Anul turneelor

16 ianuarie 2017   Dileme on-line

Spre deosebire de anul trecut, în 2017 nu vom avea nici olimpiadă, nici meci pentru titlul mondial masculin. În schimb, vor fi o sumedenie de turnee mari, clasificabile în două categorii: cele tradiționale și cele din seriile Grand Prix și Grand Chess Tour.

Dintre turneele tradiționale, unul deja a început. Este vorba de Tata Steel Chess din orășelul olandez Wijk aan Zee. De 79 de ediții, aici își dă întîlnire an de an elita șahului mondial pentru un concurs clasic, robust, care de regulă durează mai bine de două săptămîni. Anul acesta participă campionul mondial Magnus Carlsen (Norvegia), șalangerul său de anul trecut Serghei Karjakin (Rusia), șahistul cu cele mai consistente rezultate în 2016, americano-filipinezul Wesley So, cei mai promițători juniori ai momentului, Richard Rapport (Ungaria) și Wei Yi (China), plus o pleiadă de jucători aflați în plin vîrf de carieră: Levon Aronian (Armenia), Anish Giri (Olanda), Ian Nepomniachtchi (Rusia), Pentala Harikrishna (India), Pavel Eljanov (Ucraina), Radoslav Wojtaszek (Polonia), Dimitri Andreikin (Rusia), Baskaran Adhiban (India) și Loek van Wely (Olanda).

Tot în ianuarie se desfășoară cochetul open din Gibraltar unde vor veni aproape toți ceilalți șahiști de top care nu au mers la Wijk aan Zee: numărul doi mondial Fabiano Caruana (SUA), compatriotul său Hikaru Nakamura, francezul Maxime Vachier-Lagrave, proaspătul campion mondial la șah rapid Vasili Ivanciuk (Ucraina), Michael Adams (Marea Britanie) sau campioana mondială Hou Yifan.

Dacă tot veni vorba de Hou Yifan: în februarie, la Teheran, ea își va pierde titlul deoarece a anunțat că nu va mai participa în turneele pentru campionatul mondial feminin. Dar competiția din capitala Iranului care va desemna următoarea campioană mondială e controversată și din alt motiv. Nazi Paikidze (SUA), Irina Krush (SUA) și Maria Muziciuk (Ucraina), toate șahiste de top care ar fi trebuit să joace aici, vor boicota concursul pentru că, spun ele, în Iran femeile sînt discriminate.

Iată acum, pe repede-înainte, și celelalte mari turnee ale anului: Zurich Chess Challenge, în aprilie, care anul acesta se va desfășura în memoria lui Viktor Korcinoi, care a trăit în Elveția după ce a evadat din URSS; Altibox Norway Chess, în iunie, unde au confirmat participarea, printre alții, reprezentantul gazdelor Magnus Carlsen, dar și Serghei Karjakin, Vishy Anand, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave și Hikaru Nakamura; Sparkassen Dortmund, în iulie, care anul acesta va purta numele lui Vladimir Kramnik (Rusia), participant la turneu pentru a 25-a oară. La un moment dat, acum șase-șapte ani, la turneele de mai sus avea mari șanse să se adauge și Turneul Regilor de la Bazna/Mediaș. Pe atunci la el jucau șahiști precum Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Serghei Karjakin, Hikaru Nakamura, Vasili Ivanciuk, Gata Kamski, Ruslan Ponomariov, Alexei Shirov, Dieter Nisipeanu, Boris Gelfand, Wang Hao sau Teimour Radjabov. Însă undeva, pe parcurs, șansa s-a subțiat și s-a pierdut și turneul nu mai are cum ajunge, deocamdată, pe calendarul mare al competițiilor șahiste.

În afara acestor turnee “independente”, cîteva concursuri la fel de puternice sînt prinse în două serii, una a federației internaționale de șah, Grand Prix, care are o versiune feminină și una masculină, și alta “privată”, Grand Chess Tour, care în 2017 ajunge la cea de-a treia ediție. Aceste serii mai aduc așadar peste zece turnee de top la cele deja menționate. Mai punem și Cupa Mondială, și campionatele mondiale de blitz și șah rapid, pe cele pe echipe (care au și un corespondent european important) și iată imaginea unui an competițional în șah destul de bogat.

Dincolo de peisajul general al turneelor, în 2017 sînt de urmărit cîteva performanţe individuale. Spre finalul anului trecut, americanul Fabiano Caruana s-a apropiat periculos de mult ca rating de campionul mondial Magnus Carlsen. Norvegianul este lider al clasamentului Elo din iulie 2011 dar în prezent diferenţa dintre el şi Caruana a ajuns la doar 13 puncte. E de văzut - şi asta încă de acum, de la turneul de la Wijk aan Zee - dacă Wesley So va continua seria rezultatelor excelente din 2016 şi va ajunge membru cu drepturi depline în grupul restrîns al celor ce pot deveni şalanger la titlul mondial. În şahul intern, în 2016 remarcabilă a fost evoluţia juniorului Bogdan Deac - şi e de urmărit dacă ea va continua şi în 2017.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 42 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei 41: 1. Txd5+! cxd5 2. Cd3+! exd3 3. f4#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: tatasteelchess.com. Turneul de la Wijk aan Zee, categoria Masters, în plină desfășurare, ianuarie 2017.

Mai multe