Tinereţe fără

Publicat în Dilema Veche nr. 651 din 11-17 august 2016
Invizibilii jpeg

Ia uită-te în oglindă. Dacă te privești cu ochii puțin mijiți, fără focus pe ceva anume, din oglinda aia te privește binecunoscutul tău chip, înghețat undeva pe la treizeci și ceva de ani. Acum concentrează-te. Ia uite, peste chipul tău s-a așezat un soi de țesătură fină care-ți întristează expresia. Niște riduri subțiri curg de sub ochi si alte două-trei dau să se răsfire și pe la colțuri. Ovalul feței, odinioară perfect, e acum ușor vălurit la maxilare, de-a stînga și de-a dreapta bărbiei pielea a cam obosit și trage în jos. Tot chipul tău trage în jos, cumva și colțurile gurii s-au întristat, ai o față acrită. Da, cred că ăsta e cuvîntul, acrită. Doar dacă te chinui să zîmbești, ceva din carnea asta se mai ridică și ochii încep să sclipească altfel. Gîtul, odinioară precum turnul ăla de piatră albă în jurul căruia pășteau caprele din Cîntarea Cîntărilor care vă plăcea vouă așa de mult, e și el obosit, cineva ți-a înfășurat lițe subtiri în jurul lui, un păienjeniș de șanțuri fine te sugrumă pe nesimțite. Carnea de sub bărbie e molcuță, nu mai e așa elastică, dar mai are pînă să cadă precum gușa curcanilor. Semnele sînt, însă, uită-te.

Cînd te-ai născut, pielea aia încrețită de prea mult stat în lichid amniotic a devenit în cîteva zile și săptămîni fermă, fină și translucid de curată. Dacă cineva își trecea mîinile peste piciorușele tale grase, catifelarea lor n-ar fi fost egalată de nimic. Nici de petalele cu perișori microscopici ai panseluțelor în culori noptoase, violacee, nici de zona aia incredibilă dintre cele două nări înfiorate ale unui mînz și nici de pielea caiselor fragede, gata să se coacă. Ochii tăi aveau albul ireal de pur, semitransparent, iar irișii scăpărau un verde de piatră prețioasă. Micul tău trup era neatins de boli, de operații care să-ți spintece vintrele sau să te lase cu rana cusută urît a vreunei apendicite tratate tîrziu. Încă nu căzusei cu rolele ca să-ți spinteci bărbia pînă la os și să rămîi cu o cicatrice urîtă și acolo. Încă nu intrasei cu ochiul în clanța ușii blocului, în care te-ai repezit ca o furie pe cînd te jucai cu copiii pe afară. Încă nu căzusei de sute și mii de ori pe genunchii făcuți ferfeniță. Iar coatele erau fine, rotunde și netede.

Ficatul tău era o operă de artă. Mustos, fraged, roz închis, elastic la palpare. Un ficat care filtrase doar lapte și nu fusese încă pus la încercare cu vodcă ieftină prin cămine studențești, coniace puturoase la mare și vinuri odioase prin crîșmele Bucureștiului. Plămînii – spuma zeilor. Mai tîrziu te-ai străduit din răsputeri să-i înnegrești cu mahoarcă. Să-i puturoșești cu fără filtru, să-i smolești cu Gitane, de-al dracu’, așa, chit că te durea rău în piept cînd trăgeai un fum. Inima – o pompiță perfectă, netedă, un mecanism absolut. Nu apucase să bată nebunește de frică, de teamă, de fericire, de dragoste, de absolută și nimicitoare tristețe, de dor și de despărțiri definitive.

Ia uită-te în oglindă. Ia uite cum începi să atîrni spre centrul pămîntului. Te-au tras anii și gravitația, că începi să semeni cu masca aia albă din Scary Movie. Pe fruntea ta zboară în V-uri adînci stoluri de riduri lungi. Sub fiecare ochi ai strîns o punguță de fibre și de conexiuni ratate, de colagen expirat și alte lichide trupești. De la fiecare nară se duce în jos cîte un șanț adînc care-ți pune gura obosită între două paranteze. Ia uite, arăți ca un buldog dezumflat. Și de gîtul tău („Gîtul tău este ca turnul lui David, zidit ca să fie o casă de arme; o mie de scuturi atîrnă de el, toate scuturi de viteji“) atîrnă acum două flamuri din care s-a retras vîntul. Obosite, cad de-o parte și de alta, ia uite, arăți ca un curcan. Sînii fleașcă, abdomenul odinioară tare, neted, scobit famelic înăuntru e rotund, moale și ridat ca o smochină.

Ia uită-te în oglindă. Geaba ai dat cu toate cremele pămîntului, geaba ai căutat pomezile, leacurile, multivitaminele și suplimentele lumii. Geaba ai bătut sălile de sport că uite, carnea ta s-a întunecat precum o piersică lovită. Ai neglijat, iar apoi ai îngrijit toată viața un maldăr de viermi înfometați. Tu. 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.