Un paradox al democrației

Constantin CODREANU
Publicat în Dilema Veche nr. 804 din 17-23 iulie 2019
Un paradox al democrației jpeg

Am în vedere „democraţia“ aceasta, pe care o trăim de trei decenii. Mulţi dintre noi am trăit şi alte democraţii, aşa cum a fost aceea numită socialistă sau populară. Un alt fel de democraţie se numea „burgheză“, în antagonie cu cea socialistă. Toate democraţiile, de oricare tip ar fi ele, îşi zic a fi „putere a poporului“. Ce fel de democraţie trăim noi acum, în ţara noastră, nu ne spune nimeni. Eu aş numi-o „democraţie algoritmică“ sau „frustrantă“ sau neoromânească, alergică la meritocraţie, dar cu mult apetit spre cumetrie. Cititorul să nu se aştepte, în rîndurile ce urmează, la cine ştie ce expunere academică cu substanţă filozofică sau sociologică. Eu sînt un om de aproape nouăzeci de ani, fost profesor universitar de Fizică. Sper să mă fac înţeles analizînd un singur eveniment „democratic“: alegerea preşedintelui României.

Conform art. 81, alineatul 2 din Constituţie, este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale. Deci, dacă votează un milion de cetăţeni, devine preşedinte candidatul cu 500.001 voturi, iar candidatul, cu 499.999 pierde. Un vot „ia totul“! Şi asta în condiţiile în care nu se iau în considerare erorile „voluntare“ şi „involuntare“ din procesul de numărare a voturilor.

Tot în acest articol, dar în alineatul 3 citim: „În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi“. Deci, dacă avem un milion de votanţi, cîştigător este candidatul care are un număr de voturi mai mare cu unul, faţă de cel de al doilea candidat. Cel ce cîştigă este preşedintele României timp de cinci ani, datorită unui singur vot în plus faţă de celălalt candidat. Astfel, 500.001 cetăţeni ai ţării se bucură, iar restul, pînă la un milion, trăiesc un profund şi continuu sentiment de fustrare. Fenomenul este cu atît mai profund cu cît preşedintele ales nu respectă cerinţele Constituţiei, adică să dovedească imparţialitate partinică, să medieze între forţele politice, să fie preşedinte al tuturor românilor.

Am o idee despre cum am putea ieşi din acest impas, fără să fiu de acord cu sentinţa dată de Churchil: democraţia noastră are multe defecte, dar alta mai bună, nu avem. Ba avem!

Votul din al doilea tur de scrutin să nu aleagă „unul din doi“, ci să determine doar durata mandatului fiecăruia dintre cei doi candidaţi, în funcţie de procentaj. Din experienţa de pînă acum se poate observa că diferenţa dintre numărul de voturi pentru cei doi candidaţi este de doar cîteva procente. A fost ales preşedinte chiar şi candidatul care a avut doar cîteva mii de voturi în plus faţă de celălalt, poate chiar în limitele erorii.

Aşadar, de exemplu, candidatul care a întrunit 60% din totalul de voturi va fi preşedinte o durată de 60% din cei cinci ani ai mandatului, adică trei ani, urmînd ca al doilea candidat, cu 40% din voturi, să fie preşedinte doi ani. S-ar impune totuşi o limită: nu se admite o durată parţială de mandat mai mică de un an. Istoria postdecembristă ne arată că este aproape imposibil ca unul din cei doi candidaţi să obţină 80% din voturi. Procedura sau, de ce nu, solemnitatea de schimbare a preşedintelui ar urma să fie stabilită prin lege.

Consecinţele sînt multiple şi, după cum cred eu, ele sînt pozitive. Enumăr doar cîteva, fără a le explicita, întrucît mi se par evidente: stimularea participării la scrutin, eliminarea totală a frustrării minorităţii, concurenţă pozitivă în prestaţia celor doi preşedinţi, în perspectiva următorului scrutin prezidenţial, calmarea atmosferei politice din ţară, ceea ce înseamnă sănătate pentru popor.

Dacă această propunere, în urma unei dezbateri publice, îşi va găsi loc într-o Constituţie revizuită, conform legii, România va fi un exemplu de inovare democratică.

Constantin CODREANU
Cluj-Napoca, 9 iulie 2019

Foto: Adevarul.ro

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

incontinenta urinara ginecologie SANADOR jpg
Obiceiul pe care femeile ar trebui să-l evite după 50 de ani, conform ginecologilor
Odată cu înaintarea în vârstă, organismul suferă schimbări naturale, inclusiv în funcția urinară. Pe lângă alte modificări fiziologice, nevoia de a urina frecvent, inclusiv noaptea, devine treptat o constantă, nu doar un episod ocazional.
test jpeg
Puțini oameni rezolvă acest test în doar 15 secunde! Trebuie să mutăm un băț de chibrit pentru a corecta ecuația
La prima vedere pare a fi o provocare destul de simplă, pe care am putea să o rezolvăm în numai câteva clipe. Însă, imediat ce vom privi mai atent la ce ne cere acest test de inteligență, ne vom da seama că lucrurile sunt mult mai complicate decât am anticipat!
ambulanta Fb jpg
Un băiat de 14 ani a ajuns în comă la spital, după ce s-a electrocutat pe un vagon de tren
Un băiat de 14 ani se află în comă, după ce a fost găsit inconştient pe vagonul unui tren din judeţul Suceava, au anunţat, marţi, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.
Hezbollah Liban FOTO Profimedia jpg
Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban, anunță Netanyahu. Înțelegerea va fi aprobată în această seară
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat marţi seară că are un acord în cadrul cabinetului de securitate în vederea unei încetări a focului în Liban, fără a preciza durata lui.
Marine Le Pen si Jordan Bardella FOTO EPA EFE jpg
Cum poate TikTok să influențeze alegerile? Exemplul Franței ANALIZA
TikTok este noul teren de joacă pentru politicieni, în special pentru cei de extremă dreaptă.
bancomat jpeg
Deții un credit la CEC Bank, Banca Transilvania sau Raiffeisen Bank? Pregătește-te să plătești mai mult la final de an. Află cât va crește rata lunară
Vești pentru românii care au rate la bancă! Ai cont la CEC Bank, Banca Transilvania sau Raiffeisen Bank? Ei bine, se pare că anumiți clienți vor avea probleme destul d emari la final de an, care nu pot fi trecute cu vederea.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Follow the money. Contestarea alegerilor încă e posibilă legal
Toată lumea stă stupefiată de rezultatul formidabil obținut de Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor, analiștii și experții în IT caută explicații savante privind maniera în care a folosit algoritmii TikTok, dar nimeni nu pare să meagă acolo unde e sediul materiei: la lege.
china1 jpeg
Sute de turiști vin aici în fiecare zi! „Scara Cerului” se află la o altitudine de peste un kilometru
Fiecare dintre noi ne dorim o experiență unică în vacanță, de care să ne amintim pentru tot restul vieții. Iar un loc incredibil din China ne oferă exact acest lucru, însă dacă cumva avem rău de înălțime, s-ar putea ca această experiență să fie puțin prea extremă pentru gustul nostru!
FOTO Captură video
Călin Georgescu, victimizare publicǎ în douǎ intervenții live și nicio soluție pentru electorat. Prezintǎ voturile obținute ca pe un miracol
Călin Georgescu, candidatul independent în alegerile prezidențiale, a intrat, marți seara, live pe rețelele sociale, unde, alături de soție, a lăsat de înțeles cǎ plasarea lui pe primul loc la alegerile prezidențiale este un miracol.