Un american la Lupeni – interviu cu Dana Bates

Publicat în Dilema Veche nr. 416 din 2-8 februarie 2012
Un american la Lupeni – interviu cu Dana Bates jpeg

Dana Bates împreună cu soţia sa, Brandi Bates, a pus bazele primei tabere de educaţie prin aventură din România – Tabăra VIAŢA – în 1999. În 2000, a înfiinţat Fundaţia Noi Orizonturi, lansînd un model de educaţie prin experienţă pentru tineri, ce avea să devină Programul IMPACT.  În prezent, este directorul executiv al Fundaţiei Noi Orizonturi. De asemenea, este profesor la două universităţi americane, Northwestern (Iowa) şi Gordon College (Wenham, Massachusetts) şi director al programului „Romania Semester”. A absolvit în 1995 Facultatea de Filozofie din cadrul Universităţii Gordon din Wenham, Massachusetts, iar în 2005 a absolvit Masters of Divinity în cadrul Gordon Conwell Theological Seminary. Astăzi, este doctorand în cadrul University of Wales, Marea Britanie, cu cercetarea intitulată The Glory of God is Humanity Fully Alive: Eastern Orthodoxy in Conversation with the Capabilities Approach.   

De unde v-a venit ideea să alegeţi România? De ce? 

Părinţii mei se ocupau de un orfelinat aici; au ajutat o mulţime de persoane. I-am vizitat în România în 1994 şi nu neg că decizia de a lua în considerare, la modul serios, ideea să ne mutăm aici a fost puţin impulsivă. M-am trezit în miezul nopţii şi i-am dat un cot soţiei mele... am trezit-o. Eram implicaţi atunci într-un proiect de educaţie outdoor în SUA şi i-am spus: „Ce grozav ar fi dacă am putea face asta pentru prima dată şi în România!“. Şi aşa a început totul. Cea mai dificilă parte a fost să-mi conving soţia.   

Opţiunea dumneavoastră are vreo legătură cu doctoratul dvs. în ortodoxie, o alegere mai puţin obişnuită pentru un american? 

În acel moment, chiar deloc. Ştiam doar că îmi place să fiu în natură, să fac camping şi exerciţii fizice intense, să fiu în comunitate, să fac conversaţie şi m-am gîndit că ar fi extraordinar să împart toate acestea cu cei care nu au avut şansa să le experimenteze. N-a fost extrem de bine gîndită şi plănuită, dar se pare că această abordare a educaţiei prin experienţă este puternică pentru dezvoltarea capitalului social (valori sociale cum ar fi încrederea, responsabilitatea), pentru acţiunea în comunitate şi încheierea moştenirii postcomuniste de atomizare socială. Şi acestea se realizează nu prin teorie, ci „făcînd“, printr-o abordare practică (learn-by-doing). Cineva spunea: „Pentru a-şi cultiva simţul responsabilităţii, tinerii trebuie să aibă responsabilităţi; pentru a învăţa să le pese, ei trebuie să înfăptuiască acte de binefacere; şi pentru a învăţa să le pese de binele comun, ei trebuie să contribuie la acesta“ (Thomas Lickona). Acesta este unul dintre citatele mele preferate şi surprinde esenţa întregului concept de învăţare prin experienţă pentru a servi binelui comun.   

Vizitarea României a influenţat decizia doctoratului sau a fost viceversa?  

