Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE LÎNGĂ STEAGURILE MOMENTULUI, DOUĂ TURTURELE EȘUATE SÎNT ATRASE MAI ALES DE UN ACCESORIU NEESENȚIAL (DAR FOARTE POPULAR) AL GRADULUI DE FERICIRE

 Pe lîngă alte lucruri, gangsterii comit și aforisme, s-ar părea. Unul dintre ele ar fi acesta (făptașul este Al Capone): „Poți ajunge departe cu un zîmbet, dar poți ajunge mult mai departe cu un zîmbet și cu un pistol“. (D. S.)

 Dintr-o emisiune Discovery aflu despre singura companie de criogenie din Europa, înființată de niște transumaniști. Într-un depozit de la periferia Moscovei zac înghețați vreo 60 de oameni (uneori doar capetele sau creierele lor), în așteptarea vieții de apoi, atunci cînd progresele științei le vor permite să se trezească în propriul lor corp sau în hard-ul vreunui computer. Nu știu cît costă serviciile companiei, însă în depozit sînt arborate steagurile națiunilor din care provin actualii clienți și descopăr, cu surprindere, lîngă steagul Japonei și cel al Elveției, pe cel al României. Nu mă pot abține să mă întreb: cine, cine o fi acolo? Corneliu Vadim Tudor? Sergiu Nicolaescu? Apoi mă trăsnește un gînd năstrușnic: dragi tovarăși și prieteni, l-am găsit! Nu era în Cuba. (A. P.

 „Mă tem că nu mă interesează persoanele trans. Sper că sînt fericite și că oamenii le tratează cu bunătate. Momentan mă preocupă mai mult fragilitatea democrației în State, corupția din UK, decăderea presei britanice, denunțarea brutalității Poliției…”, a scris pe Twitter comediantul John Cleese, devenind astfel „transfobul” momentului. (M. C.)

● Minunea de Crăciun, Campanie de Crăciun, Speranță de Crăciun, Borcănele de Crăciun, Clopoței de Crăciun, Un Crăciun la Viena, Dragă Moș Crăciun, Dragoste la Cabana Renilor, Două turturele, Crăciun pe Aleea cu caprifoi, Scrisori către Moșul, Crăciun la Teatrul Majestic, Crăciunul de după colț, Povestea nașterii 2 – Pericolul din iesle. Sînt doar cîteva dintre filmele pe care le puteam vedea pe postul Diva încă din luna noiembrie. Ce mai rămîne de zis? Vă urez Crăciun fericit! (A. P.)

● Pif se întoarce! După încercările (semi)eșuate de resuscitare din 2004, 2015 și 2018, Pif revine în formă tipărită. Primul număr din noua serie a apărut săptămîna trecută și conține șase BD-uri inedite, cîteva povești apărute deja în seriile anterioare, o cronologie a lui Pif, cu portrete realizate de toți cei 16 desenatori ai săi de la Arnal încoace, BD cu Placid & Muzo, un BD Rahan de șase pagini și – noutate! – reportaje și interviuri, deci o componentă jurnalistică. Gadget-urile (adică surprizele) sînt și vor fi eco: promisiunea revistei e să nu mai folosească plastic! În noua serie, intitulată Pif le Mag, revista apare trimestrial în 84 de pagini. Tiraj: 120.000 de exemplare. Cred că e prima veste de anul acesta care inspiră optimism. Cu Pif, începem să avem din nou încredere în print. (M. M.)

● O specie de greier de pădure folosește frunzele unei plante pentru a-și amplifica sunetul, fiindcă doar așa îi cresc șansele de împerechere. Femelele de Oecanthus henryi sînt atrase mai ales de masculii care scot sunete puternice și au corpuri mai mari, astfel că cei care sînt mai mici și mai puțin vocali își cresc șansele doar folosindu-se de frunze. Masculii molfăie și găuresc frunzele unei plante din specia umbelifere, își pun apoi corpul prin mica gaură, iar frunza îi ajută să-și amplifice sunetul, crescîndu-le mult șansele de a atrage femele dacă fac „serenade” mai spectaculoase. Cercetătorii au observat că practica este mult mai des întîlnită la greierii cu „glas” mai subțire și la cei de mici dimensiuni, o concluzie fiind că cei mari și „vocali” nu au nevoie de acest „artificiu” tehnic. La Fontaine ar putea scrie o fabulă cu greierii scunzi care vor să aibă 1,90 metri. (A. M. S.)

