Veselia obligatorie

Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
Oameni pe stradă jpeg

Am asistat deunăzi la o discuţie cu accente dramatice între două doamne. Se plîngeau una alteia de abundenţa de nunţi din vara asta, la care erau obligate să meargă. „Dragă – zicea una dintre ele – mi se duc peste zece milioane dintr-un foc!“ Ceea ce ar fi trebuit să fie un motiv de bucurie pentru doi oameni care se însoţesc şi apropiaţii lor devenea o enormă sursă de stres. O încrengătură de cutume şi tabuuri sociale făcea ca nişte zeci de suflete – deopotrivă gazde şi invitaţi – să se uite adînc în portofele, să facă împrumuturi, să organizeze diverse şi să-şi croiască rochii.

Căci o nuntă cinstită, una care să nu işte mai multe comentarii decît e cazul, are cîteva puncte fixe. Un restaurant. Care, după putirinţa mirilor şi socrilor, poate fi, de pildă, într-unul din cluburile de pe malul Herăstrăului, într-un hotel scump sau într-una din halele alb termopanate prin cine ştie ce cartier. Sau pe stradă, la cort. Oriunde va fi organizată paranghelia, imposibil de ratat însă modelul de scaune. Toate vor fi îmbrăcate într-un soi de huse cu nişte îndoielnice funde imense legate la spate. Pare că fiecare mesean aşezat are dosul împachetat ca un cadou de Crăciun. Culoarea huselor variază în funcţie de hachiţele miresei, de culoarea rochiilor domnişoarelor de onoare sau de inventivitatea coloristică a firmelor care organizează astfel de nunţi. Căutaţi – dacă aveţi un moment liber – firmele astea pe Internet.

Limbajul dulceag, lemnos şi vag agramat, pretenţia de stil şi pozele afişate vă vor stîrni probabil niscai zîmbete. Iacătă ce zice una dintre firmele astea care-şi prezintă oferta de decoraţiuni pentru nuntă: „Fîntîna de ciocolată este un produs inovator care crează un plus de rafinament nunţii dumneavoastră. Este perfectă pentru fructe, bezele, cookie-uri sau covrigei“. Sub acest text, o fotografie cu o mireasă grăsuţă într-o rochie mulată din care izbucnesc nişte braţe sugrumate moaie sfielnic o căpşună pe băţ în ceva ce seamănă cu un vulcan noroios de la Buzău. Mireasa are pe cap o pereche de pene zburlite.

Sînt apoi oferte pentru nunţi tematice. „Nuntă ca în basme“, „nuntă în stil mafiot“, „nunta fantasy-Lord of the Rings“ (aşa ceva chiar mi-aş dori să văd) şi, desigur, nunţi subacvatice. În fotografia însoţitoare nu-ţi dai prea bine seama ce se întîmplă: o mireasă cu o cuşmă roşie are obrajii umflaţi şi scoate nişte bule pe gură, iar mirele mai are puţin şi pare că moare. Se vede şi vîrful unui alt cap, chel. Naşul, pesemne.Alţii oferă baloane. Smocuri, mănunchiuri, solitare, albe, colorate, metalizate, cu heliu sau fără heliu. Tuşa de rafinament: două inimi imense făcute din baloane prinse împreună de un alt şirag de balonaşe mai mici care par a întruchipa o verighetă. Înduioşător un îndemn de la una din firmele organizatoare: „Credem că prima zi a vieţii noastre împreună va fi mai frumoasă dacă voi ne veţi permite să ne ocupăm de organizarea celui mai frumos eveniment“. Un menaj à trois: mirele, mireasa şi firma de nunţi, pururea împreună carevasăzică.

Cine doreşte poate comanda sculpturi în gheaţă. Am văzut că sînt cerute teribil de des lebedele. Apoi aranjamentele florale. De regulă, pentru masa mirilor se face o piramidă vegetală extrem de elaborată, în spatele căreia îţi poţi mînca nevăzut şi netulburat sarmalele.

Cît despre meseni, ăsta e subiect de altă poveste. Nicăieri tipuri mai deosebite strînse laolaltă. Veri invazivi de gradul al treilea în cămăşi albe cu mîneci scurte şi mătuşi stilate retrase. Rude-femei pe care nu le-ai mai văzut în viaţa ta în bluze cu animal print, permanent şi şlapi negri care toacă mărunt o horă. Rude-bărbaţi cu burţi maiestuoase, palme mari şi pantofi maro împletiţi. Verişoare în lame. Colege de serviciu în tafta. Beţivi apoşi care te pupă umed pe obraz. Dizeuza care-ţi cîntă lîngă masă privindu-te cum mănînci şalău. Şi mai ales mireasa tristă care dansează cu un aer împietrit. În coafura ei betonată de fixativ nu se clinteşte nici un fir de păr. E obosită moartă.

Selma Iusuf
este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

14432651257 2f5a92d0bd k jpg
Pădurea și parcul
Acolo, în pădure, realizezi că tu ești un musafir, primit acolo cu îngăduință, și că este cazul să nu rămînă urme ale trecerii tale.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce urăsc statul român?
Profesorul Aurel Romilă, care a murit recent, spunea că cele mai multe dintre bolile psihice ni se trag de la societatea în care trăim.
p 19 jpg
Mizele vulgarității
O miză a vulgarității ar fi vizibilitatea, tradusă prin „rating” – și e suficient să ne uităm la rețetele emisiunilor de așa-zis divertisment de la televiziunile comerciale românești, pentru a înțelege de ce este atît de mult folosită.
p 20 Sfintul Serafim din Sarov WC jpg
Delir cu complicaţii religioase
Nu e oare de rîs scenariul fantast al „războiului sfînt” împotriva unui Occident care ar ameninţa, cu otrava lui, bastionul rus, refugiu al valorilor tradiţionale?
Theodor Pallady jpeg
Interludiu confesiv
Fetișul desacralizării a devenit atît de tiranic încît nu mai permite nici veracitatea blasfemiei sau defularea ironică.
Zizi și neantul jpeg
Setea
Siropul, de altfel, combinat cu apă de la chiuvetă, era unul din deliciile aleatorii ale copilăriei mele.
p 24 M  Plesu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
Cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa?
Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?