Singurătăţi călătoare

Publicat în Dilema Veche nr. 488 din 20-26 iunie 2013
Spital, în Franţa jpeg

De cîte ori am călătorit singură (şi s-a întîmplat de puţine ori), nu pot spune că mi-a fost cine ştie ce bine. Dar fiecare dintre acele călătorii a fost, cu siguranţă... iniţiatică.

Cînd te afli, cu persoane apropiate, în locuri noi, parcă nu le simţi explicit apăsarea farmecului, dar şi a imprevizibilului. Ieşi din ritualurile tale cotidiene, trebuie să te adaptezi altora, în general mai alambicate. Obişnuitul confort psihologic de budoar şi de bucătărie e înlocuit cu o anxietate generată de incertitudine şi de efortul de adaptare. Cînd eşti pe contul tău, pe toate le simţi mai în plin şi mai dureros (desigur, tot aşa poţi simţi şi frumuseţea lumii, dar trebuie să poţi ajunge pînă acolo...).

Prima dată cînd am plecat singură într-o vacanţă a fost pe la 16 ani, la Cumpătu – unde mersesem pînă atunci doar cu părinţii sau cu bunica etc. Ţin minte că singurătatea dădea o altă aparenţă lucrurilor şi oamenilor din jur: parcă îi percepeam şi îi vedeam deformaţi, cu trăsăturile negative exacerbate, ca pe nişte... monştri din diverse dulapuri. Ţin minte şi acum cît de sinistră mi s-a părut o familie alcătuită din mamă, tată şi doi copii cam de vîrsta mea, fată şi băiat (deşi pe mamă o cunoscusem în Bucureşti şi mi se păruse, atunci, OK). De asemenea, pericolele din jur căpătau proporţii fabuloase: noaptea nu puteam merge pentru că mi-era frică de urs şi, dacă nu venea ursul, erau, oricum, cîinii locali...

Toate astea nu ar fi fost nimic, ar fi rămas doar nişte produse ale imaginaţiei terorizate, precum copacii deveniţi, noaptea, monştri, din „Albă-ca-Zăpada“ sau „Hänsel şi Gretel“, dacă nu s-ar fi întîmplat chiar o mică nenorocire: făcînd un trenuleţ de sănii, de undeva de mai sus de cantina de atunci, am prins viteză prea mare şi nu ne-am mai putut opri cînd am dat de... sania cu cai, care făcea plimbări, prin zonă. Caii ne-au sărit (pe noi, cei căzuţi), dar băiatul care stătea în faţă şi era cel mai temerar şi-a spart capul. A fost cusut, fără traume majore. Ţin minte şi acum senzaţia pe care am avut-o cînd m-am ridicat de pe sanie: eram (uşor) ameţită şi nu ştiam decît într-o oarecare măsură pe ce lume sînt.

Senzaţia asta o asimilez, pînă azi, cu călătoritul de una singură. Ce-i drept, am mai avut o altă călătorie, şi ea iniţiatică, la Edinburgh, în 1991, pe vremea cînd cîştigasem o primă bursă Soros. Călătorie care se asociază cu o altă senzaţie, nici asta prea plăcută: una de frig continuu amestecat cu  inadecvare. A fost un februarie geros cînd am pornit-o cu trenul, la clasa a II-a, spre Scoţia. Şi am făcut patru zile pe drum, inclusiv cu feribotul. Ca să ajungem într-un oraş senzaţional, dar şi într-o casă în care încălzirea centrală mergea trei-patru ore pe zi. M-am simţit, deşi adult deja, precum Oliver Twist amestecat cu David Copperfield...

Recent, am călătorit aproape singură la Cluj. De data asta, mi-am reactivat toate senzaţiile... Într-un oraş care, ca întotdeauna, mi s-a părut mai calm şi mai civilizat decît Bucureştiul, şi cu preţuri mai mici... Într-un hotel căruia nu am ce să-i reproşez. Şi totuşi, cînd am rămas singură, iar am început să simt lumea... altfel. Uriaşa oglindă din cameră, luminată de lampa tip joben, părea, mai ales noaptea, înspăimîntătoare. Minibarul, cu ispitele lui, părea un îndemn la beţie şi la risipă. Noroc cu Hercule Poirot, care-şi soluţiona, cu calm, crimele alambicate, dar imperfecte, pe Diva Universal, pe la 3 dimineaţa.

