Trista poveste a frumoasei Liubov Orlova

Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
Democraţia cititului jpeg

Pe la finele lui mai 2013, probabil că cel mai însingurat şi cel mai bizar loc din lume era un vas de croazieră scăpat din mîinile omeneşti ale samsarilor, undeva, prin Atlanticul de Nord. Vasul se numea „Liubov Orlova“.

Liubov Petrovna Orlova a fost o frumoasă actriţă rusoaică. Născută în 1902, ajunge primul star de cinema recunoscut ca atare în Uniunea Soviectică. Crescută într-o familie de nobili şi devenită apoi preferata lui Stalin, blondei Orlova i s-a prezis, pe cînd era copil, un viitor strălucit. Cel care s-a declarat sigur de succesul ei se numea Şaliapin. Vanitoasei artiste de o rară frumuseţe îi era cumplit de teamă de bătrîneţe şi de moarte. Le-a interzis colaboratorilor să-i dezvăluie vîrsta. A fost probabil printre primele actriţe din Uniune care şi-a făcut operaţii estetice. Se îmbolnăveşte de cancer la rinichi şi moare în 1975. Cu trei ani înainte, o planetă primea numele ei, iar în 1976, la un an de la moartea sa, într-un şantier din Iugoslavia o sticlă de şampanie se izbea inaugural de carena unui frumos vas albastru – „Liubov Orlova“.

Era un vas de croazieră destinat curselor în largul coastelor îngheţate ale Atlanticului de Nord şi ale Antarcticii. Cam patru mii de tone şi cam o sută de metri lungime. Carena sa era ranforsată să reziste blocurilor de gheaţă. Spre deosebire de orgolioasa actriţă, vasul era mai degrabă modest şi funcţional. Turiştii aveau la bord cam tot ce le trebuie, dar condiţiile erau departe de a fi luxoase. Tot la bord, specialişti în flora şi fauna ţinuturilor îngheţate din nord le puteau explica oamenilor cam orice despre vulpile şi urşii polari. Despre muşchii şi lichenii pereni după care scobeau renii sau despre straturile spectaculoase de rocă ale ţărmurilor înalte.

În 2006, „Orlova“ eşuează convingător pe Insula Decepţiei (Deception Island). E salvată de un spărgător de gheaţă spaniol. În 2010, deja obosită şi acrită de lungile ei călătorii, e confiscată în Newfoundland pentru nişte datorii neplătite. Peste doi ani, e cumpărată de o companie care are de gînd s-o ducă, pur şi simplu, la fier vechi. S-o vîndă bucată cu bucată. Prora, pupa, tribordul babordul, vinciurile, elicea, coşul, castelul central – tăiate, cîntărite şi vîndute, la rîndul lor. E remorcată şi se îndreaptă către locul măcelului, undeva tocmai în Republica Dominicană. Pe drum, oceanul o eliberează. Vînturile grozave şi valurile mari rup cablul de tractare. „Liubov Orlova“ scapă singură în Atlantic, undeva pe coastele canadiene. E recuperată de un vas al autorităţilor care s-au temut că „Orlova“ se va izbi de ţărmurile lor şi va revărsa din măruntaie combustibil şi uleiuri poluatoare. Vasul canadian n-o mai aduce la ţărm. O duce departe, în apele internaţionale ale Atlanticului de Nord şi-i dă drumul acolo, ca unei căţele turbate. Se întîmpla prin februarie, anul ăsta.

De atunci, cîţiva au pretins că au mai văzut-o. Zile şi nopţi a bîntuit goală şi rece, locuită doar de mii de şobolani, pe apele neprietenoase ale unui ocean necruţător. Puntea i-a fost izbită de valuri furioase. Vînturi tăioase i-au şuierat prin geamurile sparte ale cabinelor. Mochetele au putrezit. Pe pereţi curge rugina. „Orlova“ a continuat să plutească cu încăpăţînare, ca o fantomă răscolită de gînduri de răzbunare. Din mai, nu s-a mai auzit nimic de ea. „S-o fi scufundat, mai cutreieră ea mările?“, se întreabă deja din ce în ce mai mulţi oameni care au ajuns s-o iubească şi o vor înapoi s-o îngrijească, s-o cureţe, s-o întoarcă în viaţă. Au înfiinţat un soi de club pe Internet şi o caută. Sînt oameni care au călătorit cu ea şi care şi-o amintesc cu drag. „Era un vas mic şi inimos“, spune cineva. „Acolo mi-am cunoscut soţia“, povesteşte altul.

Dar e prea tîrziu. „Liubov Orlova“ s-a sălbăticit. Pluteşte în continuare, îndărătnic, şi plănuieşte să bîntuie visele celor care se mai gîndesc la ea. E deja legendă.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

episcopia tulcii jpg
Ierarhi menționați în scandalul sexual cu deputatul Bălășoiu în prim-plan. Scrisoarea care poate arunca în aer BOR
Numele a patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe apar menționate într-o scrisoare adresată Patriarhului României, în care înaltelor fețe bisericești li se aduc acuzații grave de natură sexuală. Prelații se apără și spun că acuzatorul este un frustrat.
 Mobilizare partiala - rusi trimisi la razboi FOTO Profimedia
Bătaie între soldați și recruți la o bază militară din regiunea Moscova: Poliția Militară a intervenit pentru a calma spiritele
Soldați aflați sub contract și bărbați recent mobilizați pentru război s-au luat la bătaie la baza Alabino, din regiunea Moscova, după ce aceștia din urmă s-au opus confiscării telefoanelor mobile.
elon musk foto profimedia
Dispută între Musk și Zelenski asupra unui „plan de pace” propus de cel mai bogat om din lume
Miliardarul american Elon Musk le-a cerut luni utilizatorilor pe Twitter să se pronunţe asupra unui plan pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, condamnat imediat de ucraineni, inclusiv de preşedintele Volodimir Zelenski.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.