

Conceptul „lunea cea mai tristă“ are mai puțin de două decenii. Se pare că inițial a apărut într‑o campanie a unei firme de turism, cu scopul de a motiva oamenii să‑și învingă sedentarismul și să facă lucruri pentru sine, cum ar fi să rezerve o călătorie pentru vară, taman după ce prima leafă a anului le‑a intrat în cont – o perioadă în care, date fiind întoarcerea la muncă după sărbători, subțierea considerabilă a bugetului din pricina cadourilor, combinată fatal cu facturile crescute la utilități, eșecul rezoluțiilor de an nou, vremea mohorîtă și zilele scurte pot duce oricum la un soi de apatie, dacă nu chiar la așa‑numita „depresie sezonieră“. Prin urmare, Blue Monday a fost rezultatul unei campanii de PR: psihologul britanic Cliff Arnall a fost cooptat pentru stabilirea unei așa‑zise formule de calcul care, ținînd cont de niște variabile cum sînt condițiile meteorologice, timpul scurs de la Crăciun și de la Anul Nou, salariul și datoriile fiecăruia, motivația și necesitatea de a acționa, a dus, pare‑se, la o valoare minimă a energiei și maximă a deprimării taman în această zi de luni lucrătoare.

Comunitatea academică a respins repetat calculul lui Arnall, considerînd că nu are, de fapt, nici o bază științifică credibilă și că o stare de tristețe este normală la finalul atmosferei festive a sărbătorilor, patologizarea și denumirea ei nefiind benefice pentru nimeni. Unele asociații care se ocupă cu protejarea sănătății mintale și cu destigmatizarea bolilor psihice au reacționat și ele, arătînd cum depresia nu ține cont de sezon sau de ziua săptămînii, ci de circumstanțele vieții fiecăruia, iar catalogarea unei astfel de zile este o piedică în calea comunicării oneste a problemelor reale, un fel de poleială comercială. Ziariști (printre care și Ben Goldacre de la The Guardian) au arătat că acest concept este o invenție, pentru creditarea căreia, printr‑o campanie de promovare, li s‑au oferit bani oamenilor de știință sau unor asociații pentru a accepta ca numele lor să apară în acest pretins studiu. 

© Kevin Dooley / flickr
© Kevin Dooley / flickr

Ca răspuns la această noțiune contrafăcută a apărut Brew Monday, o inițiativă a unei vechi organizații de caritate britanice, The Samaritans, care găzduiește, în aceeași zi de luni, întîlniri la o ceașcă de ceai sau de cafea, reale sau virtuale, cu scopul de a apropia oamenii, de a crea legături și de a strînge bani pentru a susține demersurile asociației, concentrate în special pe asistență non‑stop acordată persoanelor care trec prin momente dificile sau care se confruntă cu depresie și gînduri suicidare. 

Pentru mine, ianuarie a fost mereu cea mai calmă lună dintre toate. Nu mai trebuie să predau materiale în avans, să pregătesc călătorii de‑a lungul țării, să‑mi eșalonez cheltuielile sau să‑mi gîndesc vreo vacanță prea curînd. Natura încă nu se „trezește la viață“, mai e pînă la sărbătoarea care umple orașul de inimioare și la „zilele femeii“, nenumărate. Vara, mai puțin îngăduitoare cu conceptele de fashion și siluetă, e încă departe. Chiar dacă timid, zilele se lungesc totuși, iar asta se simte mai ales după‑amiaza, în jurul orei 4 și jumătate. E un timp în care aproape că nu „trebuie“ să faci ceva special. Cît despre ziua de luni care se apropie și se pretinde a fi cea mai „albastră“ din an, o puteți transforma într‑una a reconectării și scrie un mesaj cuiva, de la care să nu așteptați neapărat un răspuns. 2024 va aduce pentru noi toți, optimist vorbind, zile mult mai grele.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita Sindromul Metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care apar împreună, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2. Iată care sunt cele 9 alimente pe care persoanele de peste 40 de ani ar trebui să le mănânce pentru a evita această boală.
image
Trei marmote filmate cum stau cu burta la soare și se joacă în iarbă VIDEO
Trei marmote au fost filmate în timp ce stau cu burta la soare și se joacă în iarbă, la Ocolul Silvic Vidraru din cadrul Romsilva.
image
Înghețata cu aromă de țuică de prune sau colivă: „La parastase, punem pahare individuale cu înghețată de colivă. Sunt și mulți curioși”
Ați încercat vreodată înghețata de colivă, de țuică de prune, bere neagră, ghimbir sau muștar? Toate acestea sunt creația unui producător de înghețată din București.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.