Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport

18 decembrie 2024
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg

Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia. Cel mai bun lichid de consumat pentru a-ți potoli setea și a asigura hidratarea corpului este apa. Una dintre indicațiile specialiștilor este apa oligominerală, pentru că aceasta nu solicită organismul și este excelentă pentru hidratarea de zi cu zi.

Ce înseamnă deshidratare și cum o previi

Deshidratarea apare atunci când conținutul de apă din corp este unul scăzut. Simptomele care apar în acest caz pot fi: dureri de cap, căi nazale uscate, buze uscate sau crăpate, oboseală, schimbări de dispoziție, crampe musculare, urină de culoare închisă. Rehidratarea este necesară pentru a crește performanța fizică și mintală, dar și pentru a evita complicațiile deshidratării: hipotensiune, leșin, insuficiență renală acută, și, în cazurile extreme, șocul hipovolemic.

O băutură eficientă, sigură și sănătoasă este apa oligominerală. Aceasta este o apă ușor de digerat, care conține cantități mici de minerale ce nu suprasolicită organismul. Este recomandată pentru hidratare regulată, dar nu înlocuiește băuturile izotonice în cazurile de efort intens, unde se pierd electroliți și sare prin transpirație. Astfel, sportivii pot opta pentru apă oligominerală pentru o hidratare constantă și ușoară, dar trebuie să fie atenți în funcție de intensitatea efortului fizic depus.

Hidratarea regulată, cheia pentru o bună performanță fizică

Atunci când faci sport, corpul pierde o cantitate semnificativă de lichide prin transpirație, încercând să regleze temperatura în creștere. În acest proces, se pierd săruri esențiale (electroliți), care sunt vitale pentru funcționarea musculară și echilibrul hidric. Astfel, te vei confrunta cu o diminuare a performanței fizice, cu riscul de a face crampe musculare și chiar cu pericolul de a afecta funcționarea inimii și a rinichilor.

De aceea, este important ca sportivii să se hidrateze în mod regulat, atât înainte, cât și în timpul și după exercițiile fizice efectuate. Cantitatea de apă necesară variază în funcție de mai multe criterii: vârstă, greutate, sex, starea de sănătate, rata de transpirație, intensitatea exercițiilor, mediul. De exemplu, o persoană care ridică greutăți timp de o oră nu va pierde aceeași cantitate de apă și electroliți ca un sportiv care aleargă la maraton în condiții de căldură.

Nu există o formulă general acceptată pentru o cantitate ideală de lichide ce trebuie consumate, iar specialiștii spun că setea nu ar trebuie să fie un indicator. Mai exact, sportivii și persoanele active (mai ales cele în vârstă) nu ar trebuie să consume lichide doar atunci când le este sete, pentru că în acest punct corpul se confruntă deja cu un nivel moderat de deshidratare.

Câtă apă trebuie să bei dacă faci sport

Culoarea urinei este un indicator la îndemână pentru a verifica nivelul de hidratare. Dacă ești bine hidratat, vei urina mai des, iar urina va fi incoloră (sau galben deschis) și limpede. În caz de deshidratare, urina capătă o nuanță închisă și concentrată.

Specialiștii spun că este indicat să te hidratezi dinainte de a începe exercițiile fizice. Mai exact, poți începe să bei cantități mici de apă cu 4 ore înainte de exerciții (5-7 ml/kg de greutate). Sunt sportivi care consumă 500 ml de apă în noaptea dinaintea unei competiții, alți 500 de ml de apă la trezire și 400-600 ml de apă cu aproximativ 30 de minute înainte de antrenamente, totul corelat cu un program adecvat de alimentație și odihnă.

În timpul unui antrenament, sportivii pot elimina între 0.5-2 litri de transpirație pe oră, astfel că trebuie să înlocuiască apa pierdută. O recomandare în privința alergătorilor la maraton este de a consuma între 0,4 și 0,8 litri/oră în timpul alergării. Pentru un efort mai mic, pot fi luate în considerare cantități mai mici de apă.

