Teoria conspiraţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 571 din 22-28 ianuarie 2015
Teoria conspiraţiei jpeg

Stă la o cafea şi o ţigară într-o bucătărie friguroasă şi face Sudoku. Are pe el o vestuţă cu romburi. Fumează nişte ţigări slim, de „fete“, care arată nelalocul lor între degetele groase şi îngălbenite. Le fumează pe astea totuşi, pentru că au mai puţin gudron din ăla şi parcă nu mai tuşeşte atîta. E autodidact şi ştie o grămadă de chestii despre organizarea diverselor armate, despre trupe de comando, despre adevărul Revoluţiei din ’89, despre medicamente naturiste, despre proprietăţile ghimbirului şi atîtea altele. Vede o conspiraţie generală peste tot. E şi el un reprezentant al celor care cred într-o mare teorie a conspiraţiei.

Unii dintre cei mai activi sînt taximetriştii. Sînt cei care se pricep la tot şi la toate şi, în general, găsesc o soluţie sau cel puţin o explicaţie la orice. Unul, de pildă, crede profund in implicarea zioniştilor în atacul de la Charlie Hebdo şi găseşte explicaţia acestei implicări prin faptul că s-a umplut Franţa de arăbeţi, de s-a trezit el odată într-un cartier din Reims, pe cînd oprise cu TIR-ul, că era singurul alb din zonă. Şi că nu se poate aşa ceva. Omul nu era departe de argumentele altora mai luminaţi, care, neieşiţi mental din Mizil, căinează eşecul multiculti. Acum însă, acţionaseră evreii, să fie clar. Ca să pună lumea vina pe arabi, să-i dea afară din Europa.

O altă tipologie pe care o găsesc oarecum înspăimîntătoare e aceea a unui (autointitulat) scriitor de mîna a treia, ajuns acum mulţi ani prin State sau prin Canada, sau mai acana, în Franţa, care are ceva de împărţit cu restul tagmei scriitoriceşti din rîndurile căreia pretinde că face parte. Modelul e de etern nedreptăţit, cu minţile zburate definitiv pe cîmpii. Unii dintre ăştia cred cu tărie că pămîntul e dominat şi condus de reptilieni – o rasă extraterestră care ia forme umane şi se întrupează în George Bush, Elisabeta a II-a sau Kris Kristofferson. Sînt, desigur, adepţi ai celebrului ţăcănit David Icke – un jurnalist cu artrită, care, din una în alta, a început să audă voci. E mult mai bine să nu ajungi în atenţia unor asemenea personaje, pentru că te vor distruge cu pana. E o mică, dar viguroasă armată de Vadimi.

Am găsit în măruntaiele netului minunăţii demne de pus în anuarul cazurilor clinice de tulburări psihice ieşite din comun. Unii au bloguri, dar nu prea ştiu cum să posteze. E drama universală a celui care bate 50-60 de ani, are un calculator, dar e împins repede undeva la marginea tehnologiei. Copiază texte de pe e-mail şi le pune ca atare pe blog, cu numele celui care le-a trimis cu tot, încearcă să pună poze, dar sfîrşeşte prin a posta doar link-urile tehnice; genul ăsta de neadaptaţi. Ei vorbesc de planurile diabolice ale elitei mondiale şi povestesc cum una dintre soluţiile rezolvării conflictului dintre Israel şi Palestina era să se dea cîte un milion de dolari cetăţenilor israelieni, care să fie relocaţi în Arizona. Dacă ai cont pe Facebook şi eşti prieten cu ei, se comportă la fel de smucit şi comentează apocaliptic la poze inocente cu pisici.

Cînd nu demască reptilieni români (Men in Black de genul Traian Băsescu, Adrian Năstase, Ion Iliescu şi Elena Udrea), se războiesc între ei. Citeam deunăzi de un caz mai vechi, la Bistriţa, cu un poet local (fondatorul şcolii de cosmopoezie, înţeleg), nemulţumit că i s-a refuzat titlul de cetăţean de onoare, deşi avea bon de înregistrare a cererii. Un alt coleg scriitor aflat în străinătăţuri i-a negat meritele. Pe amîndoi pare că i-a împăcat primarul, care a zis ca fondatorul cosmopoeziei seamănă cu Eminescu.

Conspiraţioniştii au, de asemenea, tot felul de nelinişti geologice şi geofizice. Cutremure, tsunami, alunecări grozave de pămînt, meteoriţi a căror venire/întîmplare e iminentă, dar e ascunsă de autorităţi. Ei se culcă cu gîndul la vulcanul Krakatau şi se trezesc în aşteptarea unui cutremur devastator vrîncean. Semnele sînt peste tot.

Posibil ca cei mai simpatici să fie dionisiacii care cred ca Marilyn şi Kurt Cobain trăiesc bine mersi pe o insulă exotică. Că Michael Jackson n-a murit şi că, în general, Elvis has not left the building.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.