Nu aveam nici un fel de interes sau cunoaştere faţă de ortodoxie pînă să mă mut în România. Dar voiam, de asemenea, să studiez bine România, aşa că am început să citesc şi, avînd o pregătire în filozofie şi teologie, nu mi-a fost prea dificil (cu toate că scrierile lui Stăniloae constituie o adevărată provocare). Sînt creştin, dar nu eram deloc interesat să „schimb“ religia cuiva, ci mai degrabă să urmez porunca iubirii şi să încerc să înţeleg schimbarea socială prin ştiinţele sociale. Am început să-l citesc pe Stăniloae şi m-am îndrăgostit de stilul lui de teologie ce subliniază că drumul spre Dumnezeu este atins prin iubirea aproapelui. Este o teologie care accentuează cele două porunci: iubeşte-l pe Dumnezeu şi iubeşte-ţi aproapele. Am văzut, astfel, şi multe căi de a integra ortodoxia răsăriteană şi ştiinţele sociale. Am perceput teologia lui Stăniloae ca pe un cadru superior oricărui altuia pentru a motiva şi a atribui un raţional teologic muncii de dezvoltare comunitară în care eram deja implicat. Pregătirea mea protestantă punea prea mult accent pe prima poruncă, o neglija pe cea de-a doua şi, prin urmare, nu oferea un sens acţiunilor pe care le întreprindeam în munca mea de dezvoltare comunitară. Cu ortodoxia, am simţit că am ajuns în sfîrşit acasă.  

Doctoratul meu îşi are o rădăcină în ortodoxia răsăriteană şi una în ştiinţele sociale/umaniste. În principiu, în Occident, teologia şi ştiinţele umane au luat-o pe căi separate, deoarece graţia divină şi natura sînt văzute adesea ca fiind în opoziţie. Ortodoxia răsăriteană are puterea de a construi o punte între aceste două domenii, între Atena şi Ierusalim, ca să zicem aşa.   

De ce aţi ales Lupeniul ca loc în care să trăiţi şi ca sediu al fundaţiei dvs.?    

În mare parte datorită apropierii de Parcul Naţional Retezat.  

Cum vi s-a părut comunitatea de acolo?       

Foarte suspicioasă la început; ne priveau ca pe nişte extratereştri. Toată lumea ştie că Valea Jiului este o zonă dificilă. Sînt oameni decenţi, simpli, acolo. După o perioadă lungă petrecută la Lupeni şi după înfruntarea mai multor „intemperii“, oamenii vin acum şi îmi strîng viguros mîna, spunînd „cu respect“. Ştiu că sîntem aici pe termen lung şi că plănuim să ne petrecem restul vieţii în România.  

Cum v-au primit?   

În multe feluri. La început am făcut echipă cu salvamontiştii, şi asta nu a decurs prea lin, s-a terminat cu un proces foarte lung pe care noi l-am cîştigat. Şeful de acolo fura bani de la noi prin tot felul de metode; una din ele era ca el (şi contabilul nostru) să ne spună că sîntem investigaţi de Garda Financiară. Fabricau documente false şi au mers atît de departe încît ne-au spus că persoane din încăpere (îmbrăcate în costume negre) sînt de la Gardă şi ne-au păcălit să plătim „mai puţin şi mai repede“. Eram destul de naivi pe atunci, acum cunoaştem trucurile de genul ăsta; am fost „botezaţi“ într-ale corupţiei prin 2000-2003. Acum ştim ce înseamnă „a fi isteţ ca un şarpe“. Înseamnă să cunoşti armele inamicului tău (şarlatanie machiavellică), chiar dacă tu, la rîndul tău, nu le-ai folosi niciodată.  

S-a schimbat ceva acolo în momentul de faţă?  

Da, lucrurile cu siguranţă s-au îmbunătăţit. Sînt mai multe parcuri, sînt (relativ) mai puţini cîini vagabonzi, mai multe flori, mai puţine priviri ostile, drumurile sînt mai bune, avem legume şi fructe iarna; în zona de schi din Straja e zăpadă acum; lucruri minore, dar care contează. Şi oamenii încep, încet-încet, să realizeze că este nevoie să ia iniţiativă şi că nu pot aştepta să facă statul totul.   

Dar în relaţie cu dvs.?

Am reuşit să ne mutăm din apartamentul de la bloc într-o casă la ieşirea din oraş, lîngă rîu. Această mutare ne-a schimbat viaţa într-un mod major. (Eu sînt de părere că blocurile sînt un pic dezumanizante. Nu acesta era scopul lor?) Trăim alături de ţărani şi ei sînt oameni minunaţi şi interesanţi. Avem produse locale: miere, păstrăv, ţuică; ocazional, cîte unul dintre ţărani apare noaptea tîrziu la uşă, cerînd o ţigară sau o gură de palincă. Şi acestea sînt lucrurile care dau savoare vieţii. Fiica noastră, Briana Jelsa (6 ani), merge la grădiniţă. Am fost foarte impresionaţi de spiritul şi devotamentul cadrelor didactice (în special după reducerile salariale). Sînt oameni nobili şi primesc o doză de speranţă ori de cîte ori îmi duc fiica la şcoală şi văd entuziasmul şi devotamentul acestora. Bravo lor! 