 Furtună într-un pahar cu ceai! După pandemia de coronavirus, o nouă criză zguduie China. Nu se mai găsesc Cháhú shéng („șnururi de ceainic”). E vorba de sforicica folosită de chinezi ca să lege capacul fragil al ceainicului de toarta vasului, pentru a-l feri de căzături sau lovituri accidentale – un accesoriu neesențial, dar foarte popular în lumea băutorilor de ceai din China. Noroc că pe YouTube au apărut o mulțime de filmulețe care te învață cum să împletești un astfel șnur de unul singur. (M. P.)

 E de remarcat că, într-un clasament al gradului de fericire, finlandezii ies în ultima vreme pe primul loc. În același timp, e de observat că Finlanda se află pe un loc fruntaș și în topul sinuciderilor pe cap de locuitor. Carevasăzică, printre finlandezi, dacă nu ești fericit, mai bine te sinucizi. Sau poate că oamenii de acolo se sinucid într-o fericire. (A. M.)

CÎND CUMPERI VORBE SIMPLE, A ȘAPTEA PROTECȚIE ELIMINĂ EVOLUȚIA 

 Cînd cumperi o locuință a unui fost contrabandist trebuie să îți asumi consecințele. De exemplu, să găsești zeci de sticle de băutură ascunse în pereți și în pardoseală. Doi tineri din New York, care au achiziționat o casă construită în 1915 și au început să o renoveze, au dat peste o comoară de 66 de sticle de whisky din timpul prohibiției, bine pitite. Sticlele erau învelite în paie și hîrtie, grupate în cutii, și conțineau un whisky scoțian care încă există pe piață. Doar nouă sticle s-au păstrat intacte, restul erau deteriorate sau doar pe jumătate pline. Una dintre ele valorează acum în jur de 1.000 de dolari, iar ofertele doritorilor i-au copleșit pe noii proprietari. Ei au declarat că vor păstra o singură sticlă și o vor degusta cum se cuvine. (A. A. D.)

 În Piața Amzei, un afiș lipit rudimentar, la începutul unor scări care coboară, m-a făcut să mă gîndesc că niciodată, cu orice fel de discurs ar fi folosit, în ciuda oricărei puteri de persuasiune pe care ar fi avut-o, nici un coach motivațional n-ar fi avut o putere mai mare de a convinge pe cineva să meargă pe un drum ca acele vorbe simple, scrise de mînă, pe o foaie de hîrtie: „Toaleta jos. Pe scări… Mult stînga… Mai coborîți o dată”. (S. G.)

 Cu doamna Jacinda Arden (ca prim-ministru) la cîrmă, Noua Zeelandă a devenit, în urma unui referendum, a șaptea țară din lume unde este legală moartea asistată a celor bolnavi în fază terminală. Un referendum am avut și noi... (M. C.)

● Dʼale COVID-ului: compania aeriană rusească Aeroflot a anunțat că va aloca locuri speciale pasagerilor care refuză să poarte mască de protecție. Măsuri „democratice” în vremea virusului. (A. M. S.)

● În traducerea franceză a unui articol despre votanții lui Trump din rîndul grupurilor minoritare, „Blacks, Hispanics and Muslims” e tradus prin „hispaniques et musulmans”, fără picior de noirs. Un caz de precauție extremă, în care teama de discriminare îi elimină pe discriminați. (M. P.)

 O nouă apucătură vine pe Twitter ca o maree în plin flux: oamenii bogați postează primul lor salariu și vîrsta la care l-au încasat. Obiceiul are mare succes în Asia deocamdată, unde industriași, politicieni, vedete de Bollywood sau sportivi celebri postează suma și vîrsta. Îi rog pe colegii mei de redacție să nu intre în acest nou val de conformism, căci e dedicat exclusiv celor bogați pentru ca lumea să vadă cum au ajuns de la cîteva zeci de dolari pe lună la cîteva milioane și apoi să viseze cu ochii deschiși. Cum noi am rămas după decenii cam la nivelul primului salariu, jocul acesta nu e pentru noi! Asta nu înseamnă că nu urmărim și noi evoluția acestei proaspete apucături din virtual. Măcar nu e de tot stupidă cum a fost cea cu găleata de apă rece ca gheața vărsată-n cap... (S. V.)

Foto: L. Muntean

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.