Trei masoni

Publicat în Dilema Veche nr. 490 din 4-10 iulie 2013
Prostănaci de fiecare zi jpeg

S-au revărsat în vagonul de metrou, gureşi ca nişte piţigoi. Erau trei, făceau cît şase. „Mă, Dumitrache“ – zice unul dintre ei, în continuarea unei discuţii începute mai devreme – „ăştia erau ăia, cum le zice, cruciaţii, mă!“ „Aaaa“ – făcură Dumitrache şi al treilea companion, brusc luminaţi, ca de o mare descoperire. „Da, măi“ – continuă primul dintre ei – „cruciaţi din ăia care sînt şi pe la noi. Ăştia, Isărescu, patronu’ ăla de la Rapid...“ „Aaaa, daa“ – ziseră din nou cei doi, un pic mai muiaţi a neîncredere.

Să fi fost cu toţii cam la vreo 60 şi ceva de ani. Toţi trei aveau şepci uşor date pe spate, de canicula bucureşteană şi de cele cîteva beri pe care le băuseră la crîşmă. Izul berilor începuse a adia în vagonul de metrou mai degrabă gol. Am lăsat în poală cartea. Era rost de o altă poveste. Ascultat-am şi privit-am.

Tustrei erau în tricouri cu dungi, cu gulerul în trei nasturi. Mînecile tricourilor fuseseră, evident, călcate milităreşte, de neveste responsabile, din cele care pun fierul de călcat şi pe prosoapele de bucătărie. Doi erau în pantaloni lungi, de stofă gri, cel care vorbea de cruciaţii de la Banca Naţională era în nişte bermude de tataie, cu talia urcată undeva pînă pe la subsuori, în ciorapi albi flauşaţi şi în sandale cu trei catarame pe laturi. Ăsta în bermude privea umbros, prin nişte ochelari cu sticla groasă, şi limba i se împleticea moale – la marginea unei voioşii slab alcoolizate, gata să alunece oricînd spre dăscăleală cu aplomb.

„Da“ – zice – „ăştia sînt foarte puternici. Patronu’ de la Rapid zicea că vrea să plătească datoriile din salariile jucătorilor care iau mulţi bani. Da’ dacă-şi pune mintea, plăteşte el tot, că ăştia-s plini de bani.“ (Aici, discuţia fotbalistică începuse să mă depăşească.) „Cruciaţi... ştii, mă“ – se întoarce uşor pe scaun spre Dumitrache – „ăştia au d-alea, loji.“ „Masoni“ – zice Dumitrache lămurit. „Da, da“ – îl aprobă al treilea nenumit – „masoni, ăia care-s puternici ca catolicii, da-s împotriva ortodoxiei.“ „Aşa, băi, masoni!“ se lumină domnul în bermude. „Cruciaţii erau împotriva musulmanilor“ – se lămuri apoi, singur. „Masoni, da, da.“ Privi cu neîncredere în jur. Pe scaune, doi indiferenţi butonau la telefoane, o bătrînă fojgăia în nişte plase, un bodyguard rezema plictisit o bară, iar eu eram stană de piatră, cu privirile în podele. Nici o primejdie.

„Ăştia învîrt lumea“ – continuă voiosul în bermude, liniştit că nici un serviciu secret nu-l ascultă. Al treilea, nenumitul, completă: „Păi, cum să nu învîrtă, nea Tudorele, că ăla de la Rapid are crîşme, crame, dă banii la lopată. Am văzut poze cu el, să vezi case, să vezi mese, cu porci întregi pe ele...“ „Lasă, băi, că masonii ăştia-s mai subtili“ – se băgă şi Dumitrache. „Ce porci, ce mese?!“ „Îţi dau cuvîntul meu că am văzut pozele“ – sări nenumitul. Liderul în bermude ţîţîi nervos. „De parcă ştiţi voi, bă, lasă“ – mai zise a lehamite, dînd din mînă.

E sigur că cei trei se cunoşteau bine şi petrecuseră, înainte de discuţia asta în metrou, cîteva ore bune la ceva halbe de bere rece. Dumnezeu ştie ce or fi discutat şi acolo; aş fi dat orice să fi stat lîngă masa lor. Fotbal, religie, politică, finanţe, cursul leului. Or fi ieşit de la serviciu, or fi fost pensionari proaspeţi – păreau genul de ceva personal tehnic cu muncă de birou. Dintre cei care citeau cu regularitate, pe vremuri, Almanahul Anticipaţia sau Magazinul istoric. Păreau genul de strategi care fac schema bătăliei de la Waterloo, cu scobitorile pe masă. Hoinari cu Dacia plină de conserve, duşi cu cortul, verile, prin cine ştie ce albie de rîu de munte. Pescari, cu siguranţă. Neîndoios, microbişti. Privitori neobosiţi de BD-uri date obsesiv în reluare la televiziuni. Făuritori de teorii ale conspiraţiei. Patrioţi.

Bermuda s-a ridicat să coboare. „Pa, băieţi“ – zice. „See you tomorrow.“ Şi începu să rîdă de întorsătura englezească pe care o dăduse discuţiei la final. „Goodbye!“ făcură ăilalţi doi, rîzînd. Voiosul în bermude se mai întoarse o dată pe călcîie: „I’ll be back!“ Uşile metroului se închiseră, fîşîind uşor în urma lui.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Alla Pugaciova FOTO Twitter
Cel mai mare star pop sovietic, despre susținătorii lui Putin: „Niște lachei care s-au transformat în sclavi”
Artista Alla Pugaciova le-a transmis, marți, un mesaj dur celor care au atacat-o pentru poziția sa față de războiul pe care președintele rus Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina.
WhatsApp foto shutterstock
WhatsApp vrea să interzică o funcție folosită de milioane de utilizatori
WhatsApp vrea să interzică utilizatorilor de iPhone și android o funcție folosită de milioane de oameni, pentru a proteja confidențialitatea datelor.
Annalena Baerbock FOTO EPA-EFE
Germania declară încheiată chestiunea reparațiilor de război cerute de Polonia
Ministrul german de Externe a repetat marţi, la Varşovia, că chestiunea reparaţiilor Poloniei pentru cel de Al Doilea Război Mondial este „închisă", relatează AFP.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.