Cum aţi găsit România în general? 

Iubim România. Cei mai buni prieteni ai noştri sînt români. Nu sîntem nişte fani înfocaţi ai culturii americane. Mi-e ruşine că nu am învăţat limba română mai bine (o folosesc, dar nu fluent), dar acest lucru este o prioritate pe agenda mea, după ce voi termina doctoratul. Din cauza moştenirii comuniste, rolul ONG-urilor şi al societăţii civile nu este susţinut aşa cum ar trebui. Acest lucru face ca munca noastră aici, în România, să fie dificilă din punct de vedere financiar. 

Conceptul de la care porneşte activitatea dvs. mi se pare interesant. Aţi legat teologia ortodoxă de aventură, de viaţa organizată şi responsabilizată în aer liber. Puteţi explica relaţia dintre cele două?

Irineu, Marele Părinte umanist al Bisericii, spunea: „Slavă lui Dumnezeu este omul viu“ – citat care este chiar un subtitlu al lucrării mele de doctorat. Fiind în natură, frumuseţea ei ne trezeşte la bine. Dar nu este vorba doar de aventură; însă aventura şi activitatea în aer liber sînt un catalizator pentru acţiune în numele comunităţii. Aventura în aer liber face să apară scînteia, dar obiectivul este de a-i dezvolta actorii care să lucreze în numele binelui comun. Regula perfectă a creştinismului – definiţia sa exactă, cel mai înalt vîrf al său – este chiar acesta: „să caute ceea ce este în beneficiul tuturor“ – spunea Ioan Gură de Aur. Eu spun doar că, pur şi simplu, activez principii proprii ortodoxiei, care au fost îngropate de zeci de ani de comunism. Biserica timpurie era foarte activistă. Eu doar încerc să ajut tinerii şi societatea să revină la activismul orientat spre binele comun, rezolvînd problemele comunităţii prin strategii cît se poate de practice. Este foarte important de menţionat, în ceea ce priveşte munca noastră la Fundaţia Noi Orizonturi, că lucrăm atît cu biserica, cît şi cu sistemul şcolar. Misiunea noastră este de a oferi programe şi modele de calitate, cu toţi actorii sociali posibili.

Am scris, într-un număr precedent, despre cluburile IMPACT. Ce au reuşit să realizeze, în mod real, participanţii la acestea?

De exemplu, tinerii au construit prima (apoi, şi a doua, şi a treia) toaletă ecologică de la intrarea în Parcul Naţional Retezat. Locul arăta îngrozitor, iar ei au rezolvat această problemă pentru a ajuta turismul din zonă. De asemenea, au instalat limitatoare de viteză în Lupeni şi au obţinut 1500 de semnături, după ce, iniţial, primarul s-a arătat reticent cu privire la proiect. Tinerii din Cluj au convins autorităţile să instaleze o „zebră“ (trecere de pietoni) lîngă o şcoală. Modelul IMPACT, construit de la început în România, e acum aplicat în Republica Moldova, Honduras, în cîteva locuri din Statele Unite şi sîntem în discuţii pentru aplicare şi în alte ţări. Mulţi ne-au spus că este unul dintre cele mai bune modele de dezvoltare pentru tineri, din lume. 

Credeţi că s-a schimbat ceva în ultimul timp în România, şi că dvs. aţi reuşit să schimbaţi ceva? 

