Vești bune de pe „frontul“ educației

Publicat în Dilema Veche nr. 755 din 9-15 august 2018
Vești bune de pe „frontul“ educației jpeg

Am ascultat-o de cîteva ori pe doamna Daniela Vișoianu, președinta Federației Coaliția pentru Educație, vorbind despre educație, învățămînt, manuale, profesori și discursul său mi s-a părut cu totul remarcabil: în general, în spațiul public românesc, orice dialog despre școală se termină în cheie pesimistă, cu nuanțe de resemnare și/sau disperare. Învățămîntul e slab, profesorii sînt prost plătiți, manualele sînt rare și prost făcute etc. Doamna despre care vorbesc propune soluții, pune umărul, creionează structuri de recuperare a anilor pierduți cu reforme eșuate, pe scurt, pare hotărîtă să întrerupă cercul vicios al reproșurilor inutile, politizate, al vinovățiilor oculte și al conspirațiilor vide, și să configureze hărți și trasee utile pentru învățămîntul românesc.

Nu e singură, în acest demers. Federația Coaliția pentru Educație a adunat cîteva ONG-uri profesioniste, care își propun să ajute la îmbunătățirea educației din școli: asociații pentru copii aflați în dificultate, inițiative pentru aducerea, în școli și licee, a unor ore de dezbatere, oratorie și retorică, organizații care oferă cursuri de pedagogie și management educațional, fundații care sprijină studenții și tinerii aflați la început de drum pe piața muncii etc.

Proiectele propuse de această fundație în domeniul educației oferă o imagine destul de clară despre felul în care membrii ei se gîndesc să dea o mînă de ajutor, acolo unde cei mai mulți doar comentează steril: ea a inițiat dezbateri publice privind formulele cele mai eficiente de formare inițială a profesorilor, dezbateri la care au participat reprezentanți ai celor mai importante instituții și organizații din educație; a deschis, de asemenea, o platformă pentru ca propunerile și inițiativele de restartare a învățămîntului să devină vizibile, dar, mai ales, să coaguleze interesul și responsabilitatea tuturor celor implicați în educație (părinți, elevi, directori, studenți, universități, minister); a construit programe care să formeze experți în educație sau în monitorizarea politicilor publice privind educația.

Multe sînt motivele pentru care învățămîntul românesc stă prost, după aproape treizeci de ani de încercări nereușite de a-l reforma, în libertate deplină, fără alte opreliști în afara incompetenței, a corupției, a indiferenței. Dar cred că una dintre principalele cauze este pasivitatea din partea celor care sînt direct legați de școală, educație. Am ajuns să credem, cei mai mulți dintre noi, că nu mai e nimic de făcut, că soluțiile de salvare nu pot fi decît individuale, conjuncturale, că putem garanta succesul copiilor noștri doar descurcîndu-ne pe cont propriu. Drept care, orice protest ni se pare inutil, orice inițiativă comunitară – derizorie, orice încercare – rezervată eșecului. Așa ajung în fruntea ministerului și a altor insituții publice care hotărăsc destinul educației inși care, într-o societate normală, n-ar depăși anvergura unui șef de depozit auto.

Poate că primul pas spre revigorarea speranțelor în educația românească ar fi acela de a fi mai atenți, mai receptivi la inițiativele mici, private, în loc să consumăm timp, bani, nervi, iritări așteptînd în zadar mari gesturi de la mari oficialități. Nu știm, încă, ce succes va avea Fundația Coaliția pentru Educație. Nu știm cîte dintre programele de formare a profesorilor vor face ca școala să devină mai eficientă. Nici cîte dintre rapoartele despre starea învățămîntului vor fi luate în serios de societatea civilă, dar mai ales de găștile ministeriale. Dar misiunile pe care și le asumă sau proiectele pe care vor să le dezvolte par o soluție mai realistă de salvare a școlii, decît o „minune“ care să ne scape de Valentin Popa și de urmașii lui. 

Maria Iordănescu este psiholog.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Cât de bogați erau pe vremuri bucureștenii: Povestea unei fotografii de pe Calea Victoriei, din anii 60, virală pe internet. „Ce e cu îmbulzeala asta?”
O fotografie din vechiul București, de pe Calea Victoriei, a trezit sentimente contradictorii printre bucureșteni. Cei mai mulți au privit-o cu nostalgie, în timp ce alții, la fel de curioși, au căutat să afle povestea ei, dar și cât de bogați erau odată bucureștenii.
image
Ianis Hagi, bosumflat după România – Belgia: întrebarea la care a refuzat să răspundă
Decarul naționalei a avut, deocamdată, un turneu șters în Germania.
image
Cât costă o porție de hamsii cu usturoi în Vama Veche. Prețul surprinzător de mare la început de sezon
Litoralul românesc este mai scump decât multe destinații turistice din Bulgaria, Turcia sau Grecia.

HIstoria.ro

image
Care a fost singurul trofeu european câștigat de o echipă națională de fotbal a României?
Pe 29 aprilie 1962, aproape 80.000 de spectatori au ținut să fie prezenți la finală, pe „23 August”.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î