Rehidratarea nu ar trebui stopată odată ce antrenamentul a luat sfârșit. Din contră, este necesar ca aportul de lichide să fie făcut în mod constant, prin consumul de: apă minerală, apă oligominerală, apă cu lămâie sau alte lichide sănătoase.

În concluzie, consumul de apă este esențial pentru sănătate, performanțe ridicate și prevenirea deshidratării, în cazul persoanelor active. O hidratare corectă ajută la reglarea temperaturii corpului, la menținerea nivelului de energie și la o recuperare mai rapidă.

Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.

Parteneri

Sirieni in Bulgaria FOTO FB No Name Kitchen jpg
Bulgaria încearcă să expulzeze solicitanții de azil sirieni după căderea lui Bashar al-Assad
După căderea lui Bashar al-Assad în Siria, Bulgaria încearcă să forțeze plecarea solicitanților de azil sirieni, presându-i să semneze documente de „returnare voluntară”, uneori prin folosirea violenței, arată un ONG, care vorbește și de apelarea la interogatorii.
Elisabeta Lipa (Sportpictures) jpg
Reacția oferită de Elisabeta Lipă, după „cutremurul” din canotaj
Președinta ANS și-a oferit punctul de vedere.
silznw30 jpg
Scaune de calitate nu sunt suficiente pentru o muncă sănătoasă, birourile reglabile devin o necesitate
Posibilitatea de a alterna între statul pe scaun și cel în picioare nu este doar un trend la modă, ci cheia prevenirii problemelor de sănătate precum durerile de spate, rigiditatea musculară sau oboseala.
madalina ghenea getty jpeg
Mădălina Ghenea, față în față în instanță cu femeia din Italia care a hărțuit-o ani buni: „Este o luptă care nu este doar a mea”
Mădălina Ghenea, în vârstă de 37 de ani, a trecut, timp de mai mulți ani, prin momente dificile. Românca a fost victima hărțuirii și amenințărilor unei femei din Italia, țară în care actrița locuiește de ceva vreme. Cele două s-au întâlnit recent pentru prima dată în cadrul primei audieri a procesul
produs retras de Auchan, foto ANSVSA
Un produs popular a fost retras de pe rafturile unui supermarket cunoscut din România! Conține o bacterie periculoasă, iar oamenii sunt sfătuiți să nu îl consume
Un produs foarte popular din țara noastră a fost retras de pe rafturile unuia dintre cele mai mari supermarketuri din România! Este vorba despre un lot anume de somon afumat, în care a fost depistată o bacterie periculoasă.
nicolas sarkozy foto epa-efe
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv într-un dosar de corupţie. Vva trebui să poarte brăţară electronică
Curtea de Casaţie din Franţa a respins miercuri recursul fostului preşedinte Nicolas Sarkozy într-un dosar bazat pe interceptări, ceea ce face definitivă condamnarea sa la un an de închisoare cu suspendare, dar cu obligativitatea purtării unei brăţări electronice.
Elena Lasconi, președintele USR, face declarații de presă la încheierea primului tur al alegerilor pentru președinția României, la sediul partidului în București. FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
Ce condiții pune Lasconi pentru ca USR să intre la guvernare. Dă ultimatum coaliției până luni
Șefa USR, Elena Lasconi, a anunțat în urma noilor discuții de la Guvern ale coaliției pro-europene, că USR a impus opt puncte care ar trebui îndeplinite pentru intrarea partidului la guvernare. Printre acestea se numără demiterea șefului AEP, a șefilor serviciilor secrete și aprobarea bugetului.
Simona Halep (Getty Images) jpg
Banner Roxana Chiperi
Roxana Chiperi, antrenoarea de fitness care intră în competiția Survivor! Proaspăt căsătorită, RoXena își lasă soțul acasă: „Sunt pregătită pentru orice!”
Roxana Chiperi, ambițioasa instructoare de aerobic, care are 36 de ani și nu este străină de lumea showbizului va participa în noul sezon Survivor România de la PROTV.