Tito, Şahul şi Maxim’s
Între 12 şi 16 octombrie 1971, Şahul Mohammad Reza-Pahlavi celebrează în mod spectaculos 2500 de ani de monarhie persană. Zeci de corturi somptuoase, ridicate în plin deşert, în jurul vechiului Persepolis şi concepute de o echipă de designeri francezi coordonată de casa Dior, au găzduit sutele de oaspeţi. De partea culinară s-a ocupat în exclusivitate restaurantul Maxim’s din Paris. Tito participă la festivitate alături de Edvard Kardelj, Krste Ţrvenkovski şi Vlado Popovic. Delegaţia iugoslavă obişnuia să ia masa sub un umbrar, în faţa cortului prezidenţial. Iată cum sună meniul uneia dintre mese: vînat uscat la soare, cartofi „Filipine“ umpluţi cu tocătură de viţel, miel la proţap, copt la foc din vreascuri de viţă, friptură de fazan, pulpă de cerb cu legume fierte, orez şi şofran, salate, brînzeturi şi deserturi orientale.
Reţeta cartofilor filipinezi s-a păstrat întocmai: se cojesc 12 cartofi mici, decupînd vîrful fiecăruia în formă de floare cu petale. Se separă florile astfel decupate de restul cartofului şi se udă abundent cu zeamă de lămîie, ca să nu se înnegrească. Scobiţi apoi cartofii, pentru a face loc umpluturii. Sotaţi, în 125 gr de unt, 700 gr de tocătură de viţel şi 500 gr de ceapă mărunţită, pentru 15 minute. Adăugaţi 2 ouă, sare şi piper negru proaspăt măcinat. Umpleţi cartofii cu această compoziţie şi închideţi-i cu vîrfurile decupate la început. Puneţi cartofii într-o tavă bine unsă, turnaţi deasupra un litru de suc de portocale şi coaceţi-i o jumătate de oră, în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius.
Foto: Şahul Mohammad Reza-Pahlavi pe coperta TIME