Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE LÎNGĂ STEAGURILE MOMENTULUI, DOUĂ TURTURELE EȘUATE SÎNT ATRASE MAI ALES DE UN ACCESORIU NEESENȚIAL (DAR FOARTE POPULAR) AL GRADULUI DE FERICIRE

 Pe lîngă alte lucruri, gangsterii comit și aforisme, s-ar părea. Unul dintre ele ar fi acesta (făptașul este Al Capone): „Poți ajunge departe cu un zîmbet, dar poți ajunge mult mai departe cu un zîmbet și cu un pistol“. (D. S.)

 Dintr-o emisiune Discovery aflu despre singura companie de criogenie din Europa, înființată de niște transumaniști. Într-un depozit de la periferia Moscovei zac înghețați vreo 60 de oameni (uneori doar capetele sau creierele lor), în așteptarea vieții de apoi, atunci cînd progresele științei le vor permite să se trezească în propriul lor corp sau în hard-ul vreunui computer. Nu știu cît costă serviciile companiei, însă în depozit sînt arborate steagurile națiunilor din care provin actualii clienți și descopăr, cu surprindere, lîngă steagul Japonei și cel al Elveției, pe cel al României. Nu mă pot abține să mă întreb: cine, cine o fi acolo? Corneliu Vadim Tudor? Sergiu Nicolaescu? Apoi mă trăsnește un gînd năstrușnic: dragi tovarăși și prieteni, l-am găsit! Nu era în Cuba. (A. P.

 „Mă tem că nu mă interesează persoanele trans. Sper că sînt fericite și că oamenii le tratează cu bunătate. Momentan mă preocupă mai mult fragilitatea democrației în State, corupția din UK, decăderea presei britanice, denunțarea brutalității Poliției…”, a scris pe Twitter comediantul John Cleese, devenind astfel „transfobul” momentului. (M. C.)

● Minunea de Crăciun, Campanie de Crăciun, Speranță de Crăciun, Borcănele de Crăciun, Clopoței de Crăciun, Un Crăciun la Viena, Dragă Moș Crăciun, Dragoste la Cabana Renilor, Două turturele, Crăciun pe Aleea cu caprifoi, Scrisori către Moșul, Crăciun la Teatrul Majestic, Crăciunul de după colț, Povestea nașterii 2 – Pericolul din iesle. Sînt doar cîteva dintre filmele pe care le puteam vedea pe postul Diva încă din luna noiembrie. Ce mai rămîne de zis? Vă urez Crăciun fericit! (A. P.)

● Pif se întoarce! După încercările (semi)eșuate de resuscitare din 2004, 2015 și 2018, Pif revine în formă tipărită. Primul număr din noua serie a apărut săptămîna trecută și conține șase BD-uri inedite, cîteva povești apărute deja în seriile anterioare, o cronologie a lui Pif, cu portrete realizate de toți cei 16 desenatori ai săi de la Arnal încoace, BD cu Placid & Muzo, un BD Rahan de șase pagini și – noutate! – reportaje și interviuri, deci o componentă jurnalistică. Gadget-urile (adică surprizele) sînt și vor fi eco: promisiunea revistei e să nu mai folosească plastic! În noua serie, intitulată Pif le Mag, revista apare trimestrial în 84 de pagini. Tiraj: 120.000 de exemplare. Cred că e prima veste de anul acesta care inspiră optimism. Cu Pif, începem să avem din nou încredere în print. (M. M.)

● O specie de greier de pădure folosește frunzele unei plante pentru a-și amplifica sunetul, fiindcă doar așa îi cresc șansele de împerechere. Femelele de Oecanthus henryi sînt atrase mai ales de masculii care scot sunete puternice și au corpuri mai mari, astfel că cei care sînt mai mici și mai puțin vocali își cresc șansele doar folosindu-se de frunze. Masculii molfăie și găuresc frunzele unei plante din specia umbelifere, își pun apoi corpul prin mica gaură, iar frunza îi ajută să-și amplifice sunetul, crescîndu-le mult șansele de a atrage femele dacă fac „serenade” mai spectaculoase. Cercetătorii au observat că practica este mult mai des întîlnită la greierii cu „glas” mai subțire și la cei de mici dimensiuni, o concluzie fiind că cei mari și „vocali” nu au nevoie de acest „artificiu” tehnic. La Fontaine ar putea scrie o fabulă cu greierii scunzi care vor să aibă 1,90 metri. (A. M. S.)

