Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică

17 decembrie 2024

Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.

Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg

1.     Autonomie mașină electrică

Legat de autonomia mașinii electrice, răspunsurile la următoarele întrebări te vor ajuta:

Care este autonomia tipică a unei mașini electrice și de ce variază aceasta între modele?

În funcție de model și de capacitatea bateriei,  autonomia poate să varieze de la un minim de 150 km la peste 600 km. Ai în vedere factorii care influențează această diferență:

-       în primul rând capacitatea bateriei – o baterie mai mare poate sa stocheze energie mai multă, ceea ce înseamna că vehiculul va parcuge distanțe mai mari. O baterie mare este de peste 70 kWh și presupune o autonomie mai mare de 600 km, o baterie medie (40-60 kWh) presupune 250 - 400 km autonomie, iar o baterie mică, (20-30 kWh) poate să asigure 150-200 km autonomie;

-       eficiența vehiculului care diferă de la o mașină electrică la alta în funcție de greutatea acesteia, aerodinamica designului și tehnologia motorului electric;

-       stilul de condus și tipul de drum – de exemplu, în oraș autonomia este mai mare, datorită frânării regenerative, care recuperează energie în timpul opririlor, însă în afara orașului, pe o autostradă, consumul de energie crește semnificativ din cauza vitezelor mari și a lipsei oportunităților de regenerare.

Este adevărat că autonomia scade iarna?

Este adevărat că la temperaturi scăzute performanțele bateriei scad. De fapt, temperaturile scăzute pot reduce autonomia cu până la 30%.

2.     Încărcare mașină electrică

Legat de încărcarea mașinii electrice ți-ai dori poate să ai răspunsuri la următoarele întrebări:

Se poate reîncărca mașina electrică acasă?

Bineînțeles! Se poate încărca la priza obișnuită de acasă, folosind puterea standard disponibilă într-o gospodărie. În acest caz durata de realimentare va fi foarte lungă și nu poate rezista la utilizarea simultană a aparatelor electrocasnice mari consumatoare de energie. Ar fi mai potrivit să cumperi o stație de încărcare (wall-box) care poate fi montată în garajul de acasă și care permite reîncărcarea inteligentă. Aceasta previne pene de curent și poate fi programată să extragă energie în orele de vârf.

Cât costă reîncărcarea mașinii electrice?

Încărcarea acasă a mașinii electrice rămâne cea mai accesibilă opțiune, cu un cost ce variază între 0,68 lei și 1,3 lei per kilowatt-oră, în funcție de categoria de consum. Beneficiind de tarifele reduse în timpul nopții, poți economisi substanțial pe costurile de încărcare. Pe de altă parte, la stațiile publice, costurile sunt variabile.

Încărcarea în stații cu curent alternativ (AC), care oferă o încărcare mai lentă, costă aproximativ 1,7 lei per kilowatt-oră. Pentru o încărcare mai rapidă, la stațiile cu curent continuu (DC), prețul poate sări până la 2,5 lei per kilowatt-oră. Astfel, este evident că încărcarea acasă nu doar că este mai convenabilă, dar și mai economică comparativ cu opțiunile de la stațiile publice.

3. Cât costă o mașină electrică? Este greu să o întreții?

Costul unei mașini electrice variază semnificativ în funcție de model și specificații. Prețurile reflectă tehnologia avansată și beneficiile ecologice pe care le oferă vehiculele electrice, compensând astfel investiția inițială mai mare prin economiile generate de costurile reduse de întreținere și încărcare.

Prin Programul Rabla Plus poți să obții un eco-tichet pentru mașinile noi, 100% electrice. Statul oferă un sprijin financiar de 45.000 de lei pentru achiziția unei mașini noi. Dacă cumpărătorul alege să caseze un autoturism vechi, va primi suplimentar o primă de casare de 5.000 de lei, care se adaugă la suma inițială. Valoarea totală a subvenției nu poate depăși 50% din prețul de achiziție al mașinii.

