Bătălii mărunte

Publicat în Dilema Veche nr. 390 din 4-10 august 2011
Bătălii mărunte jpeg

Am făcut mult timp parte dintr-un grup de consiliere a tinerilor aflaţi la început de viaţă independentă, dusă în afara zidurilor organizaţiilor în care au crescut: ore întregi dezbăteam liste lungi cu sfaturi, îndrumări, informaţii (despre viaţa profesională, oportunităţi financiare, cabinete specializate pe diverse tipuri de consiliere gratuită, instituţii ale statului sau organizaţii nonguvernamentale care-i pot ajuta, domenii culturale etc.), toate necesare pentru a se descurca în hăţişurile junglei urbane.

O bună parte din lista mai sus amintită era acoperită de sfaturi care se refereau la protecţia lor împotriva minciunii, a furturilor, înşelăciunii, birocraţiei, a indiferenţei: cum să verifice fiecare factură pe care o primesc de la supermarket, gaze, electricitate, telefonie, aprozar, ca să fie siguri că plătesc exact pentru ceea ce primesc şi să nu cedeze în faţa nici unui kilowat, măr, minut de convorbiri telefonice, pachet de zahăr apărut din neant pe factura lor; cum să verifice aparatul de taxat al taximetrelor, fiindcă de multe ori cifrele de la suma de plată se învîrtesc mai repede decît kilometri parcurşi; cum să-şi stăpînească nervii şi să-şi multiplice resursele de răbdare în faţa ghişeelor care schimbă de la o zi la alta regulile de funcţionare, listele cu acte necesare sau stările sufleteşti ale funcţionarilor din spatele lor.

Le-am mai vorbit despre cum să-şi protejeze aparatura electrică atunci cînd curentul este tăiat brusc, pentru un timp nedeterminat, şi revine cu o intensitate asasină; despre cîntarele din pieţe sau magazine, care, atunci cînd nu sînt măsluite, sînt înghesuite în cele mai nefireşti locuri, departe de ochii cumpărătorului; despre merele româneşti care sînt, de fapt, din Spania, despre portofelele care trebuie ţinute la buzunarul de la piept şi poşetele musai bine închise şi strînse sub umăr, despre falsele reduceri la haine sau încălţăminte, despre administratorii de bloc care pot uita să treacă în conturile asociaţiei sumele încasate, despre falsele termene de garanţie de produse, despre şoferii de autobuz care opresc între staţii să-şi cumpere ţigări sau pîine. Le-am mai spus apoi că micile atenţii, dar foarte micile atenţii date celor care prestează servicii de orice fel trebuie să recompenseze o faptă bine făcută, şi nu simplul gest de a te băga în seamă. Am avut de povestit, tot atunci, în orele de consiliere, multele şi nefericitele experienţe cu meseriaşii chemaţi pentru reparaţii în casă, cu mecanicii auto şi instalatorii, şi i-am prevenit că zîmbetul lor larg şi mulţumirea de sine afişată în exces sînt, de obicei, invers proporţionale cu eficienţa, onestitatea şi priceperea lor.

Le-am vorbit, deci, despre micile bătălii zilnice pe care ca adult le ai de dus în România de azi. Le-am mai spus, însă, că pînă la bătăliile cu miză mare – cele împotriva corupţiei politicienilor, a legilor ineficiente, a incompetenţei guvernanţilor – cele mărunte, de fiecare pas făcut între serviciu şi casă, cele care-ţi consumă, într-adevăr, mult timp, energie, încredere, bunăvoinţă nu-s chiar de lepădat: ca să le poţi cere celor care te conduc să fie oneşti, trebuie ca tu însuţi să rezişti ispitei de a lua sau a da mită, de a face treabă de mîntuială, fiindcă oricum aşa fac toţi, de a cumpăra favoruri, de a renunţa la drepturile tale fiindcă oricum nu te ascultă nimeni, de a încălca drepturile altora, fiindcă oricum nu te pedepseşte nimeni. Pe scurt, că fără lupta cu sine, lupta cu ceilalţi e perdantă.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Oamenii lui Putin, amenințări cu ce de-al Treilea Război Mondial dacă Ucraina folosește arme occidentale pentru a lovi Rusia
Un aliat al președintelui rus Vladimir Putin a lansat un avertisment grav asupra posibilității unui al Treilea Război Mondial, în cazul în care Ucraina va folosi armele furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul rus.
image
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală. Psihiatru: „E un proces greu și de durată“
Consumul de alcool a fost mereu o reală problemă a societății, susțin cadrele medicale. Dependența de alcool, un fenomen care se răspândește constant, afectează tot mai multe vieți.
image
„Rețea” de nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, primarul Ploieștiului, plătiți regește din banii publici
Presa din Prahova a dezvăluit că peste un milion de lei din bugetul ploieștenilor a fost utilizat de Primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru plata salariilor, primelor, sporurilor și indemnizațiilor acordate rudelor și prietenilor primarului Andrei Volosevici în anul fiscal 2022.

HIstoria.ro

image
Un asalt dincolo de orice imaginație, în „Historia” de mai
„Un asalt îndrăzneţ, dincolo de orice imaginaţie“. Așa a numit Churchill operațiunea de salvare a lui Benito Mussolini din hotelul Campo Imperatore, în ziua de 12 septembrie 1943. Dosarul de luna aceasta este dedicat unui raid ca în filme, prezentat pas cu pas. Revista vă așteaptă și cu alte surpri
image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.