Poveşti bucureştene

Publicat în Dilema Veche nr. 557 din 16-22 octombrie 2014
Mîrlanii cu palat jpeg

„Miliarde a făcut ăştia cu gheretele lor de mîncare, miliarde.“ Taximetristul dă din cap a semilehamite. Îi văd jumate de obraz ridat, gălbui, proaspăt bărbierit. Să tot aibă un şaizecişi. Tăiem împreună Bucureştiul de la un cap la altul, pînă hăt, în şoseaua Fundeni, de unde ar trebui să cumpăr un burlan de hotă extensibil, la trei metri, cu phi-ul de 120.Pe drum se derulează, într-un film color poticnit de semafoarele dese, panglicăraia vie a cartierelor – Dristor, pînă în Moşilor şi, mai departe, Colentina, Tei.

„Păi io îl ştiu pe turcu ăla cu şaormeria Dristor“, continuă taximetristul, „Ahmet, Mehmet, cum naiba l-o chema, că nici pantofi n-avea în picioare la început, vă rog eu să mă credeţi“, se întoarce el spre mine cu o palmă sinceră luată de pe volan şi pusă pe inimă. „Ăsta e miliardar în euro, domnişoară“, zice el ofuscat, animat de nervozitatea aia a omului care munceşte toată ziua, nu dă de capătul unui leu, dar are acilişea, sub nas, exemplul viu al unuia rupt în fund, care s-a ajuns. Pe geamul taxiului curge viaţă. În cartiere, altfel decît în centru, lucrurile par a fi grupate cu un sens, nodurile ţesăturii par mai strînse, iar periferia are, la rîndul ei, un centru. Legume-fructe, Mega, farmacie, amanet, exchange, chioşc de ziare, Loto, Georgiana Covrigul imens, imediat lîngă un Braşoveanul Uriaş, Mega, lume cu plase în mînă, discutînd, fetele de la coafor, afară, la o ţigară, nebuna cartierului cu tîrla de căţei cu ochii căprui ţintă în plasele cu mîncare...

„Ahmet, Mehmet, Suleyman ăsta“, continuă taximetristul cu furia domolită, cufundat deja în amintire, „şi-a deschis şaormeria la Dristor prin ’90 şi ceva, nu mai ştiu exact... ’90 şi ceva, 2000, pe acolo. Îl ştiu de la început. Era doar el şi nevastă-sa. Nici pantofi ca lumea n-avea, era vai mama lui. Îl luam dimineaţa şi îl duceam la Frigoterm. «Hai, repede, repede», făcea turcul. Nu voia, domnule, să stăm la semafoare. Io ziceam că se grăbeşte cu afacerea... Aş, n-avea bani şi voia să mai scutească şi din taxi.“ Iar se întoarce triumfător spre mine, că uite, vezi, ce chestie, ştia turcu’ să economisească banul. „Aaaaa“, zic eu, participativ. Pe fereastra maşinii, în stînga, un avion decorativ a aterizat în sectorul 2. Stă de cîţiva ani într-un scuar murdar. Sînt unele locuri cărora, orice le-ai face, tot murdare rămîn. E ceva în spiritul lor, oricîte boschete şi flori le-ai pune, nu le prinde iarba. Aşa şi scuarul ăsta cu avionul. Pămînt chel, boschete chinuite, dezolant.

„De la Frigoterm îşi lua carnea“, continuă omul meu. „Doi saci de piepţi de pui lua. Drumul dus-întors făcea pe vremea aia, ţin minte şi acum, 43, hai, 44 de lei. Al naibii turc, dacă-mi lăsa 45. Da’ şi eu, face taximetristul, întorcînd obrazul galben spre mine, şi eu îi luam tot timpu’ doi piepţi de pui din sac. Îi puneam coloşa pe după rezervor şi pac, tot îi luam vreo doi cînd nu se uita“, zice înveselit de amintirea piepţilor. Şi a turcului păcălit. Maşina e iar oprită la stop. Una a ieşit din casă cu moaţele în cap, să ia ceva de la nonstopul de la parterul blocului. În faţă, mai mulţi băieţi cu PET-urile de bere în mînă stau şi privesc lumea, povestesc şi fumează. Moţata intră în vorbă cu ei. Se cunosc, se hăhăie.

„Se întorcea apoi cu piepţii“, povesteşte mai departe taximetristul, „şi-i punea pe ţepuşă cu nevastă-sa. Un loc atîtica aveau“, zice, arătînd cu mîna ocol prin maşină. „Era aşa de mic locu’ că stătea fund în fund cu nevastă-sa. Aşa gătea, aşa vindea. De acolo a pornit, domne, turcu’. Acu’ e plin de bani, a mai deschis nu ştiu cîte şaormerii în Bucureşti.“cPrindem o bandă liberă. De-a stînga şi de-a dreapta, pe Fundeni, magazine cu cele trebuincioase casei. Materiale de construcţii, ţigle, gresie, faianţă, pitici de grădină, flori de plastic.

„Îl mai văd acuma pe fi-su la exchange“, zice omul meu, conducînd deja mai liber. „Că toate şaormeriile lui e cu exchange. Îl ştiu de mic. Mai ţii minte cînd te trăgeam de urechi cînd erai puşti – îi zic.“ „Şi el?“ întreb eu. „Eeee, ce să zică, rîde“, zice taximetristul.

Afară s-a înnoptat. Am găsit burlan cu phi de 120. Tăiem înapoi tot oraşul în tăcere.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.