Retrospectiva celor mai importante evenimente din şah în 2016 

26 decembrie 2016   Dileme on-line

Pe cînd ne însoţea, 2016 nu părea un an mai deosebit faţă de alţii. Dar acum, uitîndu-mă înapoi, constat că a fost totuşi un an aparte, cu o olimpiadă, două concursuri pentru titlul mondial, seria Grand Prix organizată sub egida FIDE şi seria Grand Chess Tour în organizarea privată a unor promotori ai şahului. Totodată, e şi primul an în care pe dilemaveche.ro a apărut în fiecare luni, aproape fără întreruperi, rubrica de şah botezată „În alb şi negru“. Aşa că în cele ce urmează ne permitem să aruncăm cu linkuri peste tot pe unde ne duce retrospectiva şahistă a anului 2016.

Ar fi vorba mai întîi de Olimpiada de la Baku (Azerbaidjan), din 2-13 septembrie. O pun pe primul loc, înaintea meciului pentru titlul mondial de la New York, nu din motiv cronologic ci pentru că o olimpiadă îi mobilizează direct pe şahiştii din întreaga lume, fie direct, prin participarea la concurs, fie indirect, prin încercările de a fi selecţionat în echipa naţională care merge la olimpiadă. La Baku, previziunile spuneau că americanii sînt printre favoriţi. Echipa SUA s-a întărit puternic în ultimii ani, avînd trei jucători în Top 10 mondial. Previziunile au fost confirmate, nu fără emoţii, şi americanii au (re)devenit campioni olimpici. La feminin, campioane au ieşit, detaşat, chinezoaicele. Reprezentanţii României au terminat pe locul 33 (la masculin), respectiv pe 19 (feminin). Despre nervii şi semnele de întrebare de la Baku am scris în articolul Tweet-ul lui Carlsen, dar interesante au fost şi unele dintre figurile de la olimpiadă, printre care doi filipinezi faimoşi despre care am scris în dilemaveche.ro, Eugenio Torre şi Wesley So.

Meciul pentru titlul mondial la şah de la New York, din noiembrie, dintre deţinătorul acestuia, norvegianul Magnus Carlsen, şi şalangerul Serghei Karjakin (Rusia), a avut parte de patru articole la rubrica „În alb şi negru”. A cîştigat Carlsen, dar acum pare să se uite cît de aproape acesta a fost totuşi de o înfrîngere neaşteptată şi, e drept să o spunem, şi nemeritată. Norvegianul a fost cel care a plusat permanent, dar Karjakin s-a plasat foarte bine în defensivă. După ce Carlsen a egalat in extremis în meciul de 12 partide de şah clasic, faza partidelor de departajare de şah rapid s-a jucat la o singură poartă, cea a rusului, care a clacat înainte de a se putea adapta la ritmul de joc devenit deodată mult mai alert. Unele concluzii ale meciului au fost prezentate în articolul Şahul, ruşii şi politica.

Totodată însă, anul acesta s-a jucat şi un meci pentru titlul mondial feminin la şah, în martie, la Lvov (Ucraina). Chinezoaica Hou Yifan, care domină de cîţiva ani şahul mondial feminin, s-a impus categoric (trei victorii, şase remize) în faţa Mariei Muzychuk, reprezentanta ţării gazdă. Hou Yifan, care a jucat în decembrie şi la Mediaş, la Turneul Regilor, a anunţat în decursul acestui an că nu îşi va mai apăra titlul mondial cîştigat şi că va juca de acum înainte de preferinţă în turneele masculine (sau mai exact, mixte). Despre motivele ei am scris aici.

Pentru China însă, retragerea lui Hou Yifan nu a contat. În seria Grand Prix organizată de Federaţia Internaţională de Şah s-a impus tot o chinezoaică, Ju Wenjun, care deja se anunţă drept o concurentă serioasă la titlul mondial feminin. Seria masculină paralelă a Grand Prix-ului şahist, intitulată Grand Chess Tour, a fost cîştigată de Wesley So. Aflată la a doua ediţie anuală, seria nu este organizată de FIDE, ci de un comitet privat care îi mobilizează pe sponsori, mai precis pe magnatul american Rex Sinquefield. Au fost patru turnee Grand Chess Tour anul acesta, la Paris, Leuven, Saint Louis şi Londra, Wesley So impunîndu-se în ultimele două şi trecînd astfel pentru prima oară în carieră de pragul de 2.800 de puncte Elo.

Cu toate că i-am făcut retrospectiva principalelor evenimente, anul competiţional 2016 nu s-a încheiat pentru şahişti. Luni, 26 decembrie, încep la Doha campionatele mondiale de blitz şi şah rapid. Campionii mondiali Magnus Carlsen (şah rapid) şi Alexander Grischuk (Rusia, la blitz) vor încerca să îşi apere titlurile în faţa unor jucători mai tineri sau mai experimentaţi, dar în orice caz bine motivaţi de premiile consistente puse la bătaie de organizatorii arabi. Însă despre aceste campionate voi scrie săptămîna (şi anul) care vin.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 39 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei 38 de săptămîna trecută: 1. Txh5+! gxh5 2. Dxe4+ Rg7 3. Dxa8 şi albul
cîştigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: În 2016, Magnus Carlsen a rămas campion mondial după un meci cu peripeţii jucat la New York cu rusul Serghei Karjakin (AFP Photo/Eduardo Munoz Alvarez).

Mai multe