Recuperări

3 decembrie 2018   Dileme on-line

Prinși cu meciul pentru titlul mondial la șah, am pierdut cîteva menționări de competiții interesante – la șah, dar și la sumo. Le recuperez acum, cu senzația deranjantă că o să îmi scape ceva.

Ar fi, desigur, turneul pentru titlul mondial individual la șah feminin. S-a jucat în „cetatea șahului rus” din Khanty-Mansiysk, aproximativ în aceeași perioadă cu meciul Carlsen – Caruana de la Londra. Dar asemănările se opresc aici. Dacă la titlul mondial a fost vorba de un meci între doi competitori, la titlul mondial rezervat doamnelor s-a jucat un turneu eliminatoriu. La început au fost 64 de jucătoare (nu are rost să mă întrebați dacă era vreuna din România – de fapt a fost Sabina Foișor, dar ca reprezentantă a SUA), care au jucat perechi-perechi, învinsa părăsind competiția. În finală s-a impus deținătoarea titlului, chinezoaica Ju Wenjun, în fața rusoaicei Kateryna Lagno. O altă diferență față de meciul de la Londra a fost fondul de premiere, care în Khanty-Mansiysk a fost la mai puțin de jumătate. În plus, s-a împărțit la mai multe participante, astfel că Ju Wenjun, campioana, a luat 60.000 de dolari, față de cei 600.000 de euro ai lui Carlsen sau 400.000 de euro ai lui Caruana, învinsul. De precizat că începînd de anul viitor, sistemul se va schimba după modelul campionatului mondial masculin: turneu al candidatelor de opt jucătoare, învingătoarea urmînd să joace cu deținătoarea titlului.

Turneul Regilor s-a jucat anul acesta la București și a vrut să fie și el la modă marcînd Centenarul. A făcut-o selectînd doar jucători de origine română într-un concurs de șah rapid și blitz. Cu acest prilej, probabil că și cheltuiala a fost mai mică decît în alți ani. Turneul a fost cîștigat de Viorel Iordăchescu (Moldova), urmat de Andrei Istrățescu (România), Dieter Nisipeanu (Germania) și Mircea Pîrligras (România). La turneul feminin au participat Alina L’ami (România), Irina Bulmagă (România), Sabina Foișor (SUA) și Iozefina Pauleț (Olanda), care au încheiat în această ordine.

La Calcutta, India, s-a jucat un turneu de blitz cu multe nume grele: Nakamura, Anand, Aronian, So, Mamedyarov, Krajakin, plus alți patru șahiști indieni de top, printre care și Praggnanandhaa, puștiul de 13 ani despre care am mai scris în Dilema veche. S-au impus primii doi, cu 12,5 puncte din 18 posibile, iar Praggu, cum e alintat cel mai tînăr mare maestru al turneului și unul dintre cei mai tineri din istorie, a încheiat ultimul din zece, cu 5,5 puncte.

Alte turnee și open-uri tari au fost la Shenzhen, China (cu Vachier-Lagrave, Giri, Wojtaszek și Ding Liren, printre alții) și la Arad, unde openul din acest an s-a numit – cum altfel?! – „România 100” și a fost cîștigat de gălățeanul Marius Manolache. În desfășurare este Superliga României (campionatul național pe echipe), iar în perspectivă din acest an a rămas ultima etapă a Grand Chess Tour de la Londra, cu Fabiano Caruana, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave și Hikaru Nakamura.

Închei cu sumo. Turneul Kyushu Basho din noiembrie s-a încheiat cu victoria surprinzătoare a lui komosubi Takakeisho, cu 13 – 2. La concurs nu au participat yakozunae Hakuho și Kakuryu, iar yokozuna Kisenosato s-a retras după patru înfrîngeri consecutive. Takakeisho a intrat în circuitul profesionist de sumo în 2014 și de la Akebono încoace a avut ascensiunea cea mai rapidă pînă la primul său yusho (campionat de top în sumo). Cu el a ținut pasul doar ozeki Takayasu (12 – 3), care a fost înfrînt însă în ultima rundă de Mitakeumi (învingător de fapt și în fața lui Takakeisho, în runda a șaptea). Unii comentatori spun că victoria lui Takakeisho este un semn că o nouă generație de rikishi își face intrarea în scenă.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 136 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 135 de data trecută: 1. Cf8+ Rh8 2. Ce6+ Dg8 3. De7! b2 4. Df6+ Rh7 5. Df5+ Rh8 6. De5+ Rh7 7. De4+ Rh8 8. Dd4+ Rh7 9. Dd3+ Rh8 10. Dc3+ Rh7 11. Dc2+ Rh8 12. Dxb2+ cu cîștig.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Campioana mondială la șah Ju Wenjun. Sursa: ugra2018.fide.com.

Mai multe