În ceea ce privește întreținerea, aceasta este redusă la minimum, pentru că nu este nevoie să înlocuiești diverse uleiuri și filtre, iar uzura frânelor este și ea redusă la minimum.

În concluzie, trecerea la o mașină electrică este o investiție inteligentă pe termen lung. Informarea corectă și luarea unei decizii bine fundamentate vor avea ca rezultat o achiziție pe care să poți conta.

tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.

Parteneri

Terenuri agricole ale României Foto Adevărul jpg
Legea arendei a fost modificată. Care este durata contractului și ce restricții se vor aplica
Legea arendei a fost modificată, deputații aprobând marți noile reguli privind durata contractului de arendă și interzicerea subcontractării cu 204 voturi „pentru”, 39 „contra” şi 14 abţineri.
explozie moscova, captura video jpg
Asasinarea generalului rus Igor Kirillov, în inima Moscovei, pune la îndoială eficienţa serviciilor ruse de securitate
Uciderea unui important general rus, marţi dimineaţă, în urma exploziei unui scuter-capcană pe o stradă din inima Moscovei, pune la îndoială eficienţa serviciilor secrete şi naşte panică în Rusia.
image png
Un bărbat prezentat de CNN drept prizonier sirian era de fapt ofițer al serviciilor secrete ale lui Bashar Al Assad
Corespondentul CNN, Clarisa Ward, a confirmat că identitatea reală a bărbatului care a fost eliberat din închisoare cu ajutorul CNN, este Salama Mohammad Salama, un ofițer al serviciilor secrete ale lui Bashar Al Assad. Bărbatul i-a păcălit pe jurnaliști.
image png
TikTok se apără după investigaţia anunţată de CE: „Nu acceptăm reclamele politice plătite, eliminăm proactiv conţinutul care încalcă regulile noastre”
TikTok afirmă, marţi, că platforma a fost protejată pe durata a 150 de alegeri la nivel global şi se intervine constant pentru a aborda provocările care apar la nivelul întregii industrii de profil.
talibani
Rusia scoate talibanii de pe lista organizaţiilor interzise. Putin îi consideră aliați în lupta împotriva terorismului
Deputaţii ruşi au votat marţi o lege care să le permită autorităţilor să scoată talibanii de pe lista organizaţiilor interzise în Rusia, într-un moment în care preşedintele Vladimir Putin afirmă că doreşte să consolideze cooperarea cu Afganistanul, izolat pe scena internaţională.
alexia eram colaj instagram jpg
Alexia Eram și-a decorat bradul de Crăciun. Ce globuri inedite a ales fiica Andreei Esca
Alexia Eram a intrat și ea în spiritul sărbătorilor de iarnă. Fiica Andreei Esca s-a apucat de treabă și și-a decorat bradul de Crăciun, publicând pe rețelele de socializare un videoclip cu întregul proces. Fanii au rămas uimiți atunci când au văzut ce globuri inedite a ales Alexia.
Minge fotbal (EPA) jpg
Campionatul Mondial din 2034 schimbă regulile: alcoolul, interzis pe stadioane
Cupa Mondială de peste 10 ani va fi una inedită.
alexandru piscan facebook jpg
Ce a decis instanța în privința românului prins că spiona pentru Rusia. Bărbatul fotografia obiective militare din țară
Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunțat în privința sentinței bărbatului care a fost acuzat că făcea spionaj în favoarea Rusiei. Pe numele său Alexandru Pișcan, el a fost acuzat de faptul că trimitea imagini cu obiective militare românești, dar și NATO, către Ambasada Rusiei din București.
banner cristi brancu png
Cristi Brancu ia premiu după premiu. Ce își dorește fiul lui, Tudor, de la Moș Crăciun: „Băiatul produce bani, sunt mulțumit!”
Prezentatorul emisiunii “Exclusiv VIP cu Cristi Brancu”, de la Prima TV a avut până acum un decembrie plin.