Tabloidele în viaţa copiilor

Publicat în Dilema Veche nr. 566 din 18-23 decembrie 2014
Dialoguri întrerupte jpeg

Un caz pe cît de simplu, pe atît de dramatic: o femeie se decide să ia în custodie un copil abandonat într-un orfelinat. Ştie că nu îl poate adopta definitiv, fiindcă mama biologică nu a fost „decăzută din drepturi“. Alege, totuşi, varianta cea mai grea, aceea de a-i oferi fetiţei un timp de bucurie fără griji, de protecţie fără nesiguranţă, de îngrijire fără spaima zilei de mîine, în ciuda faptului că toată viaţa lor împreună a stat sub semnul grijilor, nesiguranţei şi spaimei: mama biologică se putea întoarce oricînd să îşi revendice titlul de părinte.

Lucru care se şi întîmplă: mama biologică reapare în viaţa copilului. Şi, în scurt timp, devine vedetă pe toate posturile de televiziune şi pe toate primele pagini ale ziarelor de mai mult sau mai puţin scandal. Stimulată de camerele de luat vederi, îşi intră în rolul nu de mamă, ci de „om de afaceri“: ştie ce vor televiziunile şi moderatorii talk-show-urilor de duzină, ştie ce vor telespectatorii lor şi ai ei, ştie ce vor reporterii instruiţi în bordelurile mass-mediei, şi le oferă totul ca la carte, în speranţa că va putea smulge cît mai mulţi bani: scandal, detalii respingătoare din casa şi concubinajele ei, lacrimi de tabloid. 

Ar fi de pus, cred, două întrebări:  

1. Cît de jos poate merge presa, din dorinţa de a avea rating, bani mulţi, scandaluri abjecte? De săptămîni întregi se plimbă pe la televizor tot felul de neica nimeni, artişti de duzină, avocaţi mizeri, psihologi patetici, medici famelici, dame de companie care mărunţesc, fără pic de compasiune, viaţa încă nealcătuită a unui copil, şi îi distrug, prin comentariile lor, orice şansă la demnitate şi viaţă privată. Pe ecranele milioanelor de televizoare, fetiţa îşi vede disecată biografia, cu tot ce poate fi mai sordid şi mai de compătimit: amantlîcurile mamei biologice, faptele ei penale, dughenele insalubre în care aceasta joacă dramoleta reunirii cu cea căreia i-a dat viaţă, potenţialii taţi sau potenţialele locuri în care a fost concepută (tiruri sau ghetouri din străinătate) etc. Sub pretextul „jurnalismului de investigaţie“, ziariştii de noapte şi de scandal mestecă hulpav şi dizgraţios toate detaliile din vieţilor celor implicaţi în acest caz: mamă „adoptivă“, copil, mamă biologică. 

2. Unde sînt instituţiile statului care protejează copiii, demnitatea, viaţa privată? Ce face sau ce ar trebui să facă Direcţia pentru Protecţia Copilului atunci cînd vede cum o mamă, într-o complicitate lucrativă cu presa, abuzează de un copil? N-ar trebui să existe undeva o lege care să interzică orice apariţie publică a părintelui, de natură să aibă efecte negative asupra minorului avut, aşa-zicînd, în grijă? Ce face sau ce ar trebui să facă CNA-ul atunci cînd drepturile unui cetăţean pe care îl deserveşte, fie el şi minor, sînt încălcate? Eu cred că, aşa cum există o lege a acestei instituţii care protejează copiii de limbaje suburbane sau de imagini pornografice, la fel ar trebui să existe o lege care să protejeze viaţa copilului de tentaţia mass-mediei de a o expune trivial, spre deliciul adulţilor.  

Ambele instituţii tac, cu legea şi puterea de a schimba ceva, în mînă. Ştiu, o mamă biologică are dreptul să decidă asupra biografiei propriului copil, iar jurnaliştii au dreptul la libera exprimare. Dar cînd drepturile lor transformă într-un iad viaţa unui copil, atunci somnolenţa celor care fac legi şi care sînt desemnaţi să le apere este una criminală.  

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.