O experiență de vîrf în satul Piscu…
Am mai spus-o: folosim curent sintagma „statul paralel” pentru a sugera mînăriile unor „cercuri oculte”, ocupate cu „organizarea” corupției (politice, instituționale, financiare) care subminează funcționarea normală a țării. „Statul paralel” e suma infractorilor care fac răul pe ascuns. Am adăugat, totuși, că există, din fericire, și un alt „stat paralel”, o sumă de competențe viguroase care fac binele pe ascuns. „Pe ascuns” nu pentru că lucrează subversiv, în taină, în penumbră. Ci pentru că cei din jur, „societatea”, din lipsă de interes, de informație, de preocupare, nu percepe, nu acordă atenția necesară performanței exemplare, benefice, a celor, puțini, care produc valoare. Un exemplu este Muzeul și Școala de ceramică din satul Piscu, la numai treizeci de kilometri de București, reușită exemplară a familiei Scripcariu, el – sculptor seducător, elev al marelui Vasile Gorduz, ea – harnic și expert istoric de artă, amîndoi părinți dedicați a șase copii, care se comportă ca adevărați parteneri la proiectul familiei lor.
Nu mi-a venit să cred că, la doi pași de Capitală, a putut lua naștere o instituție de asemenea calibru, fără ca lumea culturală să ia notă, prompt și sonor, de prestigiul ei. Îi sînt cu atît mai recunoscător Părintelui Iustin Marchiș, mijlocitor generos al întîlnirii mele cu familia Scripcariu. Detalii despre Muzeul de la Piscu veți găsi în reportajul amplu realizat de Sever Voinescu și Stela Giurgeanu, după o vizită la fața locului. Veți vedea că nu e vorba strict despre o expoziție de obiecte, ci și despre un consistent proiect pedagogic, despre o hermenutică a ideii de „patrimoniu” și despre o iradiantă și semnificativă colaborare cu o construcție asemănătoare din Basarabia! Iar în momentul de față asistăm la un episod tipic, din păcate, pentru „destinul” autohton: noi ignorăm (sau descoperim întîmplător) evenimentul de lîngă noi, în vreme ce o instituție europeană îl percepe și îl onorează. Muzeul de la Piscu tocmai a primit un premiu european (European Heritage Awards – „Europa Nostra“, la secțiunea „Educație, Formare, Meșteșug”). Noroc cu vigilența străinilor! La mai mare!
Ilustrație: În expunerea dedicată memoriei comunității de olari de la Piscu. Foto: Andi Ostafi, 2021 / Arhiva Școala de la Piscu