Cînd ieşeam în mulţime, oamenii – dintre care unii cunoscuţi – îmi zîmbeau. Unii chiar pe bune. Alţii – cumva pieziş, ca şi cum zîmbetul lor firav ar fi alunecat pe lîngă mine fără să mă atingă. Eram cu toată lumea şi nu eram cu nimeni. Purtam conversaţii casual cu persoane pe care presupun că nu le voi mai întîlni vreodată.

În tren, senzaţia a continuat: deşi totul era aproape perfect, vagonul curat şi confortabil, iar oamenii – civilizaţi, am simţit aceeaşi distanţă umană alunecătoare. Am înţeles, desigur, că problema e la mine: mai ales pe alte teritorii, nu ştiu să-mi gestionez singurătatea. Doar că lumea se vede altfel...

DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc
19 08 clinica stomatologica bucuresti (2) jpg
Vechea dilemă: cum să alegi o clinică stomatologică în București de încredere? Sfaturi utile!
Alegerea unei clinici stomatologice de încredere este o decizie crucială, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale dentare pe termen lung.

Parteneri

 Periuţă de dinţi electrică Oral-B iO
Trucurile simple care ne pot salva dinții. Cum ne putem păstra dantura sănătoasă
Greșelile minore pot compromite sănătatea dentară. Clătirea după periaj, perierea imediat după masă și nefolosirea aței dentare afectează smalțul și gingiile. Experții subliniază că o rutină corectă poate preveni problemele dentare costisitoare și menține un zâmbet sănătos.
Două cranii îngropate în urmă cu aproximativ 14.000 de ani, în vestul Germaniei actuale (© Jürgen Vogel / LVR-LandesMuseum Bonn)
Primele războaie de exterminare din istoria umanității. Măcelurile cumplite și cruzimea ieșită din comun din paleolitic
Războiul este în natura umană. Iar acest lucru este dovedit de o serie de descoperiri cutremurătoare, printre care și urmele unui masacru de acum 10.000 de ani. Specialiștii au arătat că în paleolitic oamenii se războiau dând dovadă de o cruzime ieșită din comun.
Testamentul politic al lui Corneliu Coposu, prezentat public la 23 de ani de la moartea Seniorului  jpeg
11 noiembrie. Ziua în care moare Corneliu Coposu, românul care a trecut timp de 17 ani prin calvarul închisorilor regimului comunist
Pe 11 noiembrie 1995, se stinge din viață Corneliu Coposu, liderul opoziţiei din România postcomunistă, cel care şi-a pierdut 17 ani din viaţă în închisorile comuniste. În aceeași zi, dar în 1933, se năștea artistul Ștefan Bănică senior.
biserica rotonda jpg
Biserica unică din România din anul 1077. Are formă circulară și se află în inima Transilvaniei
În inima Transilvaniei există un loc unic în țara noastră, despre care nu foarte mulți români știu. Este vorba despre o biserică veche de sute de ani, însă care impresionează nu doar datorită vechimii ei incredibile, ci și datorită formei neobișnuite!
daniel birligea fscb facebook jpg
Profesoara din București și satul cu fântâni pictate  Foto Mariana Frîncu jpg
Gestul uimitor al profesoarei din București venită la țară: „Am transformat Cernișoara în satul cu fântâni pictate”
O profesoară din București a reușit, într-un mod simplu, să aducă un strop de culoare într-un sat mai puțin cunoscut din județul Vâlcea, de care, spune ea, s-a îndrăgostit în ultimii ani, de când și-a cumpărat aici o casă pitorească.
netflix jpg
Filmul de pe Netflix care e un succes total. A rupt topurile și are aproape 12 milioane de ore de vizionare
Atunci când primul cadrul al unui pelicule este mesajul „acest film este o interpretare fictivă bazată pe fapte reale”, cu siguranță că va reuși să ne atragă atenția. Iar Hijack 93, cea mai nouă producție de succes de pe Netflix, prezintă un eveniment istoric foarte puțin cunoscut în Europa.
abuz viol rapire FOTO Shutterstock
Abuzul și hărțuirea sexuală pot fi denunțate anonim. Avantajele și dezavantajele noii legi ANALIZǍ
Hărțuirea sexuală poate fi denunțată anonim. Legea, care a fost adoptată în Camera Deputaților, for decizional, va da posibilitatea victimelor de a depune petiții și reclamații fără a-și declara identitatea.
Violenta familie femeie batuta  FOTO Shutterstock jpg
De ce au lăsat judecătorii în libertate un bărbat care le-a dat zeci de pumni în cap concubinei și fiului acesteia
În această săptămână, Judecătoria Pitești a dat verdictul în primă instanță în cazul unui bărbat violent care și-a bătut în urmă cu șase ani atât concubina, cât și pe fiul acesteia.