Turbanele lui Paskevici
Vineri, 12 ianuarie 1855, ASR prinţul Ivan Paskevici, vicerege al Poloniei şi conte de Erevan, oferea un lunch pentru 36 de persoane, sub îndrumarea celebrului maître A. Heurteux, cu următorul meniu:
Supă de orz perlat à la Princesse
Cremă de sparanghel
Coşuleţe din trufe Lucullus
*
Copane de pui în aspic
Vită à la Godard (cu garnitură de trufe, momiţe de vită, găluşte de pasăre şi creste de cocoş)
Somon Régence
Turbane din fileuri de iepure
Piept de potîrniche cu ciuperci
Pui de raţă feliat, în timbal
Miezuri de anghinare cu glazură de vin Madera
Friptură de fazan şi de clapon cu trufe
*
Şarlotă Condé
Îngheţată moscovită de ananas
Buşeuri aranjate în terase
Îngheţată de alune de pădure cu kirsch şi fructe confiate
În iunie 1854, cu nici un an în urmă, trupele ruseşti conduse de mareşalul Paskevici se retrăgeau, izgonite de turci, în Valahia, după ce asediaseră fără succes, vreme de două luni, Silistra. Grotesca alcătuire a Turbanelor din fileuri de iepure schimonoseşte bravura exasperantă a trupelor otomane şi împlineşte, măcar în farfurie, o fantezie nerealizată: turcii fugind ca iepurii.