Mici nedumeriri

Publicat în Dilema Veche nr. 536 din 22-28 mai 2014
Teoria conspiraţiei jpeg

Nu ştiu exact ce se întîmplă zilele astea, că văd din ce în ce mai mulţi băieţi cu genţi imense de oraş. Caraghioslîcul prinsese acum mai bine de doi ani pe podiumurile de modă şi se revărsase pe străzile altor oraşe, dar văd că aici continuă în forţă. Ştiţi despre ce vorbesc, nu? O sumedenie de băieţi, care nu se duc la gară şi nici la sala de sport, umblă prin oraş cărînd nişte genţi imense de piele. Genul de geantă cu care pleci pentru cîteva zile undeva. În care ai cele necesare de toaletă, ceva schimburi, poate un laptop şi ceva cărţi. Numai că cei pe care-i văd nu pleacă nicăieri. Ies la o bere sau la cafele, cu geamantanele după ei. Aş da orice să aflu ce cară acolo.

Pentru că ştiu ce au fetele în genţile lor imense: majoritatea – lucruri inutile, cu excepţia fardurilor de împrospătat figura, fireşte. Pe lîngă triada portofel-telefon-chei, fetele pot avea în geantă minilanterne, bricege elveţiene, ochelari de soare cînd nu are cum să fie soare, soluţii de curăţat lentilele, încărcător de telefon, o plăsucă din material textil, un tricou – că cine ştie, soluţie antibacteriană pentru mîini, şerveţele, chei de la boxa din bloc în care nu umblă niciodată, o agendă inutilă pentru că au deja un smartphone, medicamente de tot soiul, deodorant şi parfum, gumă de mestecat. Şurubelniţe, rulete, forfecuţe. Cu o geantă din asta de zi cu zi poţi supravieţui liniştit o săptămînă şi mai bine, în caz de dezastru, ba chiar cu uneltele din ea poţi construi o maşinărie mică.

Doar că fenomenul s-a inversat. Fetele au început să revină la plicuri, la nişte dreptunghiuri un pic mai mari decît un portofel, în care n-ai ce să bagi decît strictul necesar unui safari urban de cîteva ore, iar băieţii au trecut la geamantane. Nimic de zis, unele sînt chiar extrem de frumoase şi bine lucrate, mai mult ca sigur şi foarte scumpe. Nu au curea de umăr, se ţin de regulă în mînă, de două mînere scurte. Nu pe cotul îndoit, cum le poartă fetele, genţile astea se cară exact cum ai căra un geamantan. Dar, repet, aş da orice să ştiu ce poţi vîrî într-un asemenea gentoi cînd ieşi la terasă la un ceai. Cu ce te poate surprinde o ieşire în oraş iar tu să fii complet nepregătit? Se strică masa la terasă şi scoţi din traista aia o bormaşină? Sau un flex să-i egalezi picioarele, că se clatină şi-ţi varsă berea? Ai vreo trei cărţi acolo, în caz că te plictiseşti preţ de cîteva staţii de metrou cînd oricum eşti cu ochii în telefon? Ce poţi să ai acolo, o trusă de mică chirurgie, un Monopoly, converşi de schimb, un televizor cu ecran plat?

Sigur că gentoiul e o hipstereală băieţească, un accesoriu precum barba, ochelarii retro de baga, pantalonii strîmţi şi sacoul aşijderea, purtat cu un fulărel moale. Dar măcar astea-s la vedere, nu ascund mari secrete. În valiză nu înţeleg ce este.

Le tot povesteam amicilor cum urmăresc un asemenea băiat pe care-l văd în aproape fiecare dimineaţă la metrou. „Hipsterelul“ – l-am poreclit, într-un puseu de mare imaginaţie. Omul are tot ce-i trebuie să stea bine în categorisirea asta. O bărbuţă moale, fragedă şi castanie precum puful puilor de păianjen abia ieşiţi din ou. Ochelari cu rame groase peste o privire care flanează şi nu priveşte. O freză ca un coif cu bretonul lung şi înfoiat dat peste cap. Sacou strîmt. Pantaloni tubulari care se opresc ceva mai mult deasupra pantofilor, numai bine să-i remarci şosetele colorate roşu-carmin, galben-canar, roz-somon. Căşti ale căror fire albe îi atîrnă melancolic din urechi. O colecţie remarcabilă de eşarfe. Un trupuşor firav, androgin, cu umeri ascuţiţi şi înguşti. Una peste alta, omul e chiar drăguţ, iar în afară de şosetele zbanghii, nu-l remarci cine ştie ce. Sigur, doar dacă n-ai un acut simţ al ridicolului, dar chiar şi aşa. Omul are însă şi un gentoi care-i chinuie vizibil statura fină. Mai că-mi vine să-i propun să-l ajut să-l care, prieteneşte, ca la gară – „Hai să ţin şi eu de-o toartă.“ Poate abia atunci aş putea să-mi lămuresc misterul, să-mi iau inima în dinţi şi să-l întreb: „Dar ce cari în ea, domnule?“

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi