Cum devii român

Vlada CIOBANU
Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Cum devii român jpeg

- ghid made in Republica Moldova -

„Buneii tăi ţi-au oferit un cadou de nepreţuit – cetăţenia română –, foloseşte-te de acest drept“, spunea un cunoscut de-al meu, care de mult e peste hotarele ţării şi nu mai are de gînd să se întoarcă. 

De ce vor moldovenii cetăţenie?


Sîntem cu toţii pragmatici, fireşte. Nu ne-am trezit peste noapte români. Românii s-au trezit peste noapte europeni, şi tot atunci ne-am trezit că vrem ceea ce aparţinea cîndva buneilor noştri – cetăţenia română.   Există diferite tipuri de români în Moldova, putem cu uşurinţă să facem o tipologie:

Românii prevăzători – au făcut cetăţenia prin anii ’90 sau la începutul mileniului, cînd ideea de Uniune Europeană era foarte îndepărtată. Ei nu aveau nevoie de cetăţenie, nu ştiau de frontiere, dar tot e mai bine să ai două ţări. Poate măcar una va avea grijă de tine. 

Românii muncitori – cu aproape un milion de cetăţeni plecaţi peste hotare, dintre care mai puţin de jumătate în Europa, este mult mai simplu să fii român. În acte. 

Românii cu spirit liber – cei care vor să înveţe, să călătorească prin Europa fără să stea zile întregi la cozi la ambasade.  

Românii ruşi – ei sînt cei mai pragmatici, vor să fie români, dar pot nici să nu păşească vreodată în a doua ţară a lor. Fireşte, nu prea pot lega cuvinte în română.  

Români în suflet – cineva povestea despre buneii care au obţinut cetăţenia română. Nu au rude peste hotare, probabil nu prea vor călători. În schimb, au vrut să moară români. Din ăştia sînt foarte puţini. Chiar şi în oricare altă ţară.

Românii încăpăţînaţi – cei care zic că nu au nevoie de cetăţenie, dacă trebuie merg la ambasade, ei nu neagă istoria, ştiu că limba este română, ei sînt frustraţi de fiecare dată cînd stau în rînd la Consulatul românesc după viză şi cred că Moldova va avea un regim liberalizat de vize. 

Eu am fost românul încăpăţînat. Am fost pînă am început a-i întreba pe prietenii mei care mai este situaţia la Consulatul României, ce documente mai trebuie (procedura se mai schimbă de la an la an) şi nu am avut pe cine. Prietenii mei erau cetăţeni români. Momentul în care devii român e o mare sărbătoare. Tradiţia pentru românii cu spiritul liber spune că trebuie să scrii un status pe Facebook şi să aduni zeci de like-uri şi felicitări, după aia unii preferă să dea de băut, alţii să îşi ia o scurtă vacanţă prin Europa. Nu România, ci Europa.   Una este să vrei cetăţenie română, alta este să o obţii. Poţi să mergi pe calea cea mai simplă – plăteşti vreo cîteva mii de euro şi cei care menţin flacăra românismului în Republica Moldova, nişte afacerişti, să îţi dea minunata veste că eşti chemat la depunerea jurămîntului în cîteva luni. 

Cetăţenia română a creat locuri de muncă. Undeva lîngă Piaţa Centrală (aia aglomerată în care se vînd de toate şi mai e şi gara alături), am ajuns într-un birou deprimant, cu un nene şi o fetiţă. Ei se ocupă de cetăţenie. Doar de cetăţenie. Noi am cerut cazier juridic din România. „Ei pe noi nu prea ne iau în seamă, au clienţi serioşi, care fac cetăţenie pentru toată familia“, îmi zise sora mea. Mai sînt şi escrocii, cărora le plăteşti sute şi mii de euro şi ei dispar.  

Ceban, Cebanu, Ciobanu

Pasul unu este să alegi pe care linie a familiei mergi: mama sau tata. După alegere, mai trebuie să mergi pe linia naşterii sau decesului. Ruşii au avut grijă de noi. Te naşti Ceban, trăieşti Cioban, poţi să mori Cebanu. Te naşti într-un sat, care după 40 de ani îşi schimbă denumirea. 

După un timp, te trezeşti într-o călătorie neverosimilă: la început prin casă, printre documente, apoi, în lume, pe la arhive.  O călătorie de cunoaştere.  Aşa cum rublele, televizoarele Alfa, raispolcomurile aveau dată de expirare şi trebuiau schimbate, aşa şi certificatele de naştere, căsătorie şi altele au trecut prin marea modificare. Din bucăţele de hîrtie veche, cu grafie chirilică şi cu inscripţia memorabilă CCCP (URSS), acestea au devenit o foiţă cu grafie latină. Iar pentru că a greşi e omeneşte, la traducere, transcriere, se fac greşeli. 

La arhivă mereu este rînd. Trebuie să te trezeşti la ora 5 dimineaţa, să te înarmezi cu răbdare şi obrăznicie şi, triumfător, să calci peste capete. Clipe de coşmar, oameni înfuriaţi, certuri, se împing, se trag, fiecare cu problemele lui, fix ca pe vremuri la Consulatul României, aşa că eram călită. Ziceam că decît să stau de două ori pe an sub uşa Consulatului Român, mai bine o dată şi bine aici. 

După ce am făcut toate documentele, am mers la Iaşi. Am citit pe un blog care este procedura pas cu pas, un lucru foarte util, totul a fost exact ca în postarea citită, puţin chiar speria acest lucru. 

În mai am depus dosarul. De atunci aşteptăm. Trimitem scrisori. 

Eu chiar merit să fiu cetăţean român. În afară de un prenume oarecum rusesc, sînt româncă. Doar că încă nu în acte. Aştept, oricum o să fie mai repede decît va obţine Moldova un regim liberalizat de vize cu UE. 

Vlada Ciobanu este jurnalistă la Chişinău.

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.