 Furtună într-un pahar cu ceai! După pandemia de coronavirus, o nouă criză zguduie China. Nu se mai găsesc Cháhú shéng („șnururi de ceainic”). E vorba de sforicica folosită de chinezi ca să lege capacul fragil al ceainicului de toarta vasului, pentru a-l feri de căzături sau lovituri accidentale – un accesoriu neesențial, dar foarte popular în lumea băutorilor de ceai din China. Noroc că pe YouTube au apărut o mulțime de filmulețe care te învață cum să împletești un astfel șnur de unul singur. (M. P.)

 E de remarcat că, într-un clasament al gradului de fericire, finlandezii ies în ultima vreme pe primul loc. În același timp, e de observat că Finlanda se află pe un loc fruntaș și în topul sinuciderilor pe cap de locuitor. Carevasăzică, printre finlandezi, dacă nu ești fericit, mai bine te sinucizi. Sau poate că oamenii de acolo se sinucid într-o fericire. (A. M.)

CÎND CUMPERI VORBE SIMPLE, A ȘAPTEA PROTECȚIE ELIMINĂ EVOLUȚIA 

 Cînd cumperi o locuință a unui fost contrabandist trebuie să îți asumi consecințele. De exemplu, să găsești zeci de sticle de băutură ascunse în pereți și în pardoseală. Doi tineri din New York, care au achiziționat o casă construită în 1915 și au început să o renoveze, au dat peste o comoară de 66 de sticle de whisky din timpul prohibiției, bine pitite. Sticlele erau învelite în paie și hîrtie, grupate în cutii, și conțineau un whisky scoțian care încă există pe piață. Doar nouă sticle s-au păstrat intacte, restul erau deteriorate sau doar pe jumătate pline. Una dintre ele valorează acum în jur de 1.000 de dolari, iar ofertele doritorilor i-au copleșit pe noii proprietari. Ei au declarat că vor păstra o singură sticlă și o vor degusta cum se cuvine. (A. A. D.)

 În Piața Amzei, un afiș lipit rudimentar, la începutul unor scări care coboară, m-a făcut să mă gîndesc că niciodată, cu orice fel de discurs ar fi folosit, în ciuda oricărei puteri de persuasiune pe care ar fi avut-o, nici un coach motivațional n-ar fi avut o putere mai mare de a convinge pe cineva să meargă pe un drum ca acele vorbe simple, scrise de mînă, pe o foaie de hîrtie: „Toaleta jos. Pe scări… Mult stînga… Mai coborîți o dată”. (S. G.)

 Cu doamna Jacinda Arden (ca prim-ministru) la cîrmă, Noua Zeelandă a devenit, în urma unui referendum, a șaptea țară din lume unde este legală moartea asistată a celor bolnavi în fază terminală. Un referendum am avut și noi... (M. C.)

● Dʼale COVID-ului: compania aeriană rusească Aeroflot a anunțat că va aloca locuri speciale pasagerilor care refuză să poarte mască de protecție. Măsuri „democratice” în vremea virusului. (A. M. S.)

● În traducerea franceză a unui articol despre votanții lui Trump din rîndul grupurilor minoritare, „Blacks, Hispanics and Muslims” e tradus prin „hispaniques et musulmans”, fără picior de noirs. Un caz de precauție extremă, în care teama de discriminare îi elimină pe discriminați. (M. P.)

 O nouă apucătură vine pe Twitter ca o maree în plin flux: oamenii bogați postează primul lor salariu și vîrsta la care l-au încasat. Obiceiul are mare succes în Asia deocamdată, unde industriași, politicieni, vedete de Bollywood sau sportivi celebri postează suma și vîrsta. Îi rog pe colegii mei de redacție să nu intre în acest nou val de conformism, căci e dedicat exclusiv celor bogați pentru ca lumea să vadă cum au ajuns de la cîteva zeci de dolari pe lună la cîteva milioane și apoi să viseze cu ochii deschiși. Cum noi am rămas după decenii cam la nivelul primului salariu, jocul acesta nu e pentru noi! Asta nu înseamnă că nu urmărim și noi evoluția acestei proaspete apucături din virtual. Măcar nu e de tot stupidă cum a fost cea cu găleata de apă rece ca gheața vărsată-n cap... (S. V.)

Foto: L. Muntean

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.