„Schimbare“ este un cuvînt complicat şi dificil. Cred că noi – şi experţii din domeniul dezvoltării tinerilor sînt de acord cu asta – am lansat un proces puternic de schimbare: tinerii care devin agenţi ai schimbării, soluţii locale pentru probleme locale, şi acesta este un lucru puternic susţinut de dovezi concrete. Mulţi dintre tinerii care au colaborat cu noi sînt vîrfuri în comunităţile lor şi au plecat să studieze la universităţi importante din străinătate.  

a consemnat Iaromira POPOVICI

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Adevăratele pericole ale României descoperite de un vlogger australian Colaj YouTube Wesda
Vlogger australian în România: „Mi-am riscat viața vizitând Castelul Bran”. Ce spune despre romi, urși și capcane turistice
România, țara urșilor bruni, a miturilor despre Dracula și a peisajelor care îți taie răsuflarea, a fost adesea etichetată drept un loc periculos. Meme-uri care exagerează realitatea, povești alarmiste și prejudecăți adânc înrădăcinate contribuie la această reputație.
pexels aplicatie urmarire fertilitate png
Aplicațiile de urmărire a fertilității, din ce în ce mai populare în rândul femeilor. Acestea vin însă și cu mari riscuri
Un studiu publicat în Marea Britanie arată că din ce în ce mai multe femei care folosesc metode mai „naturale” de prevenire a sarcinii, cum ar fi aplicații de urmărire a ovulației, apelează la avort.
Secventa din Gadjo Dilo jpg
Conflictele barbare care au zdruncinat România după prăbușirea regimului Ceaușescu. Isprăvi tulburătoare, comise pe fondul intoleranței
Entuziasmul cu care era privită România în Occident după Revoluția din Decembrie 1989 a fost umbrit, în scurt timp, de un șir de evenimente tragice care arătau fața intolerantă a românilor, abia ieșiți din epoca regimului Ceaușescu.
Dr Iacob Felix Foto Wikipedia jpg
19 ianuarie: 120 de ani de la moartea medicului Iacob Felix, fondatorul școlii de igienă din România
La 19 ianuarie 1927, s-a născut Romica Puceanu, supranumită regina muzicii lăutăreşti. Tot într-o zi de 19 ianuarie, dar în anul 2015, a murit inventatorul Justin Capră, cel care a realizat prima versiune a „rucsacului-zburător“.
bicicleta, sala de fitness jpg
Cum să ai greutatea ideală fără diete și exerciții chinuitoare. Sfaturile unuia dintre cei mai importanți influenceri în domeniul fitnessului
O viață cu obiceiuri sănătoase este mult mai eficientă decât orice dietă atunci când vine vorba de slăbit. Cel puțin asta susține Ben Carpenter, un important influencer în domeniul fitness-ului. Acesta prezintă câteva sfaturi pentru o nouă viață, fără exces de greutate.
rezervisti jpg
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
Recruții înscriși în programul pentru rezerviști demarat de Ministerul Apărării din Ungaria au început săptămâna aceasta pregătirea. Programul de recrutare „Îmi iubesc țara și o voi proteja” a înregistrat cel mai mare număr de voluntari de când Ungaria a renunțat la serviciul militar obligatoriu.
australian open foto love tennis jpg
Românii au luat cu asalt Melbourne: 3 fete și 3 băieți pe tabloul principal al juniorilor
Dacă la senioare mai contăm doar la dublu pe Gabriela Ruse, pe tabloul juniorilor de la Melbourne sunt mai mulți români.
image png
Relația la distanță, un chin pentru o tânără de 27 de ani: „Cred că se culcă cu fosta lui iubită...”
Se spună că relațiile la distanță reprezintă o mare provocare pentru unul sau chiar ambii parteneri. Totuși, ce este de făcut în cazul în care una dintre părți nu este sinceră și joacă la două capete, încercând în același timp să manipuleze lucrurile în favoarea ei?
vaccin
Creșterea neîncrederii în vaccin - de ce tot mai mulți oameni pun la îndoială rezultatele imunizării
Vaccinurile Covid au salvat foarte multe vieți, dar asta nu i-a determinat pe oameni să aibă mai multă încredere în vaccinare, ci dimpotrivă. Cercetătorii au încercat să afle de ce a scăzut atât de mult încrederea în efectele vaccinării.