Tocană de miel ca la Philadelphia
„«Chiar ţi-e foame?» a mormăit Corey. «Credeam că trăieşti doar cu alcool.» «Organismul are nevoi diverse», zise Carp, uitîndu-se cu jind la o farfurie plină cu tocană de miel, pe care chelneriţa tocmai i-o aducea unui client; o strigă: «Terese, cît costă tocana?» «35 de cenţi.» «Cu pîinea inclusă?» «Evident.» «Excelent», spuse Carp, «excelent în toate privinţele! Doar că» – şi se întoarce spre Corey – «îmi lipsesc fondurile necesare.» Corey suspină. O cheamă pe Terese şi îi spune să-i aducă lui Carp o porţie de tocană. (…) Terese se întoarce cu tocana şi cu pîinea. Carp ia furculiţa, ţinînd-o cu degetul mic ridicat graţios, gustă din tocană şi dă din cap apreciativ. Mai ia apoi o gură şi se încruntă competent, ca un gourmet: «Poate puţin cimbru, să-i fi dat nobleţe. Şi un vîrf de măghiran…» Terese a clătinat exasperată din cap şi i-a întors spatele.“
Tăiaţi în bucăţi de cinci centimetri 1,5 kg de rasol de miel, dezosat şi bine degresat. Decojiţi patru roşii şi scoateţi-le sîmburii. Pisaţi doi căţei de usturoi. Curăţaţi doi morcovi şi tăiaţi-i în trei. Cojiţi două cepe şi înfigeţi trei cuişoare într-una din ele. Legaţi cu sfoară, într-un bucheţel, o frunză de dafin, o ramură de cimbru, o jumătate de tulpină de ţelină şi patru fire de pătrunjel. Încălziţi într-o cratiţă două linguri de ulei de măsline, tot atîta unt şi rumeniţi bucăţile de miel. Piperaţi, săraţi şi amestecaţi cu o lingură de făină. Adăugaţi apă, să fie cu un deget deasupra cărnii. Puneţi în cratiţă şi restul zarzavaturilor. Acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă încet o oră şi un sfert. După aceea, îndepărtaţi bucheţelul şi ceapa împănată cu cuişoare, amestecaţi bine şi mai lăsaţi să fiarbă o jumătate de oră.
E tocana de miel cu care Corey Bradford, un poliţist corupt din Philadelphia, îi face cinste lui Carp, beţivul cumsecade din cartier, în Night Squad (1961), romanul lui David Goodis.