Vorbitul pentru alţii

Publicat în Dilema Veche nr. 538 din 5-11 iunie 2014
Dialoguri întrerupte jpeg

Am participat recent la una dintre şedinţele Grupului de lectură „Calderon“, şedinţă la care studenţi, avocaţi, profesori sau simpli cititori au vorbit despre studiul lui Titu Maiorescu, „Oratori, retori şi limbuţi“. A fost prima dată cînd m-am întîlnit cu entuziasmul, priceperea, umorul, farmecul, vorba curată şi corectă a celor de la Calderon şi nu mi-a părut rău. Dimpotrivă: într-o vreme în care ţara arde de nepricepere, ignoranţă, corupţie, brutalitate, cîţiva oameni, adunaţi la BCU să vorbească despre cărţi, personaje, autori şi fapte excepţionale, aduc normalitatea mai aproape.

Revenind, însă, la subiectul propus de organizatori, pornind de la cartea lui Maiorescu, şi anume discursul public de ieri şi de azi, am de făcut următoarele observaţii: mai întîi, felul în care se vorbeşte astăzi, în văzul tuturor, fie în mass-media, fie în Parlament sau în orice alt loc unde există dezbateri publice, pare grav afectat de două sau trei maladii:

Există o confuzie între privat şi public, intens întreţinută de mass-media, pentru rating. Ziarele, televiziunile, instituţiile ne invită cu surle şi trîmbiţe la dezbateri de idei şi proiecte, dar, în locul lor, primim, în cel mai bun caz, o tacla de Cişmigiu. Nu idei se iau la mărunţit, ci emoţii tari, amănunte stînjenitoare, experienţe personale irelevante şi stingheritoare, ghionturi în ficatul adversarului, glume de partid, ironii grosolane etc. Orice, dar absolut orice poate fi şi este transformat într-o discuţie din faţa porţii, cu ochii la stradă: legi fundamentale, proiecte de revigorare economică, reforma din învăţămînt, producţia de grîu sau lipsa autostrăzilor.

Există un amestec, în dezbaterile sau discursurile publice, de profesionism şi amatorism, la fel, bine întreţinut de cei care le organizează. Vrei să te lămureşti cum e cu Uniunea Europeană sau la ce e bună taxa pe stîlp? Vei primi păreri, indignări, iritări, idei răzleţe, ba de la un profesor de matematică, ba de la un actor. Vrei să ştii cum e cu reforma în învăţămînt? Va trebui să te mulţumeşti cu oftatul unui inginer sau cu suspinele unui sindicalist. Finanţistul nimereşte într-o dezbatere despre adolescenţi, agricultorul – într-una despre manualele de religie, psihologul dă diagnostice într-o emisiune de divertisment, iar deputatul vorbeşte despre divorţurile din lumea mondenă.

Orice discurs presupune o construcţie raţională, care porneşte de la mesajul pe care vrei să-l transmiţi, de la auditoriul căruia i te adresezi şi de la contextul în care te mişti. Discursurile auzite în spaţiul nostru public nu au nuanţe: ele par a-şi descoperi mesajul pe parcurs, profilul celor care le ascultă este cu totul vag şi neesenţial, construcţia lor porneşte mai curînd din rărunchi decît din minte. 

În întîlnirea de care am vorbit mai sus, am văzut şi am auzit studenţi cu o bună argumentaţie, întrebări esenţiale şi la obiect, replici bine gîndite, interes pentru dialog. Mă bucur că nu sînt lăsaţi de izbelişte. Şi că sînt chemaţi, din cînd în cînd măcar, să dea alt chip, mai adecvat, mai curat, dialogului din spaţiul public. Lăsaţi şi copiii, copiii ultimelor clase de liceu, să participe la asemenea întîlniri!

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.