Turnee la zi: Gibraltar 2017

6 februarie 2017   Dileme on-line

Nici nu ştiu cu ce să încep. Open-ul de pe „Stînca“ mediteraneano-atlantică a avut de toate. Suspans pînă în ultima rundă, gafe de calcul şi erori din neatenţie, un protest inedit făcut chiar la masa de joc, dar şi partide excelente şi rezultate surpriză.

Din punct de vedere sportiv, e de menţionat performanţa cîştigătorului acestei ediţii, marele maestru american Hikaru Nakamura. El este la al treilea an consecutiv (şi la al patrulea în total) în care îşi revendică trofeul turneului din Gibraltar - ceea ce e un record pentru concursul organizat fără întrerupere din anul 2003. Înainte de ultima rundă, Nakamura era într-un pluton de mai mulți pretendenţi la titlu şi îi trebuia neapărat o victorie. A obţinut-o, şi a forţat astfel calificarea în partidele de blitz de departajare. Aici şi-a înfrînt ambii adversari şi aşa a pus mîna pe premiul cel mare de 23.000 de lire sterline.

Ca şi anul trecut, Nakamura a jucat într-o companie selectă. Îi menţionez doar pe cîţiva dintre participanţi: Fabiano Caruana (SUA), numărul doi mondial; Veselin Topalov, fostul campion mondial din Bulgaria; Boris Gelfand (Israel), fost șalanger la titlul mondial; un gentlemen get-beget care însă la masa joc lasă deoparte orice scrupul, Michael Adams; conaţionalul său Nigel Short, care a cîştigat de trei ori Gibraltarul; marii maeștri Yu Yangyi (China) și Anton Guijarro David (Spania), care au luat locurile 2-3; ucraineanul Vasili Ivanciuk despre care am scris aici; o pleiadă de 15 jucători din India, în frunte cu Ganguly Surya Shekhar, Gupta Abhijeet, Sethuraman S.P., Lalith Babu și Gopal G.N.; o mulţime de şahiste care au avut pus deoparte propriul premiu în valoare de 15.000 de lire. Printre ele: chinezoaicele Hou Yifan, campioana mondială en-titre, şi Ju Wenjun (foto), care a fost pînă la urmă cea mai bine plasată dintre fete.

De altfel, Ju Wenjun a învins-o pe Hou Yifan în întîlnirea directă din runda a opta, devenind în Gibraltar cea de-a cincea femeie din lume care trece pragul de 2600 de puncte Elo (celelalte patru fiind Judith Polgar, care în forma sa maximă a atins 2735 de puncte Elo, Hou Yifan, cu un maxim de 2687, Humpy Koneru, 2625 și Ana Muziciuk, 2608, toate jucătoare active, cu excepția Judith Polgar, care s-a retras).

Printre participanţii la turneul Masters, cel mai important din cadrul festivalului şahist din Gibraltar, o figură bună a făcut şi singurul reprezentant al României, marele maestru (încă junior) Bogdan Deac. Acesta a ieşit pe locul 25 (din 255 de înscrişi), a făcut un salt de 12 puncte Elo, ajungînd la ratingul de 2584. Deac a început bine, dar victoriile în astfel de turnee deschise te aduc în compania periculoasă a şahiştilor versaţi. Şahistul român s-a întors de acolo de două ori cu coada între picioare, după partidele cu Adams şi Topalov, dar a avut un finish remarcabil - trei remize consecutive cu titraţii Peter Svidler, Nikita Vitiugov şi Vasili Ivanciuk. Iată și o mostră din partidele jucate în Gibraltar a cărei dezlegare o voi arăta la finalul articolului. Albul mută calm și letal, iar negrul nu mai are nicio cale de a menține echilibrul material.

Apropo de Ivanciuk. N-a avut un turneu strălucit, dar la fel de adevărat e că ghinionul l-a urmărit de la început. În runda a doua, a sărit cu notarea mutărilor peste un rînd şi cînd a ajuns la mutarea 39 el a crezut că a efectuat 40 de mutări. La mutarea 40 este un control al timpului de gîndire, dar cum Ivanciuk crezuse că l-a trecut, a pierdut partida, într-o poziţie cîştigată, prin depăşirea timpului de gîndire.

În imaginea de mai sus, care reprezintă foaia pe care Ivanciuk şi-a notat partida, se vede cum ucraineanul a sărit peste linia aferentă mutării 24 astfel că a crezut că a efectuat 40 de mutări. De fapt, făcuse doar 39.

Memorabilă a fost şi victoria veteranului Nigel Short (51 de ani) asupra numărului doi mondial Fabiano Caruana. Dar partida turneului a fost jucată probabil de chinezoaica Hou Yifan în runda a șaptea. Ea a sacrificat dama pentru două piese uşoare la mutarea a 16-a, şi în final, la mutarea 52, adversarul a cedat fiind mat în trei mutări.

Hou Yifan a ajuns din nou în centrul atenției în ultima rundă a turneului, a zecea, cînd în mod neașteptat a jucat cele mai proaste mutări pe care le poate face albul în deschidere: 1. g4 și 2. f3. Chinezoaica a cedat la a cincea mutare și toată lumea se întreba ce a apucat-o. S-a dovedit că a dorit să protesteze față de faptul că din primele nouă runde ale turneului, în șapte a picat cu femei. De ce nu ține Hou Yifan să joace cu femeile este o altă discuție, dar cert e că ea a considerat că organizatorii au făcut intenționat aceste împerecheri. I s-a explicat că adversarii într-un turneu open sînt stabiliți printr-un algoritm computerizat și că singurele perechi care sînt excluse intenționat sînt cele formate de un israelian cu un iranian. Pînă la urmă, Hou Yifan a părut că acceptă explicațiile, și-a cerut scuze de la fani iar organizatorii au spus că o mai invită în Gibraltar la turneele viitoare.

Dezlegarea din partida de mai sus dintre Adams și Sethuraman: Albul mută turnul pe coloana a patra, spre opozantul negru din b4, dar pe drum face o haltă tactică la f4: 1. Tf4! și negrul nu poate lua 1… Txf4 pentru că e mat pe b7, dar nici nu poate muta dama atacată pe diagonala a3-f8, așa încît să apere în continuare turnul din b4. Astfel că dacă de exemplu 1… Dh6, albul capturează 2. Txb4 și cîștigă. Negrul a cedat.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 45 va fi publicată săptămîna viitoare în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei 44: 1. Ng5! și dacă 1… fxg5, 2. Rg6 și albul dă mat imparabil pe ultima linie; la 1… g1D urmează un mat frumos printr-o transformare a pionului în cal: 2. Nxf6+ Rg8 3. h7+ Rf8 4. Td8+ Rf7 5. h8C#!

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: gibraltarchesscongress.com – John Saunders: Hikaru Nakamura, cîștigătorul Gibraltar Masters 2017

Mai multe