Test de personalitate

Publicat în Dilema Veche nr. 401 din 20-26 octombrie 2011
Democraţia cititului jpeg

„Dacă murătura ta preferată este gogoşarul, eşti o persoană foarte dificilă. Eşti greu de convins, greu de bucurat, greu de surprins. Ai pretenţii de la oameni şi de aceea îţi alegi numai prieteni pe cinste.“ Dacă vă plac castraveţii sînteţi sociabil, gogonelele – cică vă plac chestiile mărunte şi simple, iar la conopidă aţi nimerit-o: sînteţi sofisticat. Adică special, uneori neînţeles şi independent. Şi reacţii: „Moamă, mi se potriveşte la fix!“ 

Probabil că destulă lume se amuză să facă diverse teste de genul ăsta. Sînt de găsit cu tonele pe net şi în felurite reviste. Unele însă te lasă uşor perplex. Căutînd eu pentru dumneavoastră între miile de seturi de întrebări care-ţi pun tipul de personalitate între nişte graniţe anume, ori m-am uimit pînă peste poate, ori nu am înţeles nimic, ori am rîs în hohote pur şi simplu. Sigur, nu sînt chiar testele profesioniste ale practicienilor în domeniu, dar am văzut şi nişte tentative moderniste de Rorschach, o categorisire a doamnelor şi domnişoarelor pe tipul a şapte zeiţe greceşti (am ieşit o Artemis, ca să ştiţi, deşi mi-ar fi plăcut o Atenă) plus nişte teste de tipare ayurvedice. Odată aşezat în categoriile astea ayurvedice, veţi putea şti, de pildă, cam ce ar fi indicat să mîncaţi sau ce fel de ceaiuri să beţi. Există în unele magazine ceaiuri făcute cică fix pentru fiecare dintre cele trei tipuri: Vata, Pitta şi Kapha. Pentru cei cu ten gras, uscat, moale, cu musculatură puternică sau cu extremităţile reci. Par a fi chestii de bun-simţ, dar ceaiurile au un gust groaznic. 

Dar chestiunile cele mai interesante sînt de găsit pe site-urile cu diverse teste pentru adolescenţi. Acolo am găsit gogoşarii şi gogonelele de mai sus şi nu am priceput neam de ce eşti dificil dacă-ţi plac gogoşarii muraţi. Pentru că se murează mai greu? Adicătelea pentru că sînt mai multe şanse ca un gogoşar pus la murat să se moaie ca o cîrpă? În orice caz, mult mai multe şanse decît în cazul castraveţilor sociabili? Are o formă muult mai vălurită decît netedele şi simplele gogonele? Căci dacă e aşa, înţeleg de ce creaţa conopidă e sofisticată. Dacă e ceva mai complicat în spatele acestui test şi nu am habar, aia e, nu mă duce capul. 

Întrebările şi opţiunile de răspuns oferite sînt de asemenea extrem de drăguţe. Avem, de pildă, o situaţie urmată de o întrebare cam aşa: „E vineri seara. Unde eşti?“. Vi se oferă patru opţiuni dintre care numai una indică în clar un loc anume unde aţi putea fi. Opţiunea aia sună cam aşa: „Singur în camera mea“. Fair enough – ar zice englezul. Restul celor trei posibile răspunsuri ocolesc nonşalant întrebarea: „Mă joc pe calculator“ / „Probabil mă cert cu prietenul/a“ şi, cea mai simpatică, de departe preferata mea – „Îmi tai unghiile“. Desigur, aţi putea spune că e un răspuns ghicit aici. Unde să-ţi tai unghiile dacă nu acasă? Cu pardon să-mi fie, am văzut lume care-şi tăia unghiile în cele mai neverosimile locuri publice. În autobuz, de pildă. 

Din seria neînţeleselor ar fi un posibil răspuns oferit ca una dintre variante la întrebarea simplă „Cum arată dormitorul tău?“. Ei, acest răspuns suna sec: „Am multe plusuri“. Am stat mult şi m-am gîndit. Ai semne cu plus zugrăvite pe pereţi? Eşti un om cu multe calităţi şi de aici înţelegem şi cum ţi-ai decorat dormitorul? M-am gîndit, m-am gîndit şi, în final, m-am prins. Într-un text scris, evident, fără diacritice, răspunsul ăla era de fapt: „Am multe pluşuri“. Pluşuri, adică maimuţoi, muţunachi, papiţoi de pluş. Oricum m-am făcut de rîs. Ce naiba să cauţi ditamai omul făcînd teste pentru fete de cinşpe ani? Acuma, probabil că o să rîdeţi şi dacă vă zic cam ce dorea să descopere testul pe care l-am făcut. Numele lui stătea scris mare, cu roşu: „Ce cîntec de-al lui Lady Gaga sînteţi